שתף קטע נבחר

סקר: 35% מהקשישים יורדים במשקל - וזה מסוכן

סקר שנערך בקרב ילדיהם של בני 70 ומעלה מגלה שכ-35% מההורים המבוגרים איבדו ממשקלם בשנה האחרונה - הרזיה שעלולה להיות בעלת השלכות בריאותיות חמורות. למרות המודעות לתופעות לוואי כגון חולשה וחשיפה לזיהומים, 25% מהנשאלים ציינו כי לא עשו דבר כדי למנוע את הירידה במשקל

ההורים הקשישים יורדים במשקל - והילדים לא ממהרים לטפל: סקר תזונה בגיל השלישי שנערך בחודש יולי השנה מגלה כי כ-35% מההורים המבוגרים, בני שבעים ומעלה, רזו בשנה האחרונה. שיעור הירידה במשקל נמצא גבוה יותר בקרב נשים בהשוואה לגברים, 42% לעומת 32% בהתאמה.

 

המשתתפים בסקר ציינו שלשינוי זה במשקל, אשר יש לו השלכות בריאותיות משמעותיות, היו סימנים מקדימים. 65% מילדיהם של הקשישים שמו לב לירידה בתיאבון ובמצב הרוח אצל הוריהם כסימן מקדים לירידה במשקל, 32% שמו לב להעדפה לאכילת מזונות מסוימים או לצמצום מספר הארוחות, 19% ציינו את הירידה במשקל כקשורה לשיניים תותבות שאינן מתאימות ו-13% קשרו זאת לקשיים בבליעה. 

 

הנשאלים ידעו לציין בממוצע יותר מסימן מקדים אחד לירידה במשקל.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

שומרים על בריאות ההורים:

איך לזהות פחד וצורך בעזרה במבוגרים וקשישים

צפו: שטיח עם חיישנים למניעת נפילות של קשישים

מחקר ישראלי: ריטלין גורם לקשישים ליפול פחות

 

הסקר נערך על ידי מכון המחקר Market watch עבור חברת אבוט יצרנית אנשור פלוס. הסקר כלל כ-500 משיבים, שהוריהם בגיל 70 ויותר ומתגוררים בביתם, אצל קרובי משפחתם או בדיור מוגן. 

 

ירידה מסוכנת במשקל

מתוצאות הסקר עולה כי רוב ההורים המבוגרים, ובעיקר הנשים (73% לעומת 38%), דואגים לתזונתם ללא התערבות חיצונית.

 

אובדן משקל בגיל השלישי עשוי להוביל לעלייה של 40% באשפוזים, וכתוצאה מכך להעלות עד פי שבעה את הסיכון לתמותה. אלה שהשיבו כי הוריהם אכן ירדו במשקל ידעו לציין את השלכותיה של ירידה זו, ובעיקר ציינו חולשה או סחרחורת (55%), העלאת הסיכון לתחלואה (52%), פגיעה במערכת החיסונית או חשיפה רבה יותר לזיהומים (47%), הגדלת הסיכון לנפילה (39%), חוסר ניידות (27%), אובדן עצמאות (26%) וסיכון גבוה לאשפוזים (26%).

 

למרות המודעות היחסית להשלכות הירידה במשקל, כמחצית מהמשתתפים בסקר שהוריהם רזו בשנה האחרונה לא התייעצו בנושא עם גורם מקצועי כלשהו. אלה שפנו לבירור עשו זאת בעיקר מול הרופא המטפל (38%), 15% מהם שוחחו עם דיאטנית ו-7% התייעצו עם אחות.

 

כרבע מהנשאלים ציינו שלא נקטו כלל צעדים כדי לעצור את הירידה במשקל של ההורה. השאר ציינו כי גילו מעורבות וביצעו מעקב צמוד יותר אחר תזונת ההורה, וכן ניסו לחולל שינוי בהרגלי התזונה שלהם.

 

שילוב של בעיות רפואיות ופסיכולוגיות

"האוכלוסייה הכללית מזדקנת ב-25 השנים האחרונות", אומרת רונית דוייב, מנהלת מדעית באבוט, "וההערכות הן שעד שנת 2034 יהיו 23% מהאוכלוסייה בישראל קשישים. מצב תזונתי טוב בגיל המבוגר קריטי לשמירה על בריאות תקינה ועל איכות חיים גבוהה, אולם מבוגרים רבים נמצאים בסיכון לתת-תזונה עקב תזונה בלתי מאוזנת.

 

"הסיבות לאכילה בלתי מספקת הן בדרך כלל שילוב של בעיות רפואיות ובעיות חברתיות ופסיכולוגיות. למשל, מחלה ממושכת, נטילת תרופות רבות, קושי בבליעה ובעיות לעיסה עלולות להוביל לירידה בתיאבון או לבעיה באכילה. אשפוזים חוזרים עלולים להביא לירידה בחוש הטעם או הריח, ירידה ביכולות הקוגנטיביות או דמנציה עשויות להביא לצריכה לא מספקת של מזון ועוד.

 

"בעיות חברתיות שיכולות להקטין את צריכת המזון כוללות הכנסה מוגבלת או הוצאות גדולות על תרופות יקרות, מבוגרים שחיים ואוכלים לבד אולי כבר לא נהנים מהארוחות ומאבדים עניין בבישול ובאכילה, חוסר ניידות עלול לגרום להיצע מצומצם של מזון - ולכל אלה מצטרפות בעיות פסיכולוגיות כגון דיכאון, צער ובדידות".

 

לאור העובדה כי הקשיש עצמו אינו מודע בדרך כלל לכך שהוא סובל מתת-תזונה, קיים קושי באבחון המטופלים ועל המשפחה לגלות ערנות כדי להתריע בפני אנשי הצוות המטפלים בהורה המבוגר.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: Shutterstock
מצב תזונתי טוב בגיל המבוגר קריטי לשמירה על בריאות תקינה
צילום: Shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים