שתף קטע נבחר

"אם הקיפאון בנדל"ן יימשך עוד חברות יקרסו"

בעקבות כניסתה של חברת צ. לנדאו להקפאת הליכים, חברת המידע העסקי BDI מזהירה: ענף הבנייה נמצא ברמת סיכון מהגבוהות במשק הישראלי

"אם הקיפאון בשוק הנדל"ן יימשך עד סוף השנה - נראה עוד חברות קורסות". כך מזהירה היום (ד') חברת המידע העסקי BdiCoface, בעקבות החלטת בית המשפט הבוקר לאשר את בקשתה של חברת הנדל"ן צ. לנדאו להיכנס להליך של הקפאת הליכים. בעקבות זאת, צפויה החברה להיסגר או להימכר למשקיע - בעקבות חובות בגובה של 70 מיליון שקל אליהם נקלעה.

 

  • צ. לנדאו בהקפאת הליכים; "הרוכשים מוגנים"
  • חברת הנדל"ן צ.לנדאו תבקש הקפאת הליכים
  • אחים ושותפים: חברות נדל"ן משפחתיות

     

    BdiCoface בחנה את מדד הסיכון העסקי של ענף הבנייה ברבעון השני של שנת 2014, ומצאה כי הענף נמצא ברמת סיכון מהגבוהות במשק הישראלי. לדברי מנכ"ל החברה, אייל ינאי, "קבלני הביצוע הם היחידים שלא נהנו מעליית מחירי הדירות, כאשר התחרות חייבה אותם להוריד מחירים כדי לזכות בפרויקטים - ולבצע אותם במקרים רבים גם בהפסד".

     

    הוא הוסיף כי "קריסת חברת צ. לנדאו היא תוצאה של מצוקת חלק מהקבלנים, כתוצאה מהקיפאון בשוק בחודשים האחרונים - מאז ההכרזה על חוק מע"מ אפס. מדובר בעיקר בקבלנים שנכנסו לתקופה זו ללא רזרבות מספיקות ועם תזרים מזומנים בעייתי".

     

    עם זאת, מבהיר ינאי, מרבית הקבלנים צברו בשנתיים האחרונות רזרבות עקב תוצאות עסקיות טובות יחסית, ולכן לא צפוי "גל" של קריסת חברות. זאת בתנאי שהקיפאון בענף לא יימשך תקופה ארוכה. "אך אם עד סוף השנה לא תחול התאוששות משמעותית ברכישת דירות, אז כנראה נראה עוד מצבים כאלו", הוא מציין.

     

    "חברות הביצוע בסיכון תמידי"

    ינאי מדגיש עוד כי "בעוד שהיזמים והמדינה נהנו מגידול בהכנסות בשל עליית מחירי הדיור, קבלני הביצוע סבלו מעליית מחירי התשומות ומהעלייה בשכר העבודה, בזמן שהתחרות לא אפשרה להן להעלות את מחירי הביצוע, ובמקרים רבים הסתיימו הפרויקטים ברווח מזערי ואף בהפסדים".

     

    יקי אמסלם, מנכ"ל קבוצת אלמוג, מחזק את הדברים. "חברות הביצוע נמצאות בסיכון תמידי, בעיקר בשל שולי הרווח הקטנים של 3%-5% בשוק משתנה, הסובל מחוסר אהדה ציבורית המשפיעה באופן ישיר על החלטות המחוקק", הוא מסביר, "העלויות גבוהות וממשיכות לטפוח, גם בשל מחסור כרוני בכוח אדם טוב ומיומן, והמחסור מגביר את התחרות בשוק על כל פועל וגורם לעלייה בהוצאות".

     

    לדבריו, "עודף תקנים ורגולציות שמגבירים את מורכבות הבנייה גורמים אף הם לעלייה בתשומות. ולבסוף, רעה חולה נוספת בתרבות הישראלית - מוסר התשלומים הלקוי של מזמיני עבודה המוביל לתזרימים שליליים. כל אלו יכולים ברגע להפוך פרויקט למפסיד".


  •  

     תגובה חדשה
    הצג:
    אזהרה:
    פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
    צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות
    צילום: יריב כץ, ידיעות אחרונות
    מומלצים