שתף קטע נבחר

הפרת חוזה: הקבלן והרוכש ישלמו פיצוי זהה

יום הדיור בכנסת נחתם באישור בקריאה טרומית של כמה הצעות חוק שנועדו להטיב עם רוכשי הדירות וזכאי הדיור הציבורי. בין ההצעות: קבלן לא יוכל לדרוש סכום פיצוי גבוה מרוכש דירה על הפרת חוזה בעודו משלם פיצוי נמוך, וזכאי הדיור הציבורי יקבלו מידע מלא ושקוף מהחברות המשכנות

מליאת הכנסת אישרה אמש (ג') בקריאה טרומית מספר הצעות חוק לטובת רוכשי דירות וזכאי הדיור הציבורי במסגרת "יום הדיור בכנסת". כל הצעות החוק אושרו פה אחד ועברו להמשך החקיקה בוועדות הכלכלה והפנים.

 

כותרות אחרונות בערוץ נדל"ן  של ynet:

 

הדדיות בחוזים לרכישת דירה

אושרה הצעת ח"כ מאיר שטרית (התנועה) לתיקון חוק המכר (דירות) שקובעת כי בחוזה לרכישת דירה, המאפשר תביעת פיצויים בלא הוכחת נזק בשל הפרה יסודית של החוזה, יהיה סכום הפיצוי זהה, בין אם ההפרה בוצעה על ידי המוכר ובין אם על ידי הקונה. נקבע כי צד הטוען שהצד השני הפר את החוזה, יודיע על כך לטוען וייתן לו הזדמנות נאותה לתקן את המעוות ולשלם את הפיצוי.

 

שטרית ציין בדברי ההסבר לחוק כי חוזי מכר רבים כוללים את הוראת הפיצוי המוסכם, אבל לרוב, סעיפים אלה מחייבים את הקונה בתשלום פיצוי בשיעור גבוה בהרבה מהשיעור שבו מחויב המוכר בשל הפרה ההסכם.

 

לעומת זאת, בחוזי מכר של דירות יד שנייה כלולה בדרך כלל הוראה הדדית דומה על כן ראוי להשוות את חובת הפיצוי שני הצדדיים זה לזה. שטרית ציין כי חובת ההשוואה נדרשת כאשר קבלן "קורע" את רוכש הדירה שנתבע בשל הפרת החוזה בעוד שהקבלן הנתבע משלם בפועל לקונה סכום קטן.

 

שקיפות בדיור הציבורי

עוד אושר בקריאה טרומית תיקון בחוק זכויות הדייר בדיור הציבורי, לפי הצעת דב חנין (חד"ש) ואחרים המחייב את החברות המשכנות להעביר לשוכרי הדירות בכל רבעון מידע מלא בכתב ובו פירוט התשלומים שבהם חויב במהלך הרבעון ומועדיהם, אופן חישוב שכר הדירה, מידע על חובות השוכר והעתק מההחלטות שהתקבלו בעניינו במהלך הרבעון.

 

בנוסף, מבקש התיקון לחייב את החברה להמציא לאדם הפונה אליה בבקשה לסיוע בדיור ציבורי מידע מלא בכתב המפרט אם הוא זכאי לדיור ציבורי, ואם נמצא זכאי – מה יהיה מקומו ברשימת ההמתנה לדירה ציבורית. כמו כן, מוצע כי מידע בכתב שמוסרת חברה לדיור ציבורי לשוכר על פי החוק יימסר בשפת האם שלו, אם היא אחת מהשפות עברית, ערבית, אנגלית, רוסית או אמהרית.

 

בדברי ההסבר להצעתו אמר חנין כי היא נועדה ליישם את עיקרון חופש המידע ולהתמודד עם המציאות שמוכיחה כי תלונות רבות עולות נגד החברות על הסתרת מידע והיעדר נגישות למידע. "מגיע לדיירים לדעת כמה כספים הם שילמו, כמה הם חייבים, ומהו אופי חישוב שכר הדירה. היום מתייחסים אליהם כאילו היו סוג של נתינים".

 

דיור חלופי למפוני שכונת גבעת עמל

אושרו גם הצעות החוק שקיבלו בראשית השבוע את תמיכת המשלה בוועדת השרים לחקיקה, ופורסמו כאן.

 

האחת, של חברי הכנסת מירי רגב (ליכוד) וחנין להבטחת דיור חלופי למפוני שכונת גבעת עמל בצפון תל-אביב. השניה, של אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) ואחרים מחייבת את משרד השיכון לתת סיוע מהותי בשכר דירה לזכאי הדיור הציבורי הממתינים זמן רב בתור לקבלת דירה פנויה ובינתיים גרים בשכירות.

 

הצעת החוק מחייבת את המשרד לעדכן את הסיוע בהתאם לתנודות השוק, מאחר שהסיוע שניתן היום נשחק ומאבד את ערכו.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים