שתף קטע נבחר

פרסום ראשון: כך יטופלו חולי אבולה בישראל

שאלון רפואי בנתב"ג, מדידת חום ובידוד קפדני: משרד הבריאות פרסם תדריך מפורט ובו הנחיות כיצד יש לאתר חולי אבולה שמגיעים לישראל, לבדוק אותם ולטפל בהם תוך מיגון הרמטי והפרדה אפילו מאנשי צוות רפואי. ואיך יתמודדו עם גופות הנפטרים המזוהמות בנגיף?

שמירה על בידוד קפדני ומיגון הרמטי: אלה הם עיקרי ההנחיות שהעביר השבוע משרד הבריאות לכלל הרופאים בישראל, במטרה למנוע את התפשטות מגפת האבולה הקטלנית.

 

ההנחיות החדשות מביאות בחשבון אפשרות שבניגוד להערכות עד כה, יתפשט נגיף האבולה גם דרך האוויר או במגע ישיר. לפיכך, קבע משרד הבריאות רמת סטריליזציה גבוהה ביותר החל מהמפגש הראשוני בשדה התעופה ועד לאשפוז והטיפול בגופות.

 

עוד סיפורים חמים - בפייסבוק שלנו

 

עוד על התפשטות האבולה:

מירוץ לחיים: מי יפתח ראשון תרופה לאבולה?

עובד נתב"ג לקה בליבו וניצל בשל תרגיל אבולה במקום

מש' הבריאות נערך להתפרצות אבולה בישראל

 

במסמך ההנחיות מזכיר משרד הבריאות את אזהרת המסע למדינות גינאה, ליבריה וסיירה לאון, שם מתפשטת המגפה. אלה שבכל זאת נוסעים למדינות אלו צריכים להימנע ממגע עם חולים, עם הפרשותיהם ועם חפציהם, להקפיד על היגיינה אישית, להימנע ממגע עם בעלי חיים ועם הפרשותיהם, להימנע ממגע עם פגרים ומאכילת בשר נא.

 

עוד ממליצים במשרד הבריאות להימנע מקבלת שירות בבתי חולים מקומיים במדינות אלה, אלא אם כן מדובר בבעיה רפואית דחופה.

 

על פי ההנחיות והתרגול שבוצע בשבוע שעבר בנתב"ג, ייערך סינון של השבים לישראל מהמדינות הנגועות. סינון זה יכלול תשאול רפואי ובדיקת חום הגוף. אדם שיימצא עם חום גוף מעל 38 מעלות שהגיע מהמדינות הנגועות, או שיגלה תסמינים אחרים האופייניים לאבולה, יועבר מיד לבידוד בבית חולים באמבולנס ממוגן, כשהוא באלונקה ממוגנת.

  

 

הנחיות מחמירות לצוות הרפואי

אלה ששבו לארץ ופיתחו חום מעל 38 מעלות תוך 21 ימים מהחזרה, צריכים לפנות מיידית לחדר מיון בבית חולים. יש להודיע מיד בכניסה לבית החולים על החשד לאבולה, כדי לעבור למיגון ולבידוד לפני הכניסה לחדר המיון. הרופאים בקופות החולים נדרשים שלא לטפל בחולים החשודים לאבולה, ולפנותם מיד באמבולנס ממוגן ייעודית לאבולה תוך יידוע רופא המחוז של משרד הבריאות ובית החולים שאליו יפונה המטופל.

 

בחדרי המיון ימונה בכל משמרת רופא שיענה לפניות בנושא חשד לאבולה. כל חולה המודיע על מחלת חום ואשר ביקר ב-21 הימים האחרונים במדינה נגועה, יונחה להגיע לבדיקה במיון. כאשר מצב החולה מתאפשר, יועדף הפינוי לבתי החולים תל השומר ורמב"ם, שנקבעו יעודיים לטיפול באבולה.

 

פקידת הקבלה בחדר המיון תנחה מיידית את הפונה לחבוש מסכה כירורגית ולהמתין באזור מרוחק מאחרים. אם למטופל יש מלווים, הם יתמגנו במסכה מיוחדת הקרויה N-95, מגן פנים ועיניים, חלוק וכפפות. במקביל, יתמגן הצוות המטפל כנדרש. ההנחיות קובעות כי יש להגביל למינימום את מספר אנשי הצוות המטפלים בחולה.

 

המטופל יועבר לחדר בודד שבו קיים לחץ אוויר שלילי. בכניסה לחדר תהיה מבואה שבה יוסר הלבוש המגן. על חדר הבידוד להימצא בהשגחה מלאה, כדי לפקח על כניסה ויציאה ממנו. כל אדם הבא במגע עם המטופל יירשם בסמוך לכניסה לחדר. לא תתאפשר כניסת מלווים או מבקרים, אלא כאשר קיים הכרח, כמו הורה מלווה לילד חולה. במקרה כזה המלווה יונחה במיגון מלא.

 

על הרופאים והאחיות ייאסר השימוש בציוד אישי הכולל סטטוסקופ, עט או טלפון סלולרי בקרבת החולה. חדר הבידוד יצויד במד לחץ דם אישי שמיועד לחולה, מדחום וסטטוסקופ, שיושמדו לאחר שחרור החולה.

 

הצוות הרפואי יעבוד תמיד בזוגות, כאשר אחד משגיח על פעולות השני ומוודא כי אין מגע ישיר בין החולה לאיש הצוות. באופן זה, אמצעי המיגון ובהם חליפת מיגון חד-פעמית וכפפות לעולם לא יוסרו בחדר הבידוד שבו מאושפז החולה.

 

המטופל יוכל להשתמש בשירותים הצמודים לחדר הבידוד שבו הוא מאושפז. חדר השירותים יחוטא בתמיסת כלור בריכוז גבוה מאוד במשך חמש דקות.

 

הנכנסים לארץ ימלאו שאלון רפואי
הנכנסים לארץ ימלאו שאלון רפואי

חוזרים פעמיים על הבדיקות

הצוות הרפואי מונחה לחתור לאבחנה וטיפול במחלות נוספות שעלולות להתבטא כאבולה ושכיחות במדינות אפריקה, ובהן מלריה, זיהום בחיידק המנינגוקוק, זיהום בריקציה, הפטיטיס A, דיזנטריה, טיפואיד, לפטוספירוזיס ומחלות זיהומיות נוספות. כל חולה יעבור בדיקות לשלילת הדבקה גם במחלות אלה. כל בדיקה תיארז באריזה משולשת בטיחותית כשעליה מדבקות "חומר מזוהם".

 

העברת הדגימות תהיה בצידנית עם קרח, ולעולם לא במערכת השילוח הפנאומטית של בתי החולים (המכונה: "טיל") שבה נשלחות כל הבדיקות.

 

במקביל, יעבור החולה בדיקת נוזלי גוף לאבולה. עם זאת, בימים הראשונים למחלה תיתכן תוצאת בדיקה שלילית גם אצל החולים, לכן אם נשאר חשד גבוה למחלת האבולה על אף הבדיקה השלילית, יש לחזור עליה כעבור שלושה ימים, כשהחולה נותר בבידוד.

 

ההנחיות מפרטות גם את הטיפול באדם שנפטר בבית החולים. במשרד מבהירים כי בנתיחת גופה קיימת סכנה של יצירת רסס בעת ניסור, חיתוך רקמות ושאיבת נוזלים, שעלולים להדביק את הרופא המנתח את הגופה, ולפיכך גם במקרה כזה יש לנקוט באמצעי בידוד מחמירים.

 

במקרה שבו מת החולה, תיעטף הגופה בערכה ייעודית הכוללת שני שקי פלסטיק עבים אטומים, בעלי חלון שקוף לזיהוי והמסומנות במילה EBOLA ו-Bio Hazard (סכנה ביולוגית). גם בחדר המתים יתמגן הצוות באופן קפדני ויבצע חיטוי של השק ובו הגופה.

 

מחום גבוה ועד דימומים ומוות

אבולה היא אחת ממחלות הקדחת הדימומית, הנקראת כך משום שהיא גורמת לדימומים פנימיים המובילים למוות. מדובר באחת המחלות הקטלניות ביותר הידועות לעולם הרפואה. שמו של הנגיף ניתן לו על שם נהר ה"אבולה" בזאיר שבאפריקה, סמוך למקום ההתפרצות הראשונה של המחלה בשנת 1976. 

 

ההתפרצות הנוכחית החלה בדצמבר 2013 בגיניאה שבמערב אפריקה, ולאחר מכן התפשטה במהירות יחסית לליבריה ולסיירה לאון השכנות. לאחרונה אובחנו מקרים בודדים גם בניגריה. בשבועות האחרונים תוארו מספר מקרים בארצות הברית ובערב הסעודית, והמקרה בניגריה גרם גם להדבקה של אנשי צוות רפואי מקומיים. ההתפרצות הנוכחית היא הקשה ביותר שנרשמה אי פעם, מבחינת היקפה ומשכה.

 

הנגיף עובר בין נוזלי גוף, באופן דומה להדבקה בנגיף ה-HIV. לאחר כשלושה שבועות של דגירה מופיעים חום גבוה, כאבי ראש, שרירים ובטן, תשישות ובחילות. בהמשך מופיעים דימומים מפתחי הגוף, ובהם האף, הפה, פי הטבעת ואיברי המין. במקביל, נוצרים שטפי דם על פני העור ובעיניים.

 

כשבוע עד שבועיים מהופעת התסמינים הראשונים, מתים 40 עד 90% מהחולים.

 

נכון להיום אין כל טיפול ספציפי או חיסון למחלה, פרט לטיפול תומך הנועד למנוע הידרדרות המוביל לשליטה בדימומים, לאיזון הפרעות המלחים בדם, למניעת התייבשות, לטיפול בהפרעות במערכת הקרישה ולטיפול בכאבים, וכן חיבור החולה למכונת הנשמה.

 

ארגון הבריאות העולמי עדכן כי 9,216 בני אדם נדבקו עד כה מנגיף האבולה, ומניין הקורבנות עלה ל-4,546.

 

כתבנו בצפון אחי"ה ראב"ד מסר כי בחניון התת קרקעי בבית החולים רמב"ם בחיפה הוקמו היום שלושה אוהלים אטומים ומבודדים למקרה שיהיה צורך בקליטת חולי אבולה בבית החולים. במקביל הוכשרה אלונקה בתת לחץ (בוואקום) שבה, במקרה הצורך, יועברו החולים אל הבידוד. על פי החלטת משרד הבריאות במידה ויתגלו מקרי אבולה בישראל צפונית לנתניה יועברו החולים לבית החולים רמב"ם ואילו חולים שיתגלו מדרום יועברו לשיבא בתל השומר.



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AFP
על חדר הבידוד להימצא בהשגחה מלאה
צילום: AFP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים