שתף קטע נבחר

איראן חושבת על היום שאחרי חמינאי

25 שנים אחרי שהחליף את חומייני, מצבו הבריאותי של המנהיג הרוחני שנותח בחודש שעבר מעסיק את איראן. אף שלא ידוע מתי יפנה את מקומו, שלושה מועמדים מובילים מחכים בפינה והרפובליקה האיסלאמית מלאה בשמועות

תמונותיו של המנהיג הרוחני העליון של איראן, עלי חמינאי, שבהן הוא נראה שוכב חלש במיטתו, העלו שאלות על חומרת מצבו של חמינאי, ועל מי שעשוי בסופו של דבר להחליפו.

 

עוד חדשות בעולם:

החודש המדמם של הפסקת האש באוקראינה

סדרת חינוך: לתרגל שוויון בבית הספר לאבות

צילמו עצמם בפסגת ההר, דקות לפני המוות

 

בתחילת ספטמבר הודיע חמינאי במפתיע שהוא עובר ניתוח וביקש מהאיראנים להתפלל לבריאותו. מה שבא אחר כך היה חסר תקדים ב-35 השנים של הרפובליקה האיסלאמית. בכירי השלטון, כולל הנשיא חסן רוחאני, ראש מערכת המשפט ודובר הפרלמנט, הלכו לשבת ליד מיטתו של חמינאי בן ה-75. כל ביקור תועד ופורסם באתרי החדשות באיראן. אפילו הנשיא הקודם מחמוד אחמדינג'אד פקד את מיטתו של המנהיג העליון, אף שלשניים היו יחסים מתוחים בשנים האחרונות.

 

רוחאני והמנהיג הרוחני (צילום: AP) (צילום: AP)
רוחאני והמנהיג הרוחני(צילום: AP)

 

כבר שנים יש שמועות על בריאותו הרופפת של חמינאי, אך מעולם לא היה "בליץ" תקשורתי שכזה שעסק במצבו של חמינאי, המחזיק בהשפעה גדולה כל כך על הרשות השופטת, הרשות המבצעת והרשות המחוקקת, כמו גם על הצבא והתקשורת. ראש צוות המנתחים אמר כי חמינאי עבר ניתוח בערמונית, שנמשך פחות מחצי שעה ובהרדמה מקומית בלבד. המנתח אמר כי חמינאי היה ער לחלוטין ודיבר במהלך הניתוח. אך אם בריאותו של חמינאי אכן מידרדרת כמו שאומרות השמועות, אנשי הדת ומשמרות המהפכה יצטרכו למנות יורש במהרה אם איראן רוצה להימנע מתקופה של חוסר יציבות פוליטית.

 

למרות הסכסוך, גם אחמדינג'אד הגיע לבקר (צילום: EPA) (צילום: EPA)
למרות הסכסוך, גם אחמדינג'אד הגיע לבקר(צילום: EPA)
השמועות נכונות? חמינאי בבית החולים (צילום: AP) (צילום: AP)
השמועות נכונות? חמינאי בבית החולים(צילום: AP)

 

"מחלות של מנהיגים במדינות שאינן דמוקרטיות נראות כעניין של ביטחון לאומי", אומר מהדי חאלג'י, לשעבר חוקר בכיר במכון וושינגטון למדיניות המזרח.

 

עד כה היו לאיראן רק שני מנהיגים רוחניים מאז המהפכה האיסלאמית של 1979. חמינאי החליף את מייסד הרפובליקה, האייתוללה רוחאללה חומייני, שמת ב-1989. המנהיגים העליונים נבחרים על ידי עצרת הכוללת מומחים, רובם אנשי דת ותיקים. הפרשנים טוענים כי במקרה שאיראן תצטרך לבחור מנהיג רוחני חדש גם למשמרות המהפכה יהיה תפקיד מרכזי בבחירה.

 

זה שיחליף אותו? רפסנג'אני וחמינאי ברגע אינטימי (צילום: EPA) (צילום: EPA)
זה שיחליף אותו? רפסנג'אני וחמינאי ברגע אינטימי(צילום: EPA)
 

בשנה שעברה נאבקו משמרות המהפכה בניסיונות של ממשלת רוחאני להקטין את השפעתם על הכלכלה, מדיניות החוץ ותוכנית הגרעין של איראן, נושא שעליו מתנהל מו"מ בין נציגי הממשלה למעצמות המערב.

 

"לא סביר שמשמרות המהפכה ייענו לדרישות של אנשי דת קשישים לגבי המנהיג הבא שלהם", אומר הפרשן האיראני כרים סדג'פור. עלי אנסארי, ראש המכון ללימודים איראניים באוניברסיטת סיינט אנדרוז, חוזה בעיות עם יורשו הצפוי של חמינאי. "לא משנה מה, זה לא הולך לעבור חלק", הוא אומר. "הולכת להיות קטטה".

 

חמינאי לא הייתה הבחירה הצפויה לרשת את חומייני לאחר מותו מכיוון שלא נתפס כאיש דת בכיר. אך במהלך 25 השנים בתפקיד הוא ביסס את אחיזתו בשלטון, בין השאר בזכות התמיכה הנרחבת שהשיג ממשמרות המהפכה.

 

ההליך שבו נבחר מנהיג רוחני חדש הפך מסובך יותר בחודש יוני, אז שקע בתרדמת ראש עצרת המומחים - האייתוללה מוחמד רזה מחדבי קאני. לפי התקשורת הממלכתית, האייתולה בן ה-83 סבל מבעיות בלבו. הדבר הוביל להשערה שבתוך העצרת כבר החל מו"מ על מי שיירש את מקומו של המנהיג העליון. בפגישה של העצרת בתחילת ספטמבר קרא חמינאי בעצמו לאיחוד. "יש הבדלים בטעם הפוליטי, לגבי נושאים פוליטיים, קטנים וגדולים", הוא אמר. "אבל ההבדלים האלה לא יכולים להרוס את האיחוד של המדינה שלנו או את האמפתיה בתוך המדינה שלנו. כולם צריכים להיות ביחד". 

 

הפייבוריט של חמינאי

מועמד אפשרי לרשת את חמינאי הוא האייתוללה מחמוד חאסמי שחרודי. בעבר הוא עמד בראש מערכת המשפט, וסגנו בעבר הוא ראש עצרת המומחים קאני. שחרודי נראה כמועמד המועדף על חמינאי, ומומחים טוענים כי הוא צפוי לקבל גם את ברכת הדרך ממשמרות המהפכה.  

 

הנשיא (הזקן) לשעבר

מועמד נוסף הוא עלי אכבר חאסמי רפסנג'אני, שהיה בעבר נשיא איראן ודמות בולטת ברפובליקה האיסלאמית מאז המהפכה. אך בגיל 80 נדמה שהוא זקן מדי לתפקיד, ובקרב הפוליטיקאים השמרנים יש כמה הממעיטים בערכו ומזלזלים בו.

 

ראש הרשות השופטת

מועמד שלישי הוא האייתוללה סאדק לרג'יאני, ראש מערכת המשפט שפעמיים מונה לתפקיד על ידי חמינאי. הוא מגיע ממשפחה פוליטית: אחיו

הוא דובר הפרלמנט, ואח אחר שירת גם כן בתפקידים ממשלתיים. עם זאת לא נחשב לרג'יאני לאיש דת בכיר, וכנראה הוא לא יצבור את התמיכה הנדרשת בקרב הגווארדיה הוותיקה. 

 

כנראה יורשו של חמינאי לא ישפיע על איראן כמו קודמו בתפקיד. "העצרת מחפשת מישהו שישמור על האינטרסים שלה. במשמרות המהפכה מחפשים מישהו שישמור על האינטרסים שלהם", אמר חלאז'י. "אף אחד מהם לא רוצה מישהו שיגיע וישלוט בהם". 

 

בהתחשב בכך, התהליך המסובך של בחירת מנהיג חדש ומעברו לשלטון עלול לייצר מהומה. "אם שיווי המשקל הלא-נוח הזה ישתנה פתאום, יהיו התקוממויות לא מכוונות או השלכות בלתי צפויות", אומר עבאס מילאני, ראש תוכנית המחקר האיראנית באוניברסיטת סטנפורד.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
איש לא ישלוט כמוהו. חמינאי
צילום: EPA
מומלצים