שתף קטע נבחר

נולד ב-4 ביולי: עיצוב הבית בסגנון אמריקאי

המעצמה הגדולה בעולם חוגגת את יום העצמאות ה-238 שלה, וזו הזדמנות טובה להכיר את סגנונות העיצוב המאפיינים בתים אמריקאים אמידים: העדפת עץ על פני בטון, חצר וגדר לבנה על פני בניינים ואמבט ענק על פני מקלחון

יום הולדת שמח: ארה"ב הייתה ונותרה מותג חזק מאוד, אחת המעצמות המשמעותיות בעולם. בדרך כלל יחסיה עם ישראל הם חמים וקרובים, אולם בכל הקשור לסגנון עיצוב הבית, המרחק הוא רב. לרגל יום העצמאות האמריקאי שחל מחר ('ו) בדקנו את ההבדלים בין הבית המעוצב הישראלי לזה האמריקאי, וראינו שניתן לייחס את ההבדלים לפערים בזמינות החומרים, הפרשי המרחבים והצרכים התרבותיים השונים.

 

כתבות נוספות במדור "תכנון ועיצוב הבית " :

אל תהיו רדודים: כך תתקינו בריכה ביתית

במינימום מאמץ: הכינו ביתכם לגיל השלישי

דירת הרווקים בת"א שעברה הכנה ללידה

 

אחד המאפיינים הברורים בבית האמריקאי הוא הגודל והמרחב שכמעט ואינם קימיים בישראל, פרט לשכונות יוקרה או דירות פאר. חלק ניכר מהבתים האמריקאים כוללים חצר וגינה ירוקה עם גדר לבנה, שאליה יוצאים הילדים לשחק - בעיקר בפרברים. במרבית המקרים, החצר תהיה מוגבהת מעל הקרקע.

מרבית הבתים האמריקאים כוללים חצר מוגבהת וירוקה (צילום: רשפים) (צילום: רשפים)
מרבית הבתים האמריקאים כוללים חצר מוגבהת וירוקה(צילום: רשפים)

 

 

גדר לבנה - בעיקר בפרברים (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
גדר לבנה - בעיקר בפרברים

בעוד הבית הישראלי בנוי מבטון ובתכנונו יש דגש רב על הנושא הביטחוני; בבית האמריקאי הרצון לנצל את משאבי הטבע הזמינים, להוזיל עלויות ולייעל את תהליך וזמן הבנייה - גוברים על האלמנט הביטחוני.

 

על כן, חומרים טבעיים רבים משמשים לבנייה ולעיצוב בסגנון האמריקאי, כשהמוביל מביניהם הוא העץ. זאת ועוד, מרבית הבתים מאופיינים בתקרות גבוהות - דבר שמאפיין בעיקר את הבתים הישנים בישראל.

 

לא רק חומרי הגלם הקיימים בסביבה מכתיבים ומשפיעים על עיצובו של הבית האמריקאי, אלא מיקומו. כך לדוגמא, בבתים הממוקמים בסביבה מיוערת ייעשה שימוש נרחב בעץ ובגוונים חומים וירוקים. לעומת זאת, בבית הקרוב לים ישלטו גוונים שונים של הצבע הכחול ומוטיבים מעולם המים כגון דגמים של סירות, סמלים של עוגנים, בדי ריפוד וכריות כחולות ועוד.


תקרות גבוהות ושימוש בעץ (צילום: צמר שטיחים יפים) (צילום: צמר שטיחים יפים)
תקרות גבוהות ושימוש בעץ(צילום: צמר שטיחים יפים)
 


סביבה מיוערת - גוונים חומרים וירוקים (צילום: פיטרו) (צילום: פיטרו)
סביבה מיוערת - גוונים חומרים וירוקים(צילום: פיטרו)

 

המנטליות הישראלית שונה מזו של האמריקאים בכל הנוגע לאירוח. בעוד שבבתים שונים בישראל נהוגה מדיניות של בית פתוח, בה קופץ השכן ללא התראה מוקדמת והאמא מביאה את הבן לחבר, התרבות האמריקאית מחייבת התראה מראש.

 

יחד עם זאת, תרבות האירוח אכן קיימת ונעשית בגדול. הסלון האמריקאי רחב ידיים ובעל תקרה גבוהה ומרשימה. הרהיטים המאכלסים אותו יהיו לרוב בסגנון קלאסי רחוק מאוד מהחדשנות והתעוזה של הישראלים, הן בצבעם והן בצורתם.


סלון רחב ידיים ותקרה גבוהה (צילום: נוסבאום) (צילום: נוסבאום)
סלון רחב ידיים ותקרה גבוהה(צילום: נוסבאום)

 

הריפוד יהיה בדרך כלל עשוי בד ועל גביו אבזור של כריות גדולות ומרשימות. אחדות המשפחה מהווה אלמנט חשוב אצל האמריקאים, אך יותר מכך - הנראות שלה בבית. תמונות משפחתיות הן אולי הפריט החשוב והמשמעותי ביותר, כגון תמונה ממוסגרת גדולה אחת או כמקבץ של תמונות קטנות יחדיו.

 

ריפוד עשוי בד וכריות גדולות (צילום: HeziBank) (צילום: HeziBank)
ריפוד עשוי בד וכריות גדולות(צילום: HeziBank)

 

אם יש חלל שהוא גדול ומשמעותי יותר מהסלון בבית האמריקאי, הרי הוא המטבח. המטבח לא נועד רק לשם בישול ואפייה, אלא יש בו כדי להכריז על סטטוס ומעמד. במרכזו של המטבח רחב הידיים יש אי גדול ממדים, התואם בחיצוניותו את ארונות המטבח, אשר בדרך כלל יהיו עשויים עץ בגוון טבעי או צבוע לבן.

 

ידיות הארונות יהיו מודגשות ועשויות ברזל, לצורך העצמת קונטרס והענקת מראה דרמטי. גם כלי החשמל גדולים במידה ניכרת מאלו הנהוגים בארץ, כדוגמת מקררים בעלי שתי דלתות, תנורי אפייה רחבים ועוד.

 

פרט חשוב נוסף הוא שבעוד בישראל הפך המטבח לחלק מחללי הבית הציבוריים, מכיוון שהוא ממוקם ב"אופן ספייס" הכולל את פינת האוכל והסלון, בבית האמריקאי המטבח עדיין מוגדר כחדר נפרד המנותק משאר הבית. חלל נפרד זה כולל ומאכלס את האי, המשמש לעבודה ופינת אוכל המיועדת לבני משפחה בלבד. אם באים אורחים ובני משפחה, הם יאכלו בפינת אוכל נפרדת הנמצאת בחלל פתוח יחד עם הסלון.


אביזרי חשמל בולטים במטבח (צילום: דקור) (צילום: דקור)
אביזרי חשמל בולטים במטבח(צילום: דקור)

 

לגבי חדר הרחצה, בעוד שביותר ויותר בתים בארץ מוחלפות האמבטיות במקלחונים מטעמי נוחות וחיסכון במקום, חדר הרחצה בבית האמריקאי יהיה כמעט תמיד מאובזר באמבטיה גדולה ובצדה מקלחון. אחת הסיבות לכך שהאמריקאים לא מוותרים על האמבט היא מזג האוויר - ריבוי החודשים הקרים לעומת האווירה הים התיכונית כאן.

 

לגבי העיצוב, גם לחלל זה נכנס העץ, אשר בעזרת טיפול מיוחד ניתן להתאימו כך שיהיה עמיד בפני לחות ומים. הקהל האמריקאי אינו אוהב שינויים ודבק במה שהורגל אליו. לכן, בעוד בישראל התקדמו ברזי המים לכאלו הכוללים ברז יחיד המווסת מים קרים וחמים, אצל האמריקאים ברירת המחדל היא שני ברזים נפרדים.

 

אמבטיה גדולה - כמעט תמיד (צילום: HeziBank) (צילום: HeziBank)
אמבטיה גדולה - כמעט תמיד(צילום: HeziBank)

 

וולקאם טו אמריקה (צילום: הרדור) (צילום: הרדור)
וולקאם טו אמריקה(צילום: הרדור)

 

לסיכום, על אף הבדלי החומרים הזמינים, המנטליות ובעיקר המרחבים הופכים את אופי הבנייה בישראל והסגנון לשונים מהסגנון האמריקאי. בכמה פעולות פשוטות ניתן להכניס אלמנטים שונים שיעזרו להפוך את הבית לקצת פחות ישראלי - אם, כמובן, תרצו בכך.

 

הכותבת היא מעצבת פנים

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
סגנון עיצוב אמריקאי. אפשר גם אצלנו?
צילום: AP
צילום: רשפים
חצר מוגבהת וגדר לבנה
צילום: רשפים
מומלצים