שתף קטע נבחר

הוזלת דירות? מחירי הקרקע בשמיים

הממשלה מבטיחה להוזיל את הדירות, אך לא מוותרת על הרווחים ממכירת הקרקעות לקבלנים במכרזים שלה. התוצאה: מחירי הדיור ימשיכו לטפס

שרי האוצר והשיכון מבטיחים להוריד את מחירי הדיור, אבל במקביל המדינה מנסה רק להרוויח ממחירי הקרקעות שהיא משווקת לקבלנים וליזמים. כך עולה מנתוני רשות מקרקעי ישראל אודות מחירי הקרקעות בערים רבות בישראל.

 

 

בכמה יישובים חלו אמנם ירידות במחירי הקרקע - כמו בראש-העין ב-2012 ובאור-עקיבא ב-2013, אבל במרבית היישובים המינהל ממשיך לנסות ולמקסם רווחים על הקרקע טרם הפעלתן של תוכניות מע"מ אפס ומכרזי מחיר מטרה. וכשמחיר הקרקע גבוה, רוכשי הדירות ירגישו זאת היטב בכיס. כשקרקע נמכרת, למשל, בחצי מיליון שקל, מחיר הדירה יחל בכ-1.6 מיליון שקל, כי על זה יש להוסיף את עלויות הבנייה והמימון, את המיסוי העירוני והממשלתי ואת הרווח הקבלני והיזמי.

 

מה קרה ל"מיני-עיר"

אז באילו ערים מכרזי קרקעות הביאו לזינוק הגדול במחירים? ברמת-השרון, לדוגמה, שווקו קרקעות במחיר שיא של כ-725 אלף שקל ליחידה, ולכן מחירי הדירות יחלו ב-2 מיליון שקל, לעומת 1.8 מיליון כיום. וביבנה משווקות קרקעות ב-350 אלף שקל בממוצע, ומחירי הדירות יעמדו על 1.4 מיליון שקל לפחות, לעומת 1.3 מיליון כיום.

 

בבאר-שבע שווקו השנה קרקעות בכ-350 אלף שקל ליחידת דיור לעומת ב-206 אלף בשנה שעברה, ומחירי הדירות יטפסו ל-1.2 מיליון שקל - הרבה מעבר למחירים היום (כ-800 אלף שקל). עלייה חדה חלה במעלות-תרשיחא, שבה מוקמת שכונת ענק (מ-14 אלף שקל ל-91 אלף שקל) ומחירי הדירות צפויים לעלות מ-550 אלף שקל בממוצע ל-670 אלף. ובדימונה כמעט הוכפל מחיר הקרקע מכ-52 אלף שקל ל-100 אלף בממוצע, ומחיר דירה כאן יגיע ל-800 אלף שקל (במקום 600 אלף כיום).

 

בקריית-גת, בה תוקם המיני-עיר החדשה כרמיגת, נרשמה ההפעתה הכי גדולה. מנכ"ל המינהל בנצי ליברמן אמר בעבר כי "מטורף מי שלא קונה", אבל המדינה משווקת את הקרקעות בכ-200 אלף שקל בממוצע, לעומת 129 אלף ב-2012. מחיר הדירה אמור לזנק לכ-950 אלף שקל.

 

בירושלים נרשמה עלייה הדרגתית במחירי הקרקעות בעיקר בגלל עלויות הפיתוח הגבוהות, וגם במודיעין המגמה דומה. עליות נרשמו גם באריאל, בבית"ר עילית, בכפר-סבא, במגדל-העמק, בנהריה, בעפולה ובקריית-מלאכי. בנתיבות ובתל-מונד, לעומת זאת, נרשמו ירידות במחירי הקרקע.

 

"אין ביקוש למכרזים"

שמאי המקרקעין, חיים מסילתי, אומר: "בממשלה טוענים שמכרזי מחיר מטרה יאפשרו הוזלות, אולם זה לא יקרה כל עוד משווקות קרקעות במחיר מלא ולא תהיה תוכנית ארוכת טווח".

 

בדיקת לשכת שמאי המקרקעין בראשות אוהד דנוס מגלה שמתוך 7,165 יחידות דיור במכרזים שפורסמו מתחילת השנה ועד אפריל, 2,250 חזרו ולא נקבעו להן זוכים. "63% מהמכרזים נכשלו בגלל היעדר ביקושים מצד קבלנים ויזמים, ולפיכך לא צפויה ירידה במחירים", אומר דנוס.

 

עפרה חדד, סמנכ"ל חברת יורו ישראל, מציינת כדוגמה את המכרז בשכונת גילה בירושלים. מדובר במכרז שיצא ללא מחיר מינימום, עם עלויות פיתוח גבוהות מאוד, כשמטרת המינהל הייתה למקסם הכנסות. המכרז נכשל בגלל מיעוט הצעות והצעות מחיר נמוכות.

 

הידיעה פורסמה הבוקר במוסף "ממון" של "ידיעות אחרונות"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים