שתף קטע נבחר

עוד ייקור: הארנונה עלתה ב-67 רשויות

בלי ששמנו לב: הרשויות המקומיות לא הסתפקו בהעלאה של 3.6% בתשלומי הארנונה. בסך הכל פנו השנה למשרד הפנים 114 רשויות בבקשה להעלות את הארנונה למגורים ולעסקים באופן חריג - למעלה ממחצית מהבקשות התקבלו

67 רשויות מקומיות קיבלו אישור חריג ממשרד הפנים לייקר את הארנונה בתחומן מעבר לייקור האוטומטי בשיעור של 3.6% במהלך שנת 2014. כך עולה מנתונים שהעביר משרד הפנים לאיגוד לשכות המסחר שפורסמו היום (ג'). תשלום הארנונה החריגה ישולם רטרואקטיבית במהלך שנת 2015. 

 

 

מתוך 67 הרשויות המקומיות שקיבלו אישור לייקור נוסף של הארנונה, 3 רשויות מקומיות קיבלו אישור מלא לבקשתן: אלפי מנשה, שתייקר את הארנונה למגורים ב-6% ואת הארנונה לעסקים ב-7%; המועצה האזורית יואב, שתייקר את הארנונה למגורים בשקל אחד למ"ר ואת הארנונה לעסקים ב-3.5%; והמועצה המקומית שלומי, שלא פרסמה לציבור את תוכן בקשתה להעלאה חריגה.

 

64 רשויות מקומיות קיבלו אישור חלקי בלבד לייקר את הארנונה בתחומן, מעבר לשיעור הייקור הכללי של 3.6%. בסך הכל, ביקשו 114 רשויות מקומיות לייקר את הארנונה מעבר לשיעור הכללי, ומשרד הפנים דן עד כה ב-91 בקשות. למעלה ממחציתן, כאמור, אושרו חלקית או באופן מלא.

 

64 הרשויות שקיבלו אישור חלקי הן: אורנית, אור עקיבא, אזור, אל-בטוף, אליכין, אלקנה, אפרת, אריאל, אשכול, באר יעקב, ברנר, גדרה, גוש עציון, גן יבנה, גן רווה, דאלית-אל-כרמל, דבוריה, דימונה, הגליל העליון, הגליל התחתון, הוד השרון, טייבה, טירת הכרמל, יבנאל, יבנה, ירושלים, כפר יונה, להבים, לוד, לכיש, מבשרת ציון, מגדל העמק, מודיעין-מכבים-רעות, מזכרת בתיה, מטה בנימין, מיתר, מנשה, מעל יוסף, מעלות תרשיחא, מצפה רמון, משגב, נתיבות, סביון, עומר, עמק המעיינות, עמק חפר, עמק יזרעאל, עמק לוד, ערד, קצרין, קריית טבעון, קריית שמונה, קריית אונו, קריית גת, קריית מלאכי, ראש העין, ראש פינה, רכסים, שדות נגב, שדרות, שומרון, שער הנגב, שפרעם ותל מונד.

 

"הרשויות המקומיות, בסיוע משרד הפנים, שמות ללעג את מאמץ הממשלה להפחית את יוקר המחיה ואת יוקר הדיור בישראל", טוען נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין. "הן מהוות פירצה במערכת המסים שדרכה מועלה, באופן מתמיד, מס הארנונה על כלל התושבים והעסקים".

 

לין קורא לשר הפנים הנכנס, גלעד ארדן, ולשר האוצר, יאיר לפיד, לעצור את שטף מתן האישורים החריגים במס הארנונה לשנים 2014-2015, עד ליצירת חקיקה מתאימה בכנסת שתשנה את הקריטריונים לגבי מס הארנונה.

 

למרות שקריית אונו נכללה ברשימה שהעביר משרד הפנים לאיגוד לשכות המסחר, דובר העיריה, ניצן צוריאל, מסר הערב: "ברצוננו להבהיר כי עיריית קריית אונו לא ביקשה ממשרד הפנים העלאה חריגה של הארנונה. לא היו דברים מעולם".

 

הארנונה מתייקרת מדי שנה

הארנונה בישראל מתייקרת מדי שנה, בהתאם לממוצע של עליית מדד השכר הציבורי ועליית מדד המחירים לצרכן. בנוסף, מאפשרת הממשלה לרשות מקומית להגיש בקשה להעלאה חריגה של שיעור הארנונה, מעבר לייקור האוטומטי לפי הנוסחה. נוהל זה נועד לאפשר לרשות מקומית לצאת ממצב כספי רעוע, או לתקן עיוותים שנוצרו עם השנים בבסיס הארנונה בתחומה.

 

ארגונים כמו איגוד לשכות המסחר והתאחדות התעשיינים, נוטים לתקוף את שיטת הבקשות החריגות, משום ששיטה זו משמשת לא פעם להעלאת שיעור הארנונה לעסקים, כאמצעי להגדלת הכנסות הרשות - מבלי לעורר את זעם התושבים.

 

מנגד, קיימת ביקורת של כלכלנים על שיטת הבקשות החריגות, מפני שהיא מאפשרת לרשויות מקומיות חזקות להגדיל עוד יותר את הכנסותיהן מארנונה, וכך להרחיב את הפער בין רמת השירותים שמקבלים בעלי הכנסות גבוהות שחיים ברשויות מקומיות חזקות; לזו שמקבלים בעלי הכנסות נמוכות, שחיים ברשויות מקומיות חלשות אשר יכולת הגבייה שלהן נמוכה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים