שתף קטע נבחר

קופות החולים נגד גרמן: ההמלצות לא יתקנו המצב

ביטוחי הבריאות החדשים יבלבלו את הציבור, הגירעון של קופות החולים לא ייסגר, התורים לא יקוצרו ותיירות המרפא תמשיך לפגוע בחולים ישראלים - גורמים במערכת הבריאות יוצאים נגד המלצותיה של ועדת גרמן להצלת הרפואה הציבורית. "ההמלצות לא יביאו לתיקון המצב", אומר מנכ"ל הכללית

קופות החולים נגד ועדת גרמן: ההחלטה המשמעותית ביותר של ועדת גרמן, שמסקנותיה התפרסמו היום (ד'), היא לא להכניס את שירותי הרפואה הפרטיים (שר"פ) לבתי החולים הציבוריים, עניין שלו היה מתקבל היה מקומם עליו רבים במערכת הבריאות ומחוצה לה.

 

עם זאת, גם חלק מההמלצות הנוכחיות זוכות לביקורת, בעיקר מצד קופות החולים.

 

 

עוד על ועדת גרמן:

 

הגירעון לא ייפתר, התורים לא יקוצרו

הוועדה המליצה על הקמת ביטוח משלים חדש הכולל אפשרות לבחירת רופא, ועל ביטול הרבדים השונים של הביטוחים המשלימים והפיכתם לרכיבים זה לצד זה ולא זה מעל זה. המשמעות היא שלא נהיה חייבים לרכוש את הביטוח המשלים הבסיסי כדי לקנות גם את היקר יותר, אלא נוכל לבחור רק אחד מהשלושה - ואם נרצה שניים או שלושה.

 

"רוב הכשלים שהוצגו לוועדה בתחילת דרכה בתחום בביטוחי הבריאות למיניהם לא מקבלים מענה הולם בהמלצות", קובע מנכ"ל שירותי בריאות כללית, אלי דפס. "הביטוחים בחלוקה לשלושה רבדים ייצרו בלבול רב יותר מהקיים. היה מקום לחזק את הביטוחים המשלמים של הקופות לאור שיעור החדירה של 80%.

 

"אני מצר על כך שהוועדה אשר דיברה על קופות החולים ומתייחסת אליהן באהדה בסיכומיה לא את שיתפה נציגי קופות בוועדה. לא נראה כי ההמלצות יביאו לתיקון המצב של קופות החולים: הגירעון לא ייפתר ואורכי התורים לא יתקצרו".

 

הבשורה שוועדת גרמן מביאה לקופות החולים היא קביעת מנגנון עדכון אוטומטי לתקציבן, בדמות המדד הדמוגרפי. כיום האוכלוסייה בישראל גדלה בכ-1.8%בשנה, אך הקופות מפוצות ב-1.6% בלבד. הוועדה החליטה, בהסכמת האוצר, להצמיד את הפיצוי לגדילה בפועל, אולם גורם באחת מקופות החולים מסביר שהדבר לא מספיק.

 

"1.8% זה הגידול באוכלוסייה", הוא אומר ל-ynet, "אבל זהו מדד שאינו לוקח בחשבון את הזדקנות האוכלוסייה, מה שמעלה את התחלואה. המדד הנכון הוא 2.4%, ומה שהוועדה עשתה זה בסך הכל להקטין את השחיקה שלנו. אם עד עכשיו נשחקנו ב-0.8% בכל שנה, עכשיו נישחק ב-0.6% עד 0.5%. לא נוכל לצאת ככה מהבוץ, אלא בסך הכל נשקע בקצב איטי יותר".

 

גם הארגונים החברתיים, שהביעו התנגדות גורפת לשר"פ לאורך כל הדרך, בירכו על ההחלטה שלא לערבב בין הפרטי לציבורי אולם הוסיפו כי ההמלצות מעודדות את הביטוחים המשלימים וממסדים את תיירות המרפא. "ללא יכולת אמיתית של פיקוח", הם מזהירים, "תהיה פגיעה במטופלים הישראלים והגדלת העומס והצפיפות".

יוזמת הוועדה להצלת הרפואה הציבורית. שרת הבריאות יעל גרמן (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
יוזמת הוועדה להצלת הרפואה הציבורית. שרת הבריאות יעל גרמן(צילום: בראל אפרים)
 

תלויים במשרד האוצר

אחת מההמלצות המעניינות של הוועדה היא קביעת מנגנון עדכון אוטומטי לתוספת השנתית של סל שירותי הבריאות. התקציב נקבע על ידי משרד האוצר בכל פעם מחדש, ואמנם בשנים האחרונות הוא עמד על 300 מיליון שקל אך בעבר הסכום היה שונה, ובאחת השנים אף עמד על אפס. הוועדה המליצה על עדכון של 0.8% בכל שנה, שיעור שאמור להסתכם בכ-300 מיליון שקל ורבים מסכימים שאיננו מספיק. בכל מקרה, להמלצה זו אין הסכמה של משרד האוצר, כך שלא ברור אם בכלל תזכה ליישום.

 

המלצה נוספת היא הרחבת הסדרי הבחירה של קופות החולים. כיום ישנם מצבים שבהם קופת החולים קובעת עבור המטופל לאיזה בית חולים ללכת, והוועדה ממליצה להרחיב את זכות הבחירה, ככל הנראה לשלושה מוסדות.

 

"הדבר ייתן פתח אמיתי לקיצור התורים", אומר ד"ר מסעד ברהום, מנהל בית החולים הגליל בנהריה, שהתלונן בראיון ל-ynet על כך ששירותי בריאות כללית לא מפנים אליו מספיק מטופלים. "חדרי הניתוח במרכז הרפואי לגליל בנהריה ריקים מעבר לשעות הפעילות הרגילות, וההמלצה הזו תאפשר לנו לקצר את התורים ולתת שירות טוב יותר".

 

על מודל ה"פול-טיימר" שהחליטה הוועדה לממן, אומר ד"ר ברהום שהדבר יחזק את הפריפריה. "במרכז הם יתקשו לוותר על המרפאה הפרטית, אבל בבתי החולים בפריפריה הרופאים ישמחו להישאר".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
"ההמלצות מעודדות את הביטוחים המשלימים"
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים