שתף קטע נבחר

הנחיות אבולה לחברה קדישא: בלי "טהרה", בלי זקנים

משרד הבריאות ניסח נהלי בטיחות מפורטים ומחמירים במיוחד לאנשי חברה קדישא, במקרה של התפרצות מגיפת האבולה בישראל: אין לבצע "טהרה" לנפטר, תכריכים יולבשו מעל לשתי שקיות ניילון שיעטפו את הגופה, האמבולנס יסומן כ"סכנה זיהומית" - והקבר יוקף בשכבת בטון, או שיבודד ברדיוס של עשרה מטרים מקברים אחרים

מגיפת האבולה מכה בגבולות אפריקה, אבל בישראל נוקטים מִשנה זהירות ונערכים גם למקרה של התפרצות המחלה בארץ. אחרי ההנחיות למוסדות הרפואיים, גיבש משרד הבריאות נוהל מפורט ומחמיר במיוחד להתמגנות אנשי "חברה קדישא" בעת טיפול בגופת אדם שנפטר מאבולה.

 

<< הכל על העולם היהודי - בפייסבוק של ערוץ היהדות. היכנסו  >>

 

המסמך, שהועבר למשרד לשירותי דת לשם קבלת חוות דעת הלכתית, ויופץ בקרוב לגורמים השונים העוסקים בפינוי גופות וקבורתן – קובע, בין היתר, כי יש לגלח את זקן אנשי הצוות לשם חבישת מסיכת אב"כ, לוותר על "טהרת המת", ובמקרים מסוימים גם לבודד את הקבר ברדיוס של עשרה מטרים.

 

קראו עוד בערוץ יהדות :

 

משרד הבריאות מחייב הגדרה מראש של חברה קדישא אחת שתטפל בבלעדיות בנפטרים מאבולה מכל רחבי הארץ. בכל גוף הנוגע בדבר ימונה קצין בטיחות, שיהיה אחראי על יישום הנהלים, טיפול מונע או התחסנות הצוותים, ניטור יזום של תחלואה, בירור סיבת היעדרות עובדים ועוד.

 

אין לבצע "טהרה" בנפטר

על פי הנחיות משרד הבריאות לחברה קדישא, כל אדם שבא במגע ישיר עם הגופה (קברנים, נהגים וכדומה) יתמגן בכפפות חד-פעמיות,

משקפי מגן, סינר/סרבל/חלוק, "כובע חדר-ניתוח", מגפי גומי הדוקים ואטומים וכאמור גם מסיכות מגן, שיירכשו כבר עתה.

 

עם סיום הטיפול בכל גופה ייארז הציוד בשקיות המסומנות כפסולת זיהומית בסכנה ביולוגית (biohazard), ויועבר על ידי צוות מיוחד המתמחה בנושא להשמדה בשריפה או בגריסה בחומר כימי. בגדי העבודה הפשוטים שתחתיו, יכובסו על ידי חברות חיצוניות המעניקות שירות זה לבתי החולים.

 

"על הצוות המטפל לרחוץ ידיים בקפדנות במים ובסבון בסיום כל התעסקות עם כל גופה, לפני אכילה או עישון", נכתב בחוזר. "ניתן להמיר את רחיצת הידיים בשטיפתן בתמיסת חיטוי ידיים על בסיס אלכוהול". כן נקבע כי בסיום המשמרת יתקלחו כל אנשי "המעגל הפנימי" באזור שיוגדר לכך מראש.

 

ההנחיות החדשות אוסרות ביצוע "טהרה" לגופת הנפטר, אך מאפשרות את "הלבשתה" בתכריכים – מעל שתי שכבות שקיות הניילון שבהן תיעטף. האמבולנס שיוביל את הגופה יסומן כ"סכנה זיהומית" על פי התקן הבינלאומי, וינוקה ביסודיות בסיום כל משמרת במים ודטרגנט.

 

לבודד את הקבר

אף שאין מניעה לעצם הפעלת מיזוג אוויר לחימום האמבולנס בחורף, המלצת משרד הבריאות היא להימנע מכך, שמא הנהג יבוא לידי פשיטת הסרבל, או הסרת ציוד ההגנה האחר לשם אוורור. כן נקבע, כי בני משפחת המת לא יתלוו לנסיעה.

 

"אין היתר לאדם לסכן את עצמו בשביל טיפול בגופה - ואפילו לא לשם טהרה" (צילום: AFP) (צילום: AFP)
"אין היתר לאדם לסכן את עצמו בשביל טיפול בגופה - ואפילו לא לשם טהרה"(צילום: AFP)

 

במהלך מסע הלוויה יכול כל אדם לשהות לצד הגופה המוגנת (אך מובן שלא לגעת בה), והיא תיקבר בחלקה רגילה. גופה שנקברה בניגוד לנהלים לא תוצא מקברה, אך ברישומי החברה קדישא ובית העלמין יצויין כי מדובר במקרה אבולה. בין אם הגופה מוגנה כראוי ובין אם לאו, אם הקבר אינו מוקף בשכבת בטון מכל צדדיו - יש לבודד אותו באופן שלא ייקבר אדם נוסף ברדיוס של עשרה מטרים.

 

במסמך יש גם הנחיות כיצד לנהוג במקרה שהשקית שבה הגופה עטופה נפתחה, ציוד המיגון נקרע, או חומר חשוד ניתז על גוף איש הצוות, או חמור מכך – לכיוון פיו או עיניו. בנוסף לחיטוי הקפדני, כל תרחיש כזה מחייב דיווח ללשכת הבריאות המחוזית, וכמובן גם מקרה תחלואה.

 

הרב יעקב רוז'ה, מומחה בתחום הקבורה וזיהוי חללים, אמר ל-ynet כי הנוהל גובש על ידי אנשי מקצוע מתחום הרפואה, ולכן הוא מחייב גם מבחינה הלכתית. "אין היתר לאדם לסכן את עצמו בשביל טיפול בגופה – ואפילו לא לשם טהרה", הסביר.

 

רוז'ה, המשמש רב חברה קדישא תל אביב וארגון זק"א ונציג הרבנות הראשית במכון לרפואה משפטית, אמר שזו איננה הפעם הראשונה שבה משרד הבריאות מפרסם הנחיות המגבילות את עבודת הצוותים המטפלים בגופות, אך אלה המתייחסות לנפטרים הנגועים באבולה, הן המחמירות ביותר שבהן נתקל.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
ההנחיה: ללא זקן, כדי להתאים את המסיכה
צילום: AFP
מומלצים