שתף קטע נבחר

"חוק מע"מ אפס לא יוביל לירידת מחירים"

בכנס לשכת שמאי המקרקעין באילת, הזהיר יו"ר הלשכה מפני עליות במחירי הדירות. "הממשלה תשלם עבור החוק 2 מיליארד שקל, ורוב הציבור שאינו זכאי להטבת המע"מ ישלם מיליארדים נוספים - בשם הרייטינג". שר התחבורה האשים את המדינה בהיעדר תחרות בענף הבנייה: "רשות מקרקעי ישראל מספסרת במחירי הקרקע - תחום שאין בו תחרות, אין בו תוצאות"

"חוק מע"מ אפס לא יביא לירידת מחירים, נהפוך הוא - בחודשים הקרובים הם יעלו". כך טוען הערב (א') אוהד דנוס, יו"ר לשכת שמאי המקרקעין, בכנס השנתי של לשכת השמאים שנפתח באילת. לטענתו, בעוד הממשלה תשלם עבור החוק שני מיליארד שקל בשנה ותגרום לאלפי זוגות צעירים לקנות דירה, גם אם לא תכננו זאת, מרבית הציבור הישראלי ישלם 10 מיליארד שקל נוספים על דירה - רק בשם הרייטינג.

 

כותרות אחרונות בערוץ הנדל"ן של ynet:

 

"מזה 3.5 שנים שאנו עדים למשבר אמון בין האזרחים לבין ממשלת ישראל", המשיך דנוס, "בתוך הכאוס הזה, המלווה במתיחות צבאית שהסלימה למלחמה, בולט המשבר העמוק בשוק הנדל"ן, המכונה משבר מחירי הדיור. משבר אותו ממשלות ישראל יצרו ולא הצליחו עד כה לפתור. 3.5 שנים של הבטחות, איומים, תוכניות ודיבורים - יותר מדי דיבורים ופחות מעשים".

 

הוא הסביר כי לשיטתו, "תחילה חנקו את הביקושים, אחרי כן הטילו הגבלות על נוטלי המשכנתאות, וכשאלה לא עזרו הפיצו מידע על הגדלת ההיצע - שנשאר על הנייר". בהמשך תקף דנוס את חוק מע"מ 0% על רכישת דירות שאושר בשבוע שעבר בוועדת הכספים של הכנסת, אותו כינה "הפטנט החדש של משרד האוצר". הוא טען כי מידת השפעתו טרם אישורו של החוק, עומדת ביחס הפוך להשפעתו על שוק הנדל"ן אחרי אישורו.

 

דנוס התייחס לקריאות הממשלה לציבור שלא לרכוש דירות ולחכות - "כי ההוזלות כבר בדרך". "קריאה זו מעוררת תהיות", אמר, "האם שרים היו ממליצים לציבור לא לקנות לחם וחלב כי מחירם גבוה? לא לקבל טיפול רפואי בגלל גובה החשבון? או כשהיו נדרשים לספק פתרונות, היו מציעים אותם רק לחלק מהאוכלוסייה?". הוא ציין כי גם תוכנית "מחיר מטרה" של משרד הבינוי לא תביא את הבשורה, והבהיר כי הפתרון למצוקת הדיור הוא הגדלת ההיצע, תוך מעורבות הממשלה בבנייה להשכרה.

בנייה בתל-אביב. "האם השרים היו ממליצים לציבור לא לקנות לחם וחלב כי המחיר גבוה?" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בנייה בתל-אביב. "האם השרים היו ממליצים לציבור לא לקנות לחם וחלב כי המחיר גבוה?"(צילום: ירון ברנר)

בסוף דבריו סיפק דנוס את תחזית לשכת השמאים לשנת 2015, שבניגוד להצהרות הממשלה פסימית בכל הקשור למחירי הדיור. "שנת 2015 לא תביא בשורה אמיתית לרוכשי הדירות, והנחות הממשלה לא יביאו לשינוי המיוחל", טען, "בשנה שעברה הערכנו שהמחירים יעלו ב-2015 ב-10% והתבדנו - הם עלו ב-13%. השנה אנו מעריכים שהמחירים יוסיפו לעלות".

 

שר התחבורה: "למדינה יש מונופול על הקרקעות"

שר התחבורה, ישראל כץ, התייחס גם הוא למצוקת הדיור והודה כי כפי שענף התשתיות היה תקוע, כך גם ענף הדיור. "הכי קל לקצץ בתשתיות", טען כץ, "והיכן שאין תשתיות - אין ביקוש לבנייה חדשה. דווקא כשיש מקומות שבהם נבנות תחנות רכבת, למשל, ההיצע גדל - כמו לדוגמא בשדרות, בנתיבות ובאופקים. מי שירוויח מקידום התשתיות אלה אזרחי מדינת ישראל". 

 

כץ התייחס לרשות מקרקעי ישראל וטען כי הסיבה למצוקת הדיור נעוצה בכך שאין תחרות אמיתית בשוק הנדל"ן - "מול המונופול הממשלתי שהוא רשות מקרקעי ישראל". הוא סיפר על דיון מלפני שנה, אז ביקשה הממשלה להקים יישוב חדש בן 2,500 יחידות דיור בדרום הארץ, אולם מהלך השיווקים של הקרקעות לא צלח, משום לשטענתו "הרשות מספסרת במחירי הקרקע ומרוויח מבלי שהוא משקיע. כך יהפוך היישוב ליישוב יוקרתי שלא יפתור את בעיות הדיור".

 

שר התחבורה הציע להפוך את רשות מקרקעי ישראל למעין "חברת גג" ולהקים חברות-בנות לשיווק קרקעות שיתחרו זו בזו. "איך ייתכן שבתשתיות התחרות פתוחה להרבה חברות, חלקן בינלאומיות, ואילו בענף הבנייה אין תחרות ואין חברות זרות שמתחרות באלה הישראליות?", תהה כץ וטען: "משום שכולם שותפים לרווח בקרקע - המדינה מרוויחה והקבלנים מרוויחים. תחום שאין בו תחרות - זה תחום שאינו מביא תוצאות".

 

נסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), התייחס לדבריו של יו"ר לשכת השמאים ואמר כי לא מדובר ברעיון רע, אולם הביצוע הוא כושל. "מי שחשוב שבסוף השנה חוק מע"מ אפס יעבור אינו מכיר את המערכת. גם אם החוק יעבור בסוף החודש, יהיו גורמים שיעכבו את המימוש של החוק הזה. ובעצם מחודש מרס הקודם ועד מרס הבא, מישהו מקפיא את השוק בהבטחות על הנייר".

 

גם לתוכנית "מחיר מטרה" התייחס בובליל וכן לקמפיין שיצא משרד הבינוי באחרונה שמסביר על התוכנית. הוא קרא לשר הבינוי: "הקמפיינים שלך לא בנו דירה אחת במדינת ישראל, איך אתה לא מבין שכדי לבנות דירה צריך קודם לצקת יסודות? אז יצאת בקמפיין - אל תקנו היום דירות, מחר תקנו דירות ב-20% פחות - אבל אתם מטעים את הציבור". בובליל התייחס לצמיחה השלישית של הכלכלה הישראלית וטען כי "במקום לתת לענף הבנייה והתשתיות להוביל את המשק הישראלי - גורמים לקיפאון".  

 

סגן מנהל החטיבה הקמעונאית בבנק מזרחי טפחות, יעקב רייטר התייחס למחירי השכירות בישראל וציין כי "מחירי השכירות גבוהים מאוד, בעיקר באזורי ביקוש, ולכן הציבור מחפש אלטרנטיבות אחרות. הציבור מפסיק לשבת על הגדר ובודק את האפשרויות העומדות בפניו. לאור זאת, הביקושים בשוק המשכנתאות ממשיכים להיות גבוהים - ב-2013 הביצוע עמד על כ-1.7 מיליארד שקלים ו-2014 צפויה להסתיים באופן דומה". בכנס השתתפו גם עו"ד ארז קמינץ, המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (אזרחי), ואומיד עודד סולימני, מ"מ יו"ר לשכת שמאי המקרקעין.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: הילה ציאון
בניית פרויקט להשכרה ברמת השרון. "הממשלה צריכה להתערב בבנייה להשכרה"
צילום: הילה ציאון
צילום: מרסלו אילת
אוהד דנוס, יו"ר לשכת השמאים, ושר התחבורה, ישראל כץ, בכנס הערב
צילום: מרסלו אילת
מומלצים