שתף קטע נבחר

הטבת המע"מ בדיור אושרה בקריאה ראשונה

שר האוצר לפיד אמר בדיון: "לפי הקריטריונים שקבענו בחוק, מי ששירת שירות צבאי לאומי או אזרחי יקבל הטבה גדולה הרבה יותר ממי שלא שירת. מותר למדינת ישראל להתעקש על ערכיה, ומותר לה להחליט שיש קשר בין מתן זכויות לאלו שממלאים חובות"

מליאת הכנסת אישרה הערב (ב') בקריאה ראשונה את הצעת החוק הממשלתית להענקת פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה. הצעת החוק אושרה ברוב של 31 תומכים, 18 מתנגדים ונמנע אחד. להצעה זו הוצמדו הצעות פרטיות של חברי הכנסת מירי רגב (הליכוד-ישראל ביתנו), מאיר שטרית (התנועה), גילה גמליאל (הליכוד-ישראל ביתנו), וישראל אייכלר (יהדות התורה). הצעת החוק תועבר לוועדת הכנסת, שם יוחלט איזו ועדה תכין אותה לקריאה שנייה ושלישית.

 

לכתבות נוספות בערוץ נדל"ן :

 

בהצעת התיקון לחוק אמר שר האוצר, יאיר לפיד: "אני מתנגד, כעקרון, למע"מ דיפרנציאלי, אבל שוק הנדל"ן אינו שוק רגיל, ולא חלים עליו החוקים הרגילים. ממשלת ישראל היא הבעלים של 93% מהקרקעות במדינה. מה שהממשלות האחרונות עשו בעצם היה למכור לאזרחים מוצר מסויים – הקרקע – במחיר מופקע, ואז לגבות מס נוסף על המוצר שהן עצמן מכרו. זה לא מוסרי, זה לא יעיל, וזה חסם לדור שלם את האופציה להגיע לדירה משלו.

 

"החוק הזה מבטל את העיוות הזה. צריך אולי להדגיש: זו לא הוראת שעה, אלא חוק. הוא יהיה בתוקף גם עוד שנה, ועוד שנתיים ועוד עשר. והיות וההטבה הזו פה בשביל להישאר, אנחנו אגב ממליצים לצעירים האלה לחכות עם קניית הדירה הראשונה שלהם ככל שהם יכולים. מי שיחכה – ירוויח הרבה כסף, מפני שככל שיעבור יותר זמן, מחירי הדירות יירדו יותר".

 

לפיד הוסיף: "לפי הקריטריונים שקבענו בחוק, מי ששירת שירות צבאי לאומי או אזרחי יקבל הטבה גדולה הרבה יותר ממי שלא שירת. מותר למדינת ישראל להתעקש על ערכיה, ומותר לה להחליט שיש קשר בין מתן זכויות לאלו שממלאים חובות, וזה מה שעשינו".

 

הקריטריונים המזכים בהטבה

לפי הצעת החוק, הקריטריונים המזכים בקבלת ההטבה הם:

 

1. מחיר הדירה הנמכרת בתוספת מע"מ, לא יעלה על 1.6 מיליון שקל, אם הרוכש ביצע שירות צבאי או אזרחי-לאומי, או שהוא נכה, ("רוכש מוטב"); או על 950 אלף שקל אם רוכש הדירה לא ביצע שירות כזה ("רוכש זכאי").

 

2. הרוכש הינו תושב ישראל הורה לילד אחד לפחות הנמצא בחזקתו.

 

3. הרוכש רווק מעל גיל 35.

 

4. מלוא הזכויות בדירה נרכשו על ידי בני הזוג והדירה היא דירה ראשונה של הזוג, כמו כן לא הייתה בבעלות מי מבני הזוג דירת מגורים מאז 1995.

 

5. אין בין הרוכש לבין המוכר יחסים מיוחדים.

 

היועץ המשפטי לכנסת: קשיים חוקתיים

לפני ההצבעה על הצעת החוק הופצה בקרב חברי הכנסת חוות דעת עליה של היועץ המשפטי לכנסת עו"ד אייל ינון. הוא מתריע כי "מטרותיה אמנם אך היא סובלת מקשיים חוקתיים ניכרים", ומנחה את הוועדה שתכין אותה לאישור סופי לתקנה כך שתעמוד במבחני השוויון החוקתיים המקובלים".

 

חוות הדעת הוכנה והופצה במענה לבקשת חברי הכנסת משה גפני (יהדות התורה) וסתיו שפיר (עבודה). עו"ד ינון מפרט בה את הקשיים שהוא רואה בהסדר המוצע לזכאות למע"מ אפס, בשלושה היבטים: הביקורת הכלכלית על הצעת החוק והשלכותיה החוקתיות; ההפליה בין קבוצות שונות באוכלוסייה; והקשיים הנוצרים מחלוקת ההטבה לקבוצת המשרתים בצבא ובשירות אזרחי.

 

עו"ד ינון מבהיר בסיכום כי "למרות שהתכליות העומדות בבסיס הצעת החוק, קרי הפחתת מחירי הדיור לרוכשי דירה ראשונה ומתן ביטוי להכרת התודה של המדינה למשרתים, הן תכליות ראויות, הרי שהאופן שבו תכליות אלה מוגשמות איננו מתחשב דיו במגבלות החוקתיות הנובעות מהזכות לשוויון. הדברים אמורים במיוחד בהתחשב בכך שהצעת החוק מבקשת להתמודד עם בעיית מחירי הדיור בישראל, שאינה ייחודית למגזר כזה או אחר, אלא נוגעת לכלל אזרחי המדינה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
שר האוצר, יאיר לפיד
צילום: מוטי קמחי
מומלצים