שתף קטע נבחר

זה מה שחשבו בממשלה ב-2013 על מע"מ 0%

"קביעת פטור ממס ערך מוסף לרוכשי דירה ראשונה תביא לעלייה בביקוש לדירות חדשות ולפיכך אף לעליית מחירים, ואני לא בטוח שאותו פטור יגיע לכיסו של הצרכן. אני בספק. הוא יגיע לכיסו של הקבלן". לא. זה לא נאמר בידי חברי האופוזיציה. הדובר הוא סגן שר האוצר, מיקי לוי, בחודש מאי 2013

בראשית מאי 2013 דחתה מליאת הכנסת הצעת חוק פרטית למתן פטור ממע"מ לרוכשי דירה ראשונה, שהגישה קבוצת ח"כים בראשות ח"כ ישראל אייכלר (יהדות התורה). ההצעה הוסרה מעל סדר היום בגלל התנגדות הממשלה, כפי שנמסרה מפי סגן שר האוצר, מיקי לוי. להלן הנוסח המלא של דברי סגנו של השר יאיר לפיד, כפי שהופיעו בפרוטוקול הכנסת. הקלטת הדברים הושמעה היום (ה') בוועדת הכספים בידי ח"כ יצחק כהן (ש"ס).

 

חוק המע"מ - כותרות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

וכך זה נשמע

סגן שר האוצר מיקי לוי: "בפתח דברי אקדים ואומר: הממשלה מתנגדת להצעת החוק. מס ערך מוסף הנו מס המוטל על הצריכה, והוא חל על כלל המוצרים והשירותים ועל כלל הצרכנים במשק. הוא פשוט, ויעילותו של חוק מס ערך מוסף באה לידי ביטוי בכך שנשמור על העיקרון של אחידות המס, וכדי לשמור על עיקרון זה חוק המע"מ אינו קובע שיעורי מס מיוחדים ואינו פוטר מוצרים או צרכנים מתשלום המס.

 

"יש לציין כי רכישת דירה חייבת במס ערך מוסף רק כאשר היא נקנית מהקבלן. רכישת דירה מיד שנייה כלל אינה חייבת במע"מ. האם הכוונה היא להקל על מי שירכוש דירות מגורים מהקבלן? הרי דווקא מלאי הדירות הישנות, שהוא גדול ממלאי הדירות החדשות, עשוי להתאים לרכישה על-ידי זוגות צעירים. לא ראוי לעודד אוכלוסייה זו לרכוש רק דירות חדשות.

 

"קביעת פטור ממס ערך מוסף לרוכשי דירה ראשונה חדשה שנקנית מן הקבלן תביא לכך שאוכלוסייה זו, שתרצה ליהנות מהפטור ממע"מ, תבקש לרכוש רק דירות חדשות. למה הדבר יביא? לעלייה בביקוש לדירות אלה ולפיכך אף לעליית מחירים, ואני לא בטוח שאותו פטור יגיע לכיסו של הצרכן. אני בספק. הוא יגיע לכיסו של הקבלן, ומכאן, שיישום הצעת החוק יביא לכך שהנהנה מהטבת המס יהיה הקבלן, ולא הרוכשים, וכך ההטבה לא תגיע אל מי שמגישי ההצעה התכוונו להם בדיוק.

 

"אציין כי לזוגות צעירים ניתנת הטבה במס רכישה בבואם לרכוש דירת מגורים ראשונה. החוק למיסוי מקרקעין מעניק הקלות משמעותיות לרוכשים של דירה יחידה, כך שהם לא מחויבים במס על רכישת דירה יחידה עד שווי של 241,110 ,1 שקלים.

 

"כמו כן, עלות החוק המוצע מגיעה כדי 1.4 מיליארד שקל בשנה. בימים טרופים אלה זה מאוד מאוד בעייתי, אך על מספר זה יש להוסיף עלויות נוספות, בשל שינוי בביקושים, הונאות, זיופים של רישום דירות על שמם של אחרים, כדי לזכות בפטור האמור, פיקוח והשפעות רוחב. חשוב לציין כי מגישי הצעת החוק אינם מציינים איזושהי הצעה ממשית למקורות מימון הסכום הגדול של הצעתם, דבר שיוביל להפסד הכנסות ממסיםבסכום שקשה להסכים לו, בייחוד בעקבות המשבר הפיסקלי שבו אנו נתונים.

 

"זאת ועוד, הצעות אלה אינן ישימות, הואיל והפטור לקבלן יינתן כמוצע רק לגבי סוג מסוים של צרכנים, דבר שיערים קושי ממשי ואחריות לקיום תנאי הפטור על הקבלנים ומוכרי הדירות, אשר עליהם האחריות והנטל לבדוק כי הרוכש אכן עומד בתנאי הזכאות להטבה בלי שיש לו תמיד הכלים הנאותים לכך.

 

"נוסף על כך יידרש הקבלן להימנע מניכוי תשומות ששימשו לדירות שמוצע לפטור את מכירתן ממע"מ. קושי זה יתעורר במיוחד בנסיבות שבהן במהלך הבנייה ניכה הקבלן את התשומות, כאשר בשלב הבנייה כלל לא ידועה לו מראש זהות הרוכש, כי לא כל הדירות נקנות כאשר התוכניות נמצאות, או כאשר עדיין לא קיבלו את רישיון הבנייה. זה דבר שיקשה את המכירה עצמה.

 

"כמו שציינתי לפניכם, ההצעה עלולה להביא לניסיונות של ניצול ההטבה בנסיבות שלא נתבקשה לחול בהן, כגון בדרך של יצירת מצג שווא של רכישת דירה ראשונה לכאורה באמצעות בני משפחה אחרים, וזה בהחלט פתח להונאות, כי בני משפחה ראשונים יכולים לרכוש את הדירה עבור האחרים, שאין בבעלותם דירה, לשם קבלת ההטבה במס המוצעת. לא תמיד אפשר להוכיח מי הקונה.

 

"לא זו בלבד, ואני אומר את זה בתור שוטר לשעבר, הרי שעל-פי ההסדר המוצע בהצעת החוק שבנדון תצטרך הרשות להבחין בין רוכש שזו דירתו הראשונה לבין רוכש אחר. יש בהצעה זו כדי להגביר את החיכוך שבין הרשות לעוסק, שכן הרשות תצטרך לוודא כי ינוכו התשומות על-ידי הקבלן, שישמשו לדירות פטורים. מכל הסיבות שציינתי בפניכם, הממשלה מתנגדת להצעת החוק המוצעת. תודה רבה".

 

החוק הוסר מסדר היום ברוב קולות הקואליציה. כעבור פחות משנה קיבלה המליאה את הצעת החוק במהדורה ממשלתית שהוגשה ביוזמת שר האוצר יאיר לפיד. כעת הסיעות החרדיות הן שנאבקות לטרפד את ההצעה בוועדת הכספים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלכס קולומויסקי
מיקי לוי
צילום: אלכס קולומויסקי
מומלצים