שתף קטע נבחר

סוף למגפה? חיסון ניסיוני לאבולה יאושר לשימוש

עוד לא נוסה על בני אדם - אבל בקרוב ייכנס לשימוש: ארגון הבריאות העולמי צפוי לאשר את החיסון הנסיוני לאבולה, בעקבות התפרצות המגיפה. ממשלת קנדה תרמה אלף מנות חיסון המוכנות לשימוש והן יינתנו לצוותי הרפואה הפועלים במדינות אפריקה

מאמץ נוסף לעצירת התפשטות האבולה: ארגון הבריאות העולמי צפוי לאשר בקרוב את תחילת השימוש בחיסון נגד נגיף האבולה. ממשלת קנדה תרמה אלף מנות חיסון, שנבדקו עד כה רק בבעלי חיים.

  

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

התפרצות האבולה:

ישראל בסכנה בגלל האבולה? כל התשובות

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

הישראלי שנלחם באבולה באפריקה: "כמו סוף העולם"

 

החיסון קרוי VSV-EBOV ופותח על ידי המעבדות הלאומיות למיקרוביולוגיה בקנדה, חלק מתאגיד "ניו לינק ג'נטיקס" שבאיווה, ארצות הברית. את החיסון נותנים לפני החשיפה לנגיף האבולה.

 

התפרצות האבולה. 90% מתים (צילום: AFP) (צילום: AFP)
התפרצות האבולה. 90% מתים(צילום: AFP)
 

עדיין לא ברור לחלוטין מה המנגנון שמגן בפני ההדבקה בנגיף, אולם החוקרים העלו מספר השערות. אחת מהן היא שהחיסון מגרה בעוצמה רבה תגובתיות של מערכת החיסון לקטילת הנגיף עם פלישתו לגוף. ההשערה השנייה היא שהחיסון מתחרה עם הוירוס על אתרי מטרה, וכך מונע ממנו לפלוש לתאים, להתרבות בהם ולהתפשט בגוף.

  

כאמור, החיסון מעולם לא נוסה בבני אדם, וארגון הבריאות העולמי בודק בימים אלה את תוצאות הניסויים בבעלי חיים, כדי לקבוע האם לאשר בצעד חריג את מתן החיסון לצוותי רפואה או תושבים במדינות אפריקה הנגועות, הנמצאים בסיכון הגבוה ביותר להדבקה. בינתיים ממתינות אלף מנות החיסון שיוצרו בוויניפג, שם הוא פותח. ארגון הבריאות העולמי צפוי לאשר את מתן החיסון, ועם האישור ישלחו המנות לאיזורים הנגועים. אנשי צוות רפואי במקום כבר הביעו את הסכמתם המלאה לקבל את החיסון, אף שמעולם לא נוסה בבני אדם.

 

אתמול (ד') דיווחנו כי ארגון הבריאות העולמי אישר מתן של שתי תרופות, ZMapp ו-TKM, לטיפול באבולה. התרופה TKM פועלת במנגנון משוער בו היא מעכבת את פעילות ה- RNA האחראי לשכפול הגנטי של הוירוס. בכך היא אמורה למנוע את התפשטותו בגוף. בניסויים שנערכו בפרימטים (זני קופים) הנגועים באבולה, הביאה התרופה ל-100% ריפוי. מנגנון התרופה ZMapp לא ברור, אולם מצבם של שני האמריקנים שקיבלו אותה לאחר שנדבקו בנגיף השתפר בתוך שעה.

 

התפרצות האבולה. ארגון הבריאות העולמי הכריז מצב חירום בינלאומי (צילום: אייל רייניך) (צילום: אייל רייניך)
התפרצות האבולה. ארגון הבריאות העולמי הכריז מצב חירום בינלאומי(צילום: אייל רייניך)
 

בינתיים ממשיך נגיף האבולה להתפשט במהירות במערב אפריקה, וארגון הבריאות העולמי קבע כי מדובר ב"מצב חירום בינלאומי". על פי נתוני ארגון הבריאות העולמי, עד כה מתו בשל נגיף האבולה 1,069 בני אדם, מתוך 1,975 שנדבקו. המדינות הנגועות הן גינאה, סיירה ליאון, ליבריה וניגריה.

 

עד 90% תמותה

המראות במדינות הנגועות קשים: פחד זרוע בקרב התושבים, המתהלכים עם מסכות וכפפות ונמנעים ממגע קרוב. בתי חולים קורסים ממאות הנדבקים שהועברו לאשפוז בבידוד, ומרפאות כפריות שבהן נבדקו חולים - נשרפו כליל. סיירה לאון וליבריה הזהירו את התושבים מפני התכנסויות המוניות, אולם המונים נהרו בימים האחרונים לכנסיות כדי להתפלל לאל שישמור אותם מפני "שטן האבולה".

 

בבירת ליבריה השוו רבים את האבולה למלחמת האזרחים הקטלנית שקרעה את המדינה לגזרים בשנים 2003-1989 והביאה למותם של כרבע מיליון בני אדם. "כולם פוחדים כל כך", אמר מרטי ג'ונס, סיטור בכנסייה בליבריה, "אבל האבולה לא הולכת לערער את האמונה שלנו בשום אופן, כי כבר עברנו תקופות קשות".

  

ארגון הבריאות העולמי מעריך שהתפרצות האבולה תימשך חודשים, אך מערכות הבריאות האפריקניות מתקשות להתמודד. הן פנו בבקשה לסיוע דחוף בכסף ובצוותי חירום רפואיים.

 

מאז שהתגלה הנגיף לראשונה בשנת 1976, קטלה המגפה 1,590 בני אדם - וזאת לפני שיעור התמותה הגבוה בהתפרצות הנוכחית. המחלה מתחילה בחום ממושך, כאבי גרון, תשישות, הקאות וירידה במשקל, וממשיכה בדימומים מאסיביים, קריסת מערכות, פגיעה בתפקודי הכבד והכליות, פגיעה נוירולוגית ומוות.

  

מרגע ההדבקה עשוי הנגיף לדגור בגוף במשך יומיים עד שלושה שבועות, עד פרוץ הסימפטומים הראשונים. מרגע הופעת הסימנים הראשונים, 90%-40% מהנדבקים ימותו.

 



 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
התפרצות האבולה. לא ברור כיצד פועל החיסון
צילום: EPA
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים