שתף קטע נבחר

חוק שכירות הוגנת: שכר דירה קבוע ל-3 שנים

שר האוצר ושרת המשפטים הציגו את עיקרי הצעת החוק לשכירות הוגנת, שיצמיד את שיעור ייקור שכר הדירה למדד המחירים לצרכן. לפיד: "נייצר יציבות בשוק השכירות"

שר האוצר, יאיר לפיד, ושרת המשפטים, ציפי לבני, הציגו היום (ה') את הצעת החוק שלהם לפיקוח על שוק השכרת הדירות בישראל . על פי ההצעה, החל מתחילת השנה הבאה ועד סוף שנת 2019, תחול מגבלה על יכולתו של משכיר להעלות את שכר הדירה משנה לשנה. המשכיר יוכל לקבוע באופן חופשי את שכר דירה אחת לשלוש שנים ולאחר מכן להעלותו בשיעור העלייה של מדד המחירים לצרכן בלבד.

 

כתבות נוספות על שכירות  בערוץ הנדל"ן :

"2,000 דירות להשכרה בשנתיים? לא מעשי"

אמנת שוכרי הדירות: "דיור זה צורך קיומי"

"הדירה שלך - אם תקנה ריהוט ב-6,000 שקל"

 

אין זה אומר כי המשכיר לא יוכל לפנות את הדייר כל אופן שלוש שנים, אך במידה שייכנס דייר חדש, המשכיר יהיה מחויב להציג בפניו את החוזה שעליו חתם הדייר היוצא ולגבות ממנו שכר דירה בהתאם. העלאת שכר הדירה שלא בהתאם לחוק תגרור עונשי פיצויים ללא הוכחת נזק.

שר האוצר יאיר לפיד, שרת המשפטים ציפי לבני וראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, היום (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
שר האוצר יאיר לפיד, שרת המשפטים ציפי לבני וראש עיריית תל אביב, רון חולדאי, היום(צילום: מוטי קמחי)

עוד כוללת הצעת החוק מפרט לדירה ראויה למגורים. על פי המפרט, המבקש להשכיר דירה יחויב לדאוג לכך שלדירה יש כניסה מסודרת, מערכות לאספקת מי שתייה ומים חמים, מערכת חשמל תקנית, פתחי אוורור ועוד. כמו כן, המשכיר לא יהיה רשאי לדרוש מהשוכר לבטח את הדירה או לשלם מכיסו על תיקון פגמים שנובעים מבלאי סביר.

 

הצעת החוק החלה להתגבש לפני כמה חודשים, בעבודת מטה ממושכת בין משרדי האוצר והמשפטים, לאחר שהקואליציה דחתה מספר הצעות חוק פרטיות בנושא. בתחילה דובר על עריכת פיילוט בעיר תל-אביב, שבמסגרתו יחויבו בעלי דירות להפקיד את החוזים במאגר מידע בעירייה, על מנת שכל דייר יוכל לברר באופן עצמאי מתי נקבע שכר הדירה הבסיסי לאחרונה והאם מותר לבעל הבית להעלותו מעבר לשיעור עליית המדד או לא.

 

במהלך עבודת המטה התגלו קשיים משפטיים בעריכת פיילוט והתברר כי לרוב הרשויות המקומיות יהיה קושי לעמוד בהתחייבות לקים מאגר מידע שכזה. אי לכך, הוחלט לקבוע בהצעת החוק כי הפקדת חוזים ברשות המקומית תהיה אקט וולונטרי בלבד.

 

עוד בחוק: הסדרת האחריות על תיקון ליקויים בדירה

"הצעת חוק שכירות הוגנת תייצר יציבות והגינות בשוק השכירות", אמר היום לפיד. "בעזרתה נוכל לספק לשוכרי הדירות ודאות לגבי מחיר הדירה שלהם לתקופה ארוכה יותר משנה, נוכל לוודא שהדירות המושכרות ראויות למגורים. נתמרץ הקמת מרשם שכירויות - שיכיל מאגר של חוזי שכירות. נבטיח שבעל הדירה לא יוכל לבוא בדרישות בלתי סבירות לשוכרים רק כי הוא יכול. רק כי הוא בטוח שאם הם לא יסכימו, יש כבר 5 שוכרים שמחכים בתור".

ח"כ סתיו שפיר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
ח"כ סתיו שפיר(צילום: גיל יוחנן)

שרת המשפטים ציפי לבני הוסיפה: "החוק קובע שדירה ראויה למגורים צריכה להיות בגודל של יותר מ-26 מ"ר, עם מים זורמים, חשמל, ביוב, וכל הדברים האלמנטריים שלא קיימים כיום במחסנים שבהם משכנים אנשים. בחוזה עצמו יהיה סכום מקסימלי של ערבות, שלא יעלה על שליש מדמי השכירות. שאלת האחריות על פגמים בדירה גם תוסדר בחוק, ותאפשר להגיע לבית משפט במידה ויהיו הפרות".

 

ח"כ סתיו שפיר, יוזמת חוק השכירות וחברת השדולה המקדמת את הנושא בכנסת אמרה היום: "הודעת משרדי האוצר והמשפטים היא הוכחה חשובה שמאבקים ציבוריים יכולים להצליח. כשדיברנו בימי המחאה על שכירות הוגנת ועל פיקוח מחירים קראו לנו פנטזיונרים, והנה בעזרת פעילות ענפה ולחץ ציבורי גדול הצלחנו לייצר פה שינוי תפיסתי שהולך להוביל למהפכה".

 

"הצעת החוק שהגשנו לפני כמעט שנה נועדה להבטיח הוגנות בסיסית", הוסיפה. "לא ייתכן שצעיר ישראלי שיורד מהארץ מקבל יותר הגנה על הזכויות שלו כשוכר דירה בגרמניה ובצרפת, ורק בישראל המדינה מפקירה אותו לגמרי. המצב הזה מוכרח להשתנות ולא נעצור את המאבק עד לאישור סופי של ההצעה".

 

ראשי שדולת שוכרי הדירות, שפיר, אורלי לוי-אבקסיס (ישראל ביתנו) וחיליק בר (עבודה), שהיו אחראים לאחת מהצעות החוק שלא אושרו, ברכו היום על הודעת השרים ומסרו בהודעה כי "אנו שמחים לראות שהמאבק הציבורי שלנו נוחל הצלחה ראשונה וכי המצוקות של שוכרי הדירות בישראל לא נופלות על אוזניים אטומות".

 

ראשי השדולה ציינו כי "ישראל היא המדינה הלפני אחרונה במדד הפיקוח על שוק השכירות של ה-OECD, והגיע הזמן לתקן את המציאות המעוותת הזאת. למרות שמדובר בצעד משמעותי זהו רק צעד ראשון ואנחנו נמשיך להיאבק בכל כוחנו כדי להבטיח שהצעת החוק הזו באמת תאושר ולא תהפוך לפארסה נוספת במאבקי הקואליציה. שוכרי הדירות בישראל משוועים להגנה, כזו שתיכנס לתוקף כבר מחר, אין לנו יותר זמן לחכות".

 

ראש עיריית רמת-גן, ישראל זינגר, התייחס לנושא תקצוב החוק וציין כי "כדי שהחוק למען שכירות הוגנת ימלא את ייעודו, דרוש שיתוף פעולה מלא בין הממשלה והרשויות המקומיות, וכן דרוש תקציב שיאפשר את הקמת מרשם השכירויות בכל רשות, ואני בטוח שכך יהיה. כאשר משברים היום על ביטחון, צריך לזכור שלא מדובר רק בביטחון אישי אלא גם בביטחון כלכלי, והחוק הזה הוא התקדמות ראויה בדרך לחברה הוגנת וצודקת".

 

הוא הוסיף כי "ברמת גן, 38% מהתושבים גרים בשכירות, ואנחנו פועלים ללא הרף לקידום תחום ההתחדשות העירונית - ובכך מגדילים את היצע הדירות, והצלחנו להביא לירידה במחירי השכירות בעיר. זה המקום להזכיר את מגדל הסטודנטים הצפוי לקום באזור האצטדיון והבורסה, כדי לאפשר לצעירים ולסטודנטים מחיה בכבוד".

 

ועד שוכרי הדירות מסר בתגובה: "נכון להיום, אין שום התייחסות לשני סעיפים מרכזיים באמנת שוכרי הדירות - זה המתייחס לחוזה שכירות סטנדרטי וזה המתייחס למעבר למודל של השכרה ארוכת טווח. גם לא לאיזשהו צורך ביצירת מחירון או סטנדרט מחירים לפי אילו קריטריונים.

 

"בנוסף, אנחנו יודעים היטב שהדרך לאישור חקיקה הוא ארוך, ובסוף תהליכים בכנסת חוקים נותרים פעמים רבות ריקים מתוכן או יתרה מכך - מתבררים כמהלך יח"צני ותו לא. אנחנו ממשיכים בשלנו, בהחתמת הציבור על אמנת שוכרי הדירות ובהרחבת קבוצת הלחץ סביב הנושא. היעד שלנו הוא להגיע ל-200,000 חותמים לפחות".

 

דפני ליף, מיוזמות ועד שוכרי הדירות, מסרה: "אנו שומעים על יותר ויותר פוליטיקאים שמתחילים להבין שציבור שוכרי הדירות הוא ציבור שיש להתייחס אליו, ציבור שבסופו של דבר מתורגם לקולות בבחירות. אנחנו מזמינים את מקדמי החקיקה לאמץ את אמנת שוכרי הדירות במלואה ולהקשיב למה שהשטח רוצה וצריך. הגיע הזמן שהיושבים בממשלה ילמדו כי עליהם להתיישר לצרכי האזרחים ולא להיפך".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים