שתף קטע נבחר

בדיקה: באיזו שכונה נגבית הארנונה הכי יקרה

איפה נשלם ארנונה נמוכה והיכן תגבה העירייה את העלות הכי גבוהה? בדיקת אתר מדלן ל-ynet בדירות 3 חדרים מיד שנייה ב-11 ערים, מצאה שהכי זול לשלם ארנונה בראשל"צ ובחולון והכי יקר בחיפה ובירושלים. עם זאת, בשכונה הזולה שנבדקה בחיפה, הארנונה נמוכה יותר משכונות דומות בת"א ופ"ת

דו"ח מבקר המדינה שפורסם אתמול (ב') בנושא גביית ארנונה על ידי הרשויות המקומיות, חשף בין היתר ליקויים באופן הטלת הארנונה ובמעקב אחר החובות ובגבייתם. בסך הכל נקבע בדו"ח כי בשנת 2012 עמדו חובות הארנונה למגורים ולעסקים על כ-27.5 מיליארד שקלים. בעקבות נתונים אלו החלטנו לבדוק באילו שכונות בישראל נגבית הארנונה הזולה ביותר ובאילו שכונות נגבית הארנונה היקרה ביותר.

 

כתבות נוספות על ארנונה בערוץ הנדל"ן :

 

בעזרת אתר מדלן, המנתח את שוק הנדל"ן עבור רוכשי הדירות, בחנו את עלות הארנונה השנתית בקרב דירות בנות 3 חדרים מיד שנייה - בשכונות שונות באותה עיר ובין ערים שונות ברחבי הארץ. במסגרת הבדיקה, השוונו בין תשלומי הארנונה בשכונות היקרות ביותר והזולות ביותר (שבהן דירות 3 חדרים) ב-11 ערים גדולות במרכז הארץ, בצפונה ובמרכזה. מדובר בדירות בשטח שבין 50-70 מ"ר.

 

אמיר ווינשטוק, ממקימי אתר מדלן שביצע את הבדיקה, מבהיר כי "עלות הארנונה נקבעת לפי שילוב של סוג הדירה, שטח הדירה ומיקום הדירה, וכל עיר מגדירה באופן ייחודי את נוסחת החישוב". לדבריו, "חוסר האחידות באופן גביית הארנונה מקשה על שקיפות המידע, ובפרט על השוואה בין הערים, ודורש בחינה פרטנית לכל עיר ועיר". לפיכך הוחלט לבצע את הבדיקה בקרב דירות 3 חדרים מיד שנייה בלבד.

 

מפת הנדל"ן האינטראקטיבית שצירפנו כאן מציגה את מחירי הדירות בערים ברחבי הארץ, תוך פילוח המחירים בכל שכונה ושכונה. מחיר ממוצע של דירה עומד על 1.262 מיליון שקל (יד ראשונה וחדשה), כאשר הצבע הכחול במפה מצביע על מחיר נמוך מהמחיר הממוצע ואילו הצבע האדום מצביע על מחיר גבוה מהממוצע. ככל שהצבעים כהים יותר - כך המחירים מתרחקים מהממוצע.

 

הקלקה על כל יישוב מצביעה על רמות המחירים בתוך כל שכונה. עם ההקלקה, יופיעו נתונים בצדה הימני של המפה בנוגע למחירי עסקאות הנדל"ן שבוצעו בשכונה. הקלקה על האייקונים בצורת הבתים הסגולים מציגה את השכונות והיישובים המבוקשים שנבדקו לגבי עלות הארנונה.

 

לצפייה בגודל מלא לחצו כאן או על המפה. למחירי ארנונה - לחצו על הבתים הסגולים

 


 

פערים של עשרות אחוזים בין שכונה זולה ליקרה

מהבדיקה עולה כי הארנונה הזולה ביותר בערים הגדולות נגבית בשכונת נווה אליהו בראשון לציון, עם תשלום מוערך של כ-1,770 שקל לשנה עבור דירות 3 חדרים מיד שנייה. לעומתה, השכונה שבה נגבית הארנונה היקרה ביותר היא שכונת כרמל צפוני בחיפה, עם תשלום מוערך של כ-6,500 שקל לשנה עבור דירת 3 חדרים מיד שנייה.

 

"כאשר משווים את הפערים בתוך הערים, עולה כי בכל השכונות היקרות - עלות הארנונה גבוהה בעשרות אחוזים לעומת השכונות הזולות", אומר ווינשטוק אך מבהיר כי "יחד עם זאת, אין קשר בין רמת מחירי הדירות להפרשי הארנונה".

 

כך למשל, מדגים ווינשטוק, "בעיר תל-אביב ההפרש בארנונה בין השכונה הזולה ליקרה עומד על כ-80%, בעוד ההפרש בין מחירי הדירות עומד על כ-280%. לעומת זאת בפתח תקווה, ההפרש בארנונה עומד על כ-100%, בעוד ההפרש בין מחירי הדירות עומד על 80%".

 

לדברי יוגב שרביט, חוקר בתחום המוניציפלי ובעל הבלוג "המדד המוניציפלי" אשר סייע באיסוף נתוני הארנונה, "חוסר האחידות בשיטת חישוב שטחי דירות ביישובים השונים מייצר חוסר ודאות לגבי עלות הארנונה האמיתית, כאשר מרבית בעלי הנכסים גם הם אינם יודעים להבחין בין השיטות השונות".

 

לצפייה בטבלה בגודל המלא לחצו כאן או על התמונה

 


הכי יקרות: חיפה, ירושלים ופ"ת

במסגרת הבדיקה נבחנו השכונות הזולות והשכונות היקרות ב-11 ערים גדולות ברחבי הארץ, הן במרכזה והן בפריפריה. מדובר בערים ירושלים, תל-אביב, חיפה, ראשון לציון, אשדוד, פתח תקווה, באר שבע, נתניה, חולון, בני ברק ורמת גן.

 

על פי הממצאים, בשכונת עיר גנים בירושלים, שהיא השכונה הזולה ביותר בבירה ובה דירת 3 חדרים מיד שנייה עולה כ-925 אלף שקל בממוצע, העלות השנתית לארנונה עומדת על כ-3,650 שקל. בשכונת טלביה - שהיא השכונה היקרה ביותר בעיר, עם מחיר ממוצע של 2.375 מיליון שקלים לדירת 3 חדרים מיד שנייה - העלות השנתית לארנונה עומדת על כ-5,760 שקל.

 

בעיר תל-אביב, בשכונת התקווה הנחשבת לזולה ביותר (עם מחיר ממוצע של כ-770 אלף שקל לדירת יד שנייה עם 3 חדרים), העלות הממוצעת לארנונה עומדת על כ-2,457 שקל מדי שנה. באזור כיכר המדינה (שכונת צפון חדש חלק דרומי), שהיא השכונה היקרה ביותר בעיר ללא הפסקה - ובה מחיר ממוצע של דירה דומה הוא 2.939 מיליון שקלים - העלות השנתית לארנונה עומדת על 4,360 שקל.

 

בחיפה, עלות הארנונה השנתית בשכונת קיבוץ גלויות עומדת על 2,166 שקל בלבד. מדובר בשכונה הנחשבת הזולה בעיר, עם מחיר ממוצע של רק 364 אלף שקל עבור דירת 3 חדרים מיד שנייה. לעומת זאת, בשכונה היקרה ביותר בעיר - כרמל צפוני (אזור שדרות הנשיא) - שבה מחיר דירה דומה עומד על 1.633 מיליון שקלים, העלות השנתית הממוצעת לארנונה עומדת על כ-6,483 שקל.

 

בראשון לציון, דירת 3 חדרים מיד שנייה בשכונת נווה אליהו עולה כ-778 אלף שקל. בשכונה זו, העלות הממוצעת של ארנונה מדי שנה עומדת על כ-1,770 שקל. בשכונת נעורים, דירת 3 חדרים מיד שנייה עולה כ-1.38 מיליון שקלים. העלות הממוצעת של ארנונה שנתית בשכונה זו נאמדת ב-3,564 שקל.

 

בשכונת רובע ב' באשדוד, הנחשבת הזולה ביותר בעיר עם מחיר ממוצע של 697 אלף שקל עבור דירת 3 חדרים מיד שנייה, משלמים התושבים מדי שנה כ-2,151 שקל על ארנונה. ואילו בשכונת רובע ט"ו, שבה דירה דומה עולה כ-1.125 מיליון שקלים, העלות השנתית של הארנונה מגיע ל-2,876 שקל.

 

בפתח תקווה, ממצאי הבדיקה מראים כי שכונת יוספטל יכולה להיחשב הזולה ביותר בעיר, עם מחיר ממוצע של כ-768 אלף שקל לדירת 3 חדרים לא חדשה. בשכונה זו, העלות השנתית הממוצעת עבור ארנונה היא כ-2,786 שקל. בשכונת הדר המושבות, שיכולה להיחשב היקרה ביותר עם מחיר ממוצע של כ-1.408 מיליון שקלים לדירה דומה, עלות הארנונה השנתית עומדת על כ-5,552 שקל בממוצע.

 (באדיבות אתר מדלן) (באדיבות אתר מדלן)
(באדיבות אתר מדלן)

בבאר שבע, תושבי שכונה ה' שמתגוררים בדירות 3 חדרים ישנות בשווי של כ-486 אלף שקל בממוצע, משלמים מדי שנה ארנונה בסך כ-2,675 שקל. לעומת זאת, בשכונה היקרה רמות, שם דירת 3 חדרים מיד שנייה עולה בממוצע 860 אלף שקל, הארנונה כבר מטפסת לכ-4,144 שקל מדי שנה.

 

בעיר נתניה, דירות 3 חדרים ישנות בשכונת סלע עולות כ-614 אלף שקל בלבד. שם משלמים הדיירים כ-2,103 שקל מדי שנה עבור ארנונה. ואילו ברצועת המלונות בעיר, שם דירה דומה עולה כ-1.386 מיליון שקלים בממוצע, עלות הארנונה השנתית מגיעה לכ-4,777 שקל.

 

בחולון, תושבי שכונת ג'סי כהן משלמים מדי שנה כ-1,901 שקל על ארנונה - אם הם גרים בדירות 3 חדרים מיד שנייה (שעולות בממוצע 807 אלף שקל). לעומת זאת, בשכונת קריית בן גוריון - שם דירות דומות עולות בממוצע כ-1.2 מיליון שקלים - משלמים הדיירים מדי שנה כ-3,575 שקל על ארנונה.

 

בשכונת פרדס כץ בבני ברק, דירת 3 חדרים ישנה עולה בממוצע כ-988 אלף שקל. הארנונה השנתית עבור דירה כזו עולה כ-3,323 שקל. בשכונת רמת אלחנן, שם דירה דומה עולה כ-1.375 מיליון שקלים בממוצע, ישלמו דייריה כ-4,689 שקל מדי שנה על ארנונה.

 

וברמת גן, דירת 3 חדרים מיד שנייה בשכונת רמת השקמה עולה כ-1.16 מיליון שקלים, עם עלות ארנונה שנתית של כ-2,707 שקל. לעומת זאת, דירות דומות במרכז העיר יקרות יותר ועולות בממוצע כ-1.645 מיליון שקלים. העלות השנתית של הארנונה באזור זה עומדת על כ-4,024 שקל.

 

מעיריית חיפה נמסר בתגובה לנתונים: "איננו יודעים מה טיב הבדיקה, שכן אין אזור בשם כרמל צפוני וכמות חדרים איננה מדד לגובה ארנונה אלא מ"ר, אך יחד עם זאת, עיריית חיפה מודה ומתוודה בשני דברים. הראשון, הווילות של שכונת דניה משלמות את כמות הארנונה הגבוהה ביותר בחיפה ובצדק רב. השני, הוא שאנו קובעים שחיפה ממוקמת במספר 13 בטבלת גובה הארנונה הממוצעת למגורים בארץ".

 

בעקבות תגובת עיריית חיפה, מאתר מדלן נמסר: "סעיף בחישוב השטח שעיריית חיפה הסבה את תשומת ליבנו אליו, מציג תמונה לפיה הארנונה בעיר מתחלקת באופן הבא: שכונת קיבוץ גלויות - 1,969 שקל לשנה, שכונת כרמל צפוני - 5,619 שקל לשנה. חישוב זה ממקם את גובה הארנונה בחיפה במקום השני, אחרי ירושלים. יצוין כי הבדיקה שביצע אתר מדלן מתייחס לפרמטרים זהים בכל הערים שנבדקו".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אבישג שאר ישוב
חיפה. ארנונה שנתית של כ-6,500 שקל בדירת 3 חדרים מיד שנייה באזור שדרות הנשיא
צילום: אבישג שאר ישוב
צילום: ירון ברנר
ראשון לציון. ארנונה שנתית של כ-1,170 שקל בשכונת נווה אליהו
צילום: ירון ברנר
אמיר וינשטוק, מייסד אתר מדלן
מומלצים