שתף קטע נבחר

לא רק שוקו ולחמניה: תזונה בריאה בקייטנה

החופש הגדול כבר כאן, וילדים רבים מבלים בקייטנה. אך כיום, כשכל ילד רביעי בארץ מוגדר כסובל מעודף משקל, חשוב לשים לב לא רק לפעילויות ולבטיחות, אלא גם לסוג האוכל המוגש בה. כמה פעמים אפשר להגיש פרוסה עם שוקולד ומה צריכה לכלול ארוחת הצהריים? דיאטניות ממליצות

הקיץ הגיע והילדים יבלו בשבועות הקרובים בקייטנות. עבור רבים מאתנו, עדיין קיים זיכרון החיבור בין קייטנה לשוקו ולחמנייה עם שוקולד או טרופית ולחמנייה עם גבינה צהובה. אך כיום, כשכל ילד רביעי בישראל מוגדר כסובל מעודף משקל, ומנגד הזמינות של מזונות מתועשים וחטיפים גבוהה, חשוב לשים לב מה הילדים מקבלים לאכול במסגרת החינוכית שבה הם נמצאים בשעות הבוקר והצהריים.

 

<<כל החדשות, הטורים, המדריכים והכתבות בעמוד הפייסבוק של ynet הורים >>

 

עוד על תזונת ילדים בערוץ הורים :

עוברים למוצקים: מתי אפשר להושיב בכיסא אוכל?

במקום ממתקים: כך תגרמו לילדים לאכול פירות

כל ילד שמן זקוק לדיאטה? 18 מיתוסים

 

לפני הכל: הקפדה על בטיחות המזון

אף הורה לא רוצה שילדו יחזור מהקייטנה עם כאבי בטן או חיידק שנדבק בו עקב אי שמירה על כללי היגיינה בסיסיים. חשוב לוודא כי התנאים הבאים אכן מתקיימים בקייטנה:

 

בדקו כי מקפידים על רחיצת ידיים עם סבון לפני הארוחות.

קייטנה שאת המזון מספק קבלן חיצוני, ראוי שייבדק בה מיהו ספק המזון והאם יש לו רישיון יצרן, וכן מי מפקח עליו.

כדאי לבדוק כיצד מגיע האוכל לקייטנה: באילו תנאי קירור או חימום? הקפדה על נקודות אלה תמנע דגירה והתרבות של חיידקים בתנאי החום של הקיץ.

 

מנה מטוגנת בצהריים: לא יותר מפעם בשבוע

הקייטנה פועלת כמסגרת חינוכית וככזאת עליה לספק 30%-50% מתצרוכת המזון היומית. בהתאם למדריך למפעילי קייטנות שהוצא על ידי משרד הבריאות ועודכן בשנת 2005, קייטנה הנמשכת עד ארבע שעות ביום אמורה להגיש לפחות ארוחת בוקר. כאשר קייטנה פועלת ארבע שעות ויותר עליה להגיש ארוחות בוקר וצהרים.

 

מומלץ לבדוק מי תכנן את התפריט השבועי. האם שמו לב לנושאים הבריאותיים בתכנון התפריט, כמו מספר המנות המטוגנות, כמות ומגוון הירקות והפירות או שהתפריט מורכב ממנות שברור שרוב הילדים אוכלים, כמו שניצל וצ'יפס.

 

ארוחת הבוקר צריכה לכלול פחמימות - לחם או לחמניות, עם עדיפות לאלה העשויים מקמח מלא. אמנם שינוי זה מייקר את עלות האוכל, אך אם תינתן האפשרות לבחירה בין לחם רגיל ללחם מלא אולי תתקיים בחירה באכילה בריאה יותר. מומלץ לשלב שני סוגי ממרחים לבחירה המשתנים מדי יום. אפשרויות הממרחים הן: חומוס, טחינה, ביצה, טונה, גבינה לבנה או צהובה. יום אחד בשבוע ניתן להחליף לממרח מתוק, כמו טחינה עם סילאן או ממרח תמרים. ליד הכריך יצורף ירק ופרי טרי, כאשר את הפרי ניתן לאכול כארוחת ביניים.

 

ארוחת צהריים צריכה לכלול שילוב של פחמימות (ניתן גם אותן מדי פעם להחליף בלחמניה או כריך מלחם מלא) בשילוב מנה בשרית כמו חזה עוף, קציצה אפויה בתנור וכו'. חשוב לשים לב שמנות מטוגנות לא יוגשו מעבר לפעם בשבוע. מומלץ לשלב מנות צמחוניות כמו פלאפל או קציצות עדשים. אל הפחמימות והחלבון יצורפו כל יום ירק טרי או מבושל ופרי טרי במגוון משתנה.

 

ואם הילד מבקש תוספת?

חשוב לברר מה המדיניות לגבי ילד שמבקש תוספת נוספת. האם יש מספיק אוכל לאפשר את התוספת? כדאי לדעת שיש שונות בכמויות האוכל שאוכלים ילדים שונים, ואין לחשוש ממתן מנה נוספת לילד שמציין כי הוא רעב. במקביל כדאי לבדוק האם תוספת מזון זו אינה מגיעה ממקום של חוסר רצון של הילד להגיע לפעילות הדורשת התמודדות עם ילדים אחרים.

 

מה מומלץ להביא מהבית כארוחה?

אם הילדים אמורים להביא את האוכל מהבית לקייטנה מומלץ לשבת עם הילדים ולארגן מערכת שבועית של מזון אותו הם לוקחים. מעבר לפרי הטרי ולירקות החתוכים, ישנן אפשרויות שונות כמו כריכים עם ממרחים שאינם מתוקים, טוסט גבינה צהובה עם רסק עגבניות - בטעם הפיצה, פיתה עם זעתר (ניתן להכין תוצרת בית עם קמח מלא ולהקפיא ולהוציא בהתאם לצורך). חשוב לקחת בחשבון את חום הקיץ, שעשוי לקלקל מזונות הדורשים קירור, ולכן לפעמים בחירה של קרקרים או קרוסיני עם טחינה מלאה גולמית לטבילה הנה אפשרות טובה.

 

לשתות יותר - אבל רק מים

המדריכים ומארגני הקייטנה מחויבים לבריאות הילדים ולכן מרגישים את הלחץ לעודד אותם לשתות הרבה מפאת החום. גישה זו גורמת להם להציע שתייה מתוקה, כמו טרופית או תרכיז מיץ עם מים. הבעיה היא שזו ראייה קצרת טווח, הילדים אמנם שותים יותר אך אוספים קלוריות ריקות שגורמות לעלייה במשקל ולצריכת סוכר מוגברת. ישנן דרכים אחרות לעודד ילדים לשתייה, למשל, יצירת הפסקות שתייה יזומות, משחקי שתייה שבהם צריך לסיים את השתייה בבקבוק המים תוך שעה של פעילות ועוד.

 

מדוע הילד חוזר רעב מהקייטנה?

הורים רבים מספרים כי ילדם חוזר מהקייטנה, פותח את המקרר, מתחיל לאכול - ואינו מפסיק. מברור איתו מסתבר שהוא אינו אוכל את האוכל בקייטנה. מומלץ לבדוק מה הסיבה, כיוון שמצב כזה גורר אכילה מיותרת, ורעב גדול בשעות הקייטנה. בדקו:

 

האם הוא אינו אוכל את האוכל המוגש בקייטנה כל יום?

האם יש מספיק זמן לארוחה או שממהרים לפעילות הבאה וצריך לתפוס תור?

האם האכילה ביחד עם ילדים אחרים ממזון המוגש במרוכז מתאימה לו?

מה הגישו לאכול באותו יום?

 

אפשר לנסות לקבל ממנהלי הקייטנה את התפריט השבועי ולבדוק באיזה ימים יש בעיה בסוג האוכל המוגש והילד שלכם אינו מוכן לאכול אותו. כדאי לבדוק עם מנהלי הקייטנה האם ניתן באותם ימים לשלוח מזון חליפי עם הילד. אם מדובר על ילד שהא בררן אכילה, חשוב להכין את המדריכים מראש לכך שיש בעיה עם מגוון המזונות שהוא אוכל וייתכן שיביא אוכל מהבית. בעיקר כדאי למנוע לחץ סביבתי על הילד, כך שייווצר מצב שהוא אינו מרגיש בנוח על היותו שונה מחבריו.

 

קייטנה: זמן נהדר לפעילות גופנית

מומלץ לבדוק עד כמה ישנן בקייטנה פעילויות גופניות, כמו משחקי כדור,

רחצה בבריכה וכדומה. אם הילד רשום לקייטנה שבה רוב היום הוא יושב, חשוב ליצור פעילויות יזומות להוצאת אנרגיה בשעות אחר הצהריים. ניתן ללכת ביחד לרחצה בים או בבריכה, לקחת כדור ולהגיע למגרש משחקים, או אפילו טיול רגלי מהנה בשעות בין ערביים.

 

תקופה הקייטנה היא יציאה משגרת החיים הקודמת וחשוב להכניסה לשגרת אכילה בריאה. היו מעורבים ובדקו מה קורה במהלך הקייטנה. בדקו ושאלו גם אם הילדים שלכם לא מאושרים מכך ומעדיפים לקבל את המזונות העדיפים עליהם.

 

הכותבות הן דיאטניות ילדים, חברות פורום הילדים של עמותת עתיד. לאתר של תרצה שני




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shuterstock
לחמניה? עדיף שתהיה מקמח מלא
צילום: shuterstock
מומלצים