שתף קטע נבחר

נופשים עם נזירים: 6 בתי אירוח במנזרים

אין הפעלות בבריכה וגם לא בופה ארוחת בוקר אינסופי או טלוויזיה מרובת ערוצים. אבל מי שמחפש לינה בכמה מהמבנים הארכיטקטוניים המרשימים בישראל ותופעות של שקט- חופשה במנזר נועדה בדיוק בשבילו. 6 המלצות

הם חבויים מאחורי חומות, מוגפים בשערי ברזל ונפתחים לציבור הרחב רק לשעות ספורות מדי יום. חיים בהם נזירים ונזירות חרישיים, שעוסקים לעתים לצד עבודתם גם בהפעלת חדרי אירוח או אכסניות קטנות. בימים אלה הם מלאים בצליינים ותיירים נוצריים שהגיעו לארץ בעקבות האפיפיור, אבל הם מארחים בשמחה גם תיירים ישראלים.

 

עוד טיולים בערוץ התיירות:

אפשר לנסוע בשקט?

יש עתיד: כך ייראו מושבי המטוסים

מתגלגלים: מדריך לטיולי קראוונים בארץ

 

לא מדובר על חופשה במלון פאר עם בריכה, מסך טלוויזיה דקיק וחדר כושר. שהות במנזר גם אינה דומה לבית הארחה בקיבוץ, עם המקרר והקומקום הקטן. המנזרים האלה מטבעם נזיריים משהו. יש חדר ליחיד, חדר זוגי עם שתי מיטות נפרדות (המתאחדות לאחת רק לבקשת האורחים‭,(‬ ולעתים גם חדרי משפחה. יש רדיאטור לחימום ומזגן לקירור, שירותים צמודים ומקלחת, וזהו. אין טלפון וברובם אין אמבטיה. טלוויזיה יש בלובי יחד עם חיבור חופשי לאינטרנט.

 

דבר אחד יש במנזרים בשפע: שקט. מי שמחפש את המצרך הנדיר הזה יקבל כאן את מלוא התמורה. לכאן אפשר לברוח מהרעש החיצוני (ואולי גם הפנימי) הרודף אותנו, כאן אפשר לשאוף טבע ונופים, כאן ניתן להתבודד ביחידות או בזוגיות, ובעיקר להתרכז בכתיבה, קריאה, לימודים או כל משימה אחרת, שאותה אי אפשר להשלים במקום אחר.

 

אבל זה לא היתרון היחיד: בתי ההארחה שוכנים במבנים ארכיטקטוניים יפהפיים וכוללים גנים מטופחים, ממוקמים באתרי טבע או סמוך למקומות קדושים לנצרות, ובכך מאפשרים טיולים רגליים מרתקים בסביבה. בגינות מפוזרות פינות ישיבה שקטות, ואת חדרי התפילה אפשר לנצל למדיטציה. בקיצור – גן עדן למי שזקוק למנוחה אמיתית. השלווה מופרעת רק על ידי צלצול הפעמונים.

 

אבל שהות במנזר או לצד כנסייה לא מתאימה לכל אחד. השקט המוחלט יכול להוציא את העירוני המצוי מדעתו, ורוחם של ישו ומריה עלולה להרתיע יהודים יראי שמיים. למרות שהמנזרים המארחים חפים ממיסיונריות – תחושת הסגפנות עלולה להשרות דיכאון אצל מי שרגיל לפינוקים.

 

למרות התנאים הפשוטים, כבר לא מדובר בחופשה זולה. את התעריפים הנמוכים שומרות הנזירות בעיקר לקבוצות נוצריות שמגיעות מחו"ל. בשנים האחרונות עלו מחירי הלינה במנזרים "המבוקשים" בעשרות אחוזים, והם נעים בין 300 ל‭700-‬ שקלים ללילה עם ארוחת בוקר לזוג. עם זאת, המנזרים מציעים מחירים נמוכים לחדר יחיד, דבר שלא ניתן להשיג במלונות. יתרון נוסף: לא מבקשים שהות של "מינימום לילות‭,"‬ כמקובל בצימרים המפונפנים.

 

אבו גוש: מנזר גבירתנו של ארון הברית  

שוחרי פסטיבל המוזיקה באבו גוש מכירים את הכנסייה ואת החורשה, שבהן מתנגנים הקונצרטים מדי סוכות ושבועות. ספק אם שמו ליבם למנזר שעל הגבעה, שנראה כמו מצודה מימי הביניים. המנזר הוקם בשנת 1901 על ידי נזירה צרפתייה בשם ג'וזפין רומב, שהגיעה לארץ בשנת 1869 בשליחות מסדר "אחיות סנט ז'וזף‭,"‬ ששם לו כמטרה לשלוח נזירות לכל מקום בעולם בו נדרשת עזרה רפואית. במלחמת העולם הראשונה נשלחו הנזירות לצרפת, וחזרו רק בשנת ‭.1948‬ מאז הן וממשיכותיהן מנהלות את המסדר עם "סניפים" ביפו, רמלה וירושלים.

 

את כל זה סיפרה לנו קתרין, נזירה אירית חייכנית ולבבית עטויה בחצאית רגילה וסוודר, המנהלת את בית ההארחה. קתרין גאה בחדרים המטופחים ובניקיונם, ומספרת כי במקום מתארחות בעיקר קבוצות נוצריות מקנדה, אמריקה, ונצואלה ולמעשה מכל העולם.

 

במקום אולם כנסים, אולם תפילה עם חלונות ויטראז' המתארים את ישו, מריה ודוד המלך, לובי עם פינת קפה, חצר מרכזית מוצלת, מדשאה וגן רחב ידיים עם פינות ישיבה מול מטעי הזיתים ונוף הרי ירושלים עוצר נשימה. באכסניה שלושה אגפים, אחד מהם חדש עם מעלית, ובסך הכל מכיל המקום 30 חדרים.

 

קריית יערים, אבו גוש. טלפון:‭02-5342818 ‬

 


המנזר באבו גוש (צילום: דוד הכהן)

 

ירושלים: בית האירוח הסקוטי  

האכסניה הוותיקה של סנט אנדרו ניצבת על גבעה מבודדת ליד משכנות שאננים, ואינה צמודה למנזר אלא לכנסייה. ואכן, אין כאן נזירות חביבות אלא גברים המיומנים באירוח, שמתכוננים בימים אלה למתקפת האורחים של פסטיבל הסרטים ביולי בסינמטק הסמוך.

 

בניין האבן היפה נבנה בידי הבריטים ב‭1930-‬ והוא שייך למסדר הסקוטי, המפעיל גם את המלון הסקוטי בטבריה. כאן הנוף מדבר: חומת העיר העתיקה, מגדל דוד, גיא בן הינום והרי מואב. במקום 19 חדרי אירוח (ביניהם אפילו חדרים עם מיטה כפולה ולא מתחברת‭,(‬ חדר אוכל קטן, ספרייה עם כורסאות וטלוויזיה, ולובי חמים ומסביר פנים עם עיתוני בוקר באנגלית. הגינה כאן צנועה יחסית לגינות המנזרים, אבל יש בה פינות ישיבה עם ריהוט קש. המחירים משתנים לפי הנוף הניבט מהחלון ובהתאם לעונה.

 

דוד רמז ‭,1‬ ירושלים. טלפון:‭02-6732401 ‬

 

נצרת: מנזר האחיות רוזרי  

המנזר נמצא בפאתי העיר ונשקף ממנו נוף העיר העתיקה על צריחיה וכנסיותיה. במקום גינה יפה ומטופחת והנזירה סילביה, המנהלת את בית ההארחה, מחכה כשאר אחיותיה לביקור האפיפיור בכנסיית הבשורה הסמוכה. "את מסדר האחיות רוזרי ייסדה נזירה ערבייה בשם מרי אלפוסין בסוף המאה ה‭,19-‬ לאחר שהתגלתה אליה מריה‭,"‬ מספרת מורת הדרך ראדה בולוס.

 

"המסדר מקבל לחיקו נזירות מהעולם הערבי שעוסקות בחינוך ובאירוח צליינים. הוא כולל כ‭300-‬ נזירות, הפועלות גם בסוריה, במצרים, באבו דאבי ובכל מדינות ערב‭."‬ בארץ מפעילות נזירות רוזרי בית הארחה גם בעין כרם וברחוב אגרון בירושלים. במנזר בנצרת כ‭20-‬ חדרי הארחה, רובם זוגיים וחלקם משפחתיים.

 

שכונת דבס, נצרת. טלפון:‭04-6554435 ‬


מנזר האחיות רוזרי (צילום: יפעת מזרחי)

 

ירושלים: כנסיית נוטרדם  

מרכז נוטרדם ממוקם מול הכניסה לעיר העתיקה, בתוך מצודה בת 100 שנבנתה על ידי הצרפתים כמנזר. בהיותה במיקום אסטרטגי, נכבשה המצודה על ידי הטורקים והבריטים ובמלחמת העצמאות התחולל בה קרב גדול בין ההגנה ללגיון הערבי. לאחר שהמנזר ננטש, לפני 30 שנה, נבנה במקום בית הארחה.

 

בביקורו של האפיפיור הקודם, יוחנן פאולוס השני, אירחו כאן את אנשי משלחתו, ואנשי המצודה מקווים שגם אנשיו של בנדיקטוס ה‭16-‬ יכבדו אותם בנוכחותו. בית ההארחה כולל 170 חדרים, בית קפה, חדר אוכל ומסעדת יוקרה צרפתית. האכסניה נטולת גן וגם נטולת שקט: היא ניצבת על צומת דרכים הומה, ממש מול השער החדש לעיר העתיקה. יתרונה העיקרי הוא המבנה שבו היא שוכנת וההיסטוריה הגלומה במקום.

 

הצנחנים ‭,3‬ ירושלים. טלפון:‭02-6279111 ‬

 


כנסיית נוטרדם (צילום: רון פלד)

 

כפר נחום: בית ההארחה בטבחה  

על שפת הכנרת, סמוך לכנסיית הלחם והדגים - שם התרחש לפי האמונה הנוצרית נס האכלתם של אלפי מאמינים בחמש כיכרות לחם ושני דגים - נבנה בימים אלה בית הארחה חדש. לא הרחק משם, באכסניה הנושאת את השם "פילגר האוס‭,"‬ פועל בבניין בזלתי דו-קומתי, שהוקם ב‭1898-‬ בית הארחה ששייך לעמותה קתולית גרמנית. במקום לא פחות מ‭70-‬ חדרים (כולם פונים לכנרת‭,(‬ קפלה וחדר מדיטציה.

 

מלבד חדר האוכל מופעלת קפיטריה על שפת הים. יש כאן גן יפהפה וחורש עצי במבוק ייחודיים. יתרון נוסף למקום: הוא מותאם גם לנכים ומוגבלי תנועה, דבר שכמעט אינו קיים בז'אנר המנזרים והכנסיות.

 

בית עולי רגל, טבחה. טלפון:‭04-6700100 ‬

 

עין כרם: מנזר גבירתנו של ציון, עין כרם

את המנזר היפהפה "נוטרדם דה ציון" הקים ב‭1861-‬ אלפונס רטיסבון, צאצא מומר של משפחה יהודית מצרפת. המנזר הוקם כבית מחסה לילדות נוצריות שנותרו יתומות בעקבות טבח הנוצרים בידי הדרוזים בלבנון, ובהמשך הפך המקום לבית ספר ערבי. "ב‭,1948-‬ לאחר שהערבים נאלצו לעזוב את עין כרם, החלו להגיע למנזר מבקרים רבים, והם אלה שהביאו להחלטה להפוך את החדרים הנטושים לבית ההארחה‭,"‬ מספרת הנזירה אן, הדוברת עברית רהוטה.

 

 במקום כ‭30-‬ חדרים (ליחיד, זוגות ומשפחות‭,(‬ "לובי" עם טלוויזיה ‭")‬בעיקר בשביל נהגי האוטובוס הממתינים לקבוצות המבקרות כאן‭,"‬ לדברי אן) וחדר אוכל עם ארוחת בוקר משודרגת, כולל ריבות שמכין צוות בית ההארחה. והעיקר – הגן רחב הידיים של המנזר וסמטאותיה היפות של עין כרם. המטבח נודע בארוחות מעולות, ומי שאינו רוצה להוציא את האף מהמקום יכול להזמין גם ארוחת צהריים או ערב.

 

האורן ‭,23‬ עין כרם, ירושלים. טלפון:‭02-6415738 ‬ 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים