שתף קטע נבחר

סכנה במזרנים הנמכרים בארץ: יתווסף חומר מסרטן

"ידיעות אחרונות" חושף שתקן חדש שייכנס לתוקף בעוד שבועיים יחייב להכניס לכל מזרן שנמכר בארץ חומר מעכב בעירה. משרד הבריאות: החומרים מסוכנים וגורמים לסרטן, אסתמה וסוכרת, ולגמרי לא ברורה היעילות שלהם במניעת שריפות

במקום לשכוח מצרותיכם תוך כדי שינה, בקרוב ייתכן מאוד שהצרות יחכו לכם דווקא במיטה. בעוד שבועיים ייכנס לתוקף תקן ישראלי שיתחייב להכניס לכל מזרן חדש שנמכר בארץ חומר מעכב בעירה. לכאורה מטרה טובה וראויה - למנוע מקרים שבהם תאחז אש במזרן, תתפשט ותגרום לאבידות בנפש - אלא שבפועל מתברר שהחומרים מעכבי הבעירה בעצמם מסוכנים מאוד, ושחשיפה אליהם קשורה בשלל מחלות ובעיות.

 

"לפחות שייתנו לצרכן להחליט אם כדי למנוע שריפה הוא מוכן להסתכן בסרטן", אומרים במשרד הבריאות, שם מתנגדים בתוקף להפיכת התקן למחייב.

 

 

עוד חדשות בריאות:

 

מעכבי בעירה עם החומרים כימיים שמשבשים את שרשרת הבעירה. כיום נעשה שימוש בחומרים כאלה שהסבירות שיתלקחו גבוהה, כמו מוצרי אלקטרוניקה וכלי רכב. עם זאת, יעילותם של החומרים במניעת שריפות לא הוכחה דיה. כך, למשל, מנתונים שנאספו בארצות הברית ובאירופה עולה כי במקרים שבהם המזרן היה החפץ הראשון שנדלק, שילוב של חומרים מעכבי בעירה בספוג שבמזרן לא מנע את ההתלקחות ואף לא הפחית את עוצמת האש.

 

התועלת במעכבי הבעירה - לא ברורה

בנוסף, גם התועלת הפוטנציאלית של השימוש בחומרים לא ברורה, שכן שיעור הנספים בתאונות עקב דליקות בדירות מגורים בישראל הוא מהנמוכים בעולם. בין 2012 לאמצע 2013 נספו עשרה בני אדם כתוצאה מהתלקחות מזרנים, מתוכם שישה בני משפחה שנספו בדליקה אחת. למעשה, ברוב המדינות המפותחות - למעט אנגליה, אירלנד וקליפורניה - אין בכלל תקנים מחייבים לעמידות של מזרנים בפני התלקחות ממקור של אש גלויה, כמו תנור.

 

במקביל, בשנים האחרונות הולכות ומצטברות עדויות לכך שחשיפה למעכבי בעירה - גם חשיפה בשגרה וגם בשעת שריפה - פוגעת בבריאות ועלולה להיות קשורה לתחלואה בסרטן ובסוכרת, להתפתחות בעיות קוגניטיביות ומוטוריות, אסתמה ואלרגיות וכן לפגיעה בעוברים ובתינוקות, שנחשבים ממילא לאוכלוסייה בסיכון בכל הקשור לחשיפה לכימיקלים.

 

הסכנה במעכבי הבעירה קיימת בעיקר בשאיפה שלהם אבל גם במגע עורי ובמעבר של חלקיקים מהחומר דרך מזון.

 

בנסיבות אלה, שבהן מצד אחד אין הוכחה ליעילות מעכבי הבעירה בהצלת חיי אדם ומצד אחר יש ראיות לסכנות בריאותיות הנובעות משימוש בחומרים אלה, המגמה העולמית היא לצמצם את השימוש במעכבי בעירה במוצרים ביתיים. בהצהרת סן אנטוניו שנחתמה ב-2010 קראו 210 מדענים מ-30 מדינות לחפש חלופות לכימיקלים המסוכנים.

המזרן יציל חיים? שריפה בדירה בחיפה לאחרונה (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף) (צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
המזרן יציל חיים? שריפה בדירה בחיפה לאחרונה(צילום: דוברות כיבוי והצלה מחוז חוף)
  

"יש חלופות בטוחות יותר"

ולמרות כל זאת, בישראל ייכנס בעוד שבועיים התקן המחייב שימוש בכימיקלים מעכבי בעירה בכל המזרנים. במשרד הבריאות מתנגדים בתוקף למהלך שיזמה הרשות הארצית לכיבוי והצלה בשל הסכנה שמציב התקן החדש לבריאות הציבור ומדגישים כי אדם מעביר בממוצע כשליש מחייו בשינה, מה שיגביר מאוד את החשיפה לחומרים המסוכנים שיוכנסו למזרנים. 

 

"השינוי בתקן יגרום לחשיפה ממושכת של מבוגרים וילדים למעכבי הבעירה החשודים כמסרטנים", אומר ראש שירותי הציבור במשרד הבריאות, פרופ' איתמר גרוטו. "מה עוד שלא בטוח בכלל ששימוש בחומרים כאלה יסייע למנוע דליקה במקרים של תנור שמוצמד למיטה, למשל. יש חלופות בטוחות בהרבה למניעת שריפות כמו בדי ריפוד לא דליקים. אנחנו מתנגדים לקביעת התקן כמחייב לכלל המזרנים הנמכרים בארץ. אם כבר, אז שישאירו בידי הצרכן את ההחלטה אם לקנות מזרן שמכיל חומר מעכב בעירה או לא".

 

מהרשות הארצית לכבאות והצלה נמסר בתגובה כי "השימוש במעכבי בעירה במזרנים הולך וגדל. בבריטניה נרשמה ירידה של 64% במספר ההרוגים על מזרנים בהשוואה לתקופה של לפני פרסום התקן. התקן הישראלי לא קובע את סוג החומר המעכב, אלא רק קובע דרישות פונקציונליות לעמידות אש של מזרנים. מבחינתנו אין דרישה קטגורית להוסיף חומר כזה או אחר. מעכב בעירה זו רק אחת האפשרויות.

 

"משרד הבריאות מוזמן לקבוע בתקן את הדרישות לחומרים מעכבי בעירה שאינם מסכנים את הציבור".

 

למה גורמים מעכבי הבעירה?

  • קשורים להגברת שכיחות של מקרי אוטיזם.

 

  • קשורים להתפתחות אסתמה ואלרגיות.

 

  • קשורים להתפתחות לקויה של המערכת העצבית בעוברים.

 

  • חשיפה אליהם מגבירה את הסיכון לתחלואה בסרטן.

 

  • בזמן שריפה פולטים פיח וגזים רעילים.

 

  • משבשים את פעילות המערכת ההורמונלית.

 

  • עלולים להגביר את הסיכון לתחלואה בסוכרת.

 

  • קשורים להתפתחות בעיות קוגניטיביות ומוטוריות.

בזמן שריפה פולטים מעכבי הבעירה פיח וגזים רעילים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
בזמן שריפה פולטים מעכבי הבעירה פיח וגזים רעילים(צילום: shutterstock)

שאלות ותשובות - הכל על מעכבי הבעירה

  • מהם מעכבי בעירה?

מעכבי בעירה הם קבוצה רחבה ומגוונת - יותר מ-175 סוגים - של חומרים כימיים שאמורים למנוע התלקחות אש, לצמצם את התפשטותה ולמזער את נזקיה. ניתן להשתמש בחומר בעירה יחיד או לערבב כמה סוגים. מעכבי בעירה המכילים ברום הם הנפוצים ביותר בגלל מחירם הנמוך.

 

  • איפה נמצאים מעכבי הבעירה?

נוהגים להוסיף מעכבי בעירה למוצרים שקיימת סבירות גבוהה שיתלקחו, כמו מוצרי אלקטרוניקה, חומרי בנייה, כלי רכב וריהוט (כולל וילונות, שטחים וכיוצא בזה).

 

  • מדוע חומרים מעכבי בעירה מסוכנים?

הסכנות הבריאותיות במעכבי הבעירה מתחלקות לשניים: סכנה מיידית בעת שריפה, וסכנה כרונית הנגרמת בעת חשיפה מתמשכת. בזמן שריפה פולטים מעכבי הבעירה פחמן חד-חמצני, גזים רעילים ופיח - שהם הגורמים לרוב מקרי התמותה בעקבות שריפות בתוך מבנים.

 

החשיפה הכרונית נגרמת בשל העובדה שהחומרים מעכבי הבעירה משתחררים לאוויר כאבק ונשאפים על ידינו, באים במגע עם העור שלנו או מגיעים למזון שאנו אוכלים. רמות החשיפה הגבוהות ביותר למעכבי בעירה הן בעוברים, בתינוקות ובילדים צעירים.

 

  • אילו מחלות נגרמות מחשיפה לחומרים מעכבי בעירה?

חומרים מעכבי בעירה משבשים את פעילות המערכת ההורמונלית. הם משבשים את פעולת הורמוני בלוטת המגן ועלולים להגביר את הסיכון לסוכרת, וכן נטען שהם קשורים להתפתחות אסתמה ואלרגיות. בחיות מעבדה נמצאו קשר בין חשיפה למעכבי בעירה לבין תחלואה בסרטן, עלייה בשכיחות ובחומרה של בעיות קוגניטיביות ומוטוריות והפרעות מטבוליות כמו סוכרת.

 

חלק ממעכבי הבעירה שנעשה בהם שימוש בעשורים האחרונים התגלו כמסרטנים, והשימוש בהם הוצא אל מחוץ לחוק. ניסויים בחיות מעבדה העלו גם שמעכבי בעירה עלולים להגביר שכיחות של אוטיזם. בנוסף, מעכבי בעירה מקבוצה מסוימת נמצאו קשורים לבעיות בהתפתחות המערכת העצבית ולהתפתחות בלתי תקינה של איברי המין בעוברים. 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חלק ממעכבי הבעירה שנעשה בהם שימוש בעשורים האחרונים התגלו כמסרטנים
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים