שתף קטע נבחר

"בועת הנדל"ן בישראל ממשיכה להתנפח"

גורדי שחקים לצד בתים מתחילת המאה ה-20 ופרויקטים של שימור ועיצוב בסגנון הבאוהאוס. כל אלה הופכים את תל אביב לאחד מהיעדים החמים בשוק הנדל"ן העולמי, כך קבע המגזין "פייננשל טיימס". במקביל, מחירי הנדל"ן בישראל בכלל ובתל אביב בפרט ממשיכים לטפס. האם הבועה תתפוצץ?

"ישראל היא עדיין גורם בולט בשוק הנדל"ן העולמי". כך קובע מגזין "פייננשל טיימס", שזוקף את האחריות להצלחת תעשיית ההייטק המקומית ולקונים יהודים עשירים מרחבי העולם, שמזינים את מכירות דירות היוקרה בתל אביב.

 

כתבות נוספות בערוץ נדל"ן

 

ישנן מדינות שגוררות חשיפה תקשורתית ביחס הפוך לגודל שלהן. הנוכחות של ישראל נראית גדולה, הן בפוליטיקה של המזרח התיכון והן בזירות המדעית והתרבותית. זאת על אף שהגודל שלה הוא 21 אלף רגל מרובעת, בדירוג בין אל סלבדור לסלובניה מבחינת שטח. למרות שישראל נמצאת במרכזו של עימות במזרח התיכון, עם חששות ביטחוניים הנובעים מכך וסנקציות גלובליות על רקע ההתייחסות לפלסטינים, היא עדיין גורם בולט בשוק הנדל"ן העולמי, עם הצלחת תחום ההיי-טק ורוכשים מיהודי העולם שמתדלקים את המכירות של בתי המגורים בתל אביב.  

 

הצמיחה הנדל"נית של תל אביב

התחייה של העיר בעשור האחרון הביא לשבחים למסעדות, לחיי הלילה ולסצנת האמנות בעיר. היא גם העיר הצפופה ביותר במדינה, עם ממוצע של 7,522 איש לקמ"ר, בהשוואה ל-5,750 לקמ"ר בירושלים. שוק הנדל"ן בתל אביב צמח ב-75.4% ב-5 השנים עד הרבעון הראשון של שנת 2014, על פי מחקר של חברת Knight Frank, עם נתון צמיחה שעקף את לונדון, דובאי, פריז וניו יורק. קרן המטבע הבינלאומית קבעה אך לא מזמן כי המחירים גבוהים באופן בלתי ריאליסטי והבועה חייבת להתפוצץ.

 

העיר, שנוסדה ב-1909, צמחה במהירות תחת המנדט הבריטי. סיור בשדרות המוריקות של העיר חושפות בצד גורדי השחקים גם בתים משנות ה-20, שנבנו עם אלמנטים של ארט-דקו ועיטורים מזרחיים, יחד עם בתים בעיצוב באוהאוס. יותר מ-4,000 בניינים בעיצוב זה מהווים את העיר הלבנה של תל אביב, המוכרת בתור אתר מורשת של Unesco מאז 2003.

 

"נכסים משנות ה-20 וה-40 הם קשים לרכישה", אומרת ליאנה סלמה, יועצת נדל"ן הפועלת בתור מאתרת ויועצת לרוכשים זרים. "רובם נמצאים בבעלות של מספר יורשים, או שהם זמינים רק להשכרה".

מתחם סוזן דלאל בנווה צדק (צילום: חנן ישכר) (צילום: חנן ישכר)
מתחם סוזן דלאל בנווה צדק(צילום: חנן ישכר)

תקנות התכנון והשימור, יתר על כן, הן מחמירות, ומחלקות את הבתים לשלוש קטגוריות, על פי החשיבות של הבניין. אף על פי כן, כחלק מהתכנית לשפץ את המרכז ההיסטורי, הממשלה העבירה את חוק התמ"א 38 בשנת 2005, המעודדת יזמים לחזק בתים ישנים נגד רעידות אדמה ושיפורים אחרים, בתמורה להיתר להוסיף קומות למבנים.

 

על רקע הבעת עניין ממשקיעים בנכסים בתל אביב, היזמים שיפרו את איכות העבודה ואת הסטנדרטים של הפרויקטים. ברחוב הירקון 96 ניתן לראות שחזור שאפתני, שם בניין מרשים משנת 1930 שופץ וקיבל תוספת של 9 קומות בחלקו האחורי, כך שעכשיו הוא מציע 45 דירות יוקרתיות.

 

בניגוד לתחושה העכשווית של מרכז תל אביב, השחזורים ההיסטוריים מתרחשים גם בנמל יפו, בחלק הדרומי של העיר. במיקום זה, חברת RFR, חברת פיתוח אמריקאית, יצרה את פרויקט W. הפרויקט, בעיצובו של ג'ון פוסון, אחר מהאדריכלים המפורסמים הראשונים שהחלו לפעול בעיר, הוא גם המגורים הממותגים הראשונים בתל אביב, עם שימוש מלא של המתקנים ממלון W הסמוך.

נמל יפו (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
נמל יפו(צילום: shutterstock)

 

בפרויקט כולל שימור של בית החולים הצרפתי, בעוד שהסגנון המינימליסטי של פוסון מרוכך על ידי שימוש בעץ ובטרורטין. 38 הדירות, שבנייתן צפויה להסתיים בקיץ הבא, נעות בין 3 מיליון שקל לסטודיו בגודל 450 מ"ר, ועד 58 מיליון שקל לפנטהאוז בן 5 חדרי שינה, הנמכר דרך זרוע הנדל"ן הבינלאומי של סות'ביס.

 

העתיד הוא בבנייה לגובה

"העתיד של תל אביב הוא מגדלים", אומר שי כרמל, עו"ד בתחום הנדל"ן המתמחה בייצוג של רוכשים זרים בישראל. מחלונות משרדו באזור נווה צדק היוקרתי, גורדי שחקים נוצצים בשמש. ממזרח ניתן לראות את רוטשילד 1, ומאחוריו את מגדל המגורים של ריצ'רד מאייר, הגבוה ויקר ממנו. מצפון, על "קילומטר הזהב", של קו החוף המשופץ המועדף על רוכשים מחו"ל, קיימים חלק מהפרויקטים הכי מעניינים בעיר: Sea One, הרברט סמואל 10 וטיילת דוד. כולם מציעים שלל פינוקים ועיצוב ייחודי, עם הבטחה למחמאות ולמחיר גבוה.

 

לאלו המעדיפים לשמור את הרגליים על הקרקע, עם זאת, ניתן למצוא בתים נדירים ברובע הצפוני הישן או בנווה צדק. בעשור האחרון נוהרים אל השכונה היהודית מהמאה ה-19 רוכשים מצרפת ומבריטניה. "מאז הנפילה של להמן ברדרס ב-2008, ראינו יותר השקעות של לקוחות בינלאומיים בנכסים בתל אביב", אומר אורן כץ, מתווך מנווה צדק.

 

קיים גם גורם אפל יותר לשגשוג של הנדל"ן בתל אביב, אותו מציינים רבות בכותרות: חשש, במיוחד בקרב הרוכשים מצרפת, מאיום האנטישמיות הגוברת בבית.

 

מדובר אולי בפרדוקס כי מרכז העניין הקוסמופוליטי במזרח התיכון הפך להיות מפלט בטוח, הן מבחינה פיננסית והן מבחינה חברתית. עם גורמים רבים הממשיכים להזין את השוק, תל אביב רושמת את אחד מהזינוקים המרשימים ביותר בשווי הנכסים בכל העולם. אך הם המצב יכול להמשיך כך? לעת עתה, לכל הפחות, הבועה ממשיכה לעלות מעל לשוק הלוהט, תוך התעלמות מכל חשש.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
שכונת מונטיפיורי בתל אביב
צילום: ירון ברנר
מומלצים