שתף קטע נבחר

תלונה: משרד הפנים מעכב אלפי דירות במרכז

סחבת וביורוקרטיה במתן היתרי בנייה: "המדינה מעכבת יישום תוכנית מתאר למחוז מרכז, שמאפשרת הקמה של כ-40 אלף דירות", כך עולה ממכתב ששלח משרד עוה"ד צבי שוב העוסק בנדל"ן, למשרד הפנים. במכתב נטען כי "התוכנית אושרה לפני 11 שנה, אך טרם שוחררו היתרי בנייה". משרד הפנים: "האחריות להגשת תוכניות מוטלת על הרשויות המקומיות ובעלי הקרקע"

המדינה מנסה לפתור את מצוקת הדיור בישראל? אם שואלים גורמי מקצוע בענף הנדל"ן, לא תמיד מקבלים תשובה חיובית - וזה עוד לפני שמתייחסים להקפאת תוכניות הדיור אחרי פירוק הממשלה. מנתונים שהגיעו ל-ynet עולה כי למעלה מעשור לא יוצאת לפועל תוכנית מתאר למחוז מרכז, המאפשרת הקמה פוטנציאלית של כ-40 אלף יחידות דיור חדשות בערים וביישובים שבין גדרה עד חדרה.

 

 

במכתב שנשלח באחרונה למשרד הפנים על ידי עורכי הדין צבי שוב ואריאל פל ממשרד עוה"ד צבי שוב, העוסק בתכנון בנייה ומקרקעין, עולה כי מדובר בתוכנית תמ"מ 21/3, אשר אושרה לפני 11 שנה ומטרתה לייצר תנאים נאותים למגורים ולתעסוקה. לדברי כותבי המכתב, המייצגים חלק מבעלי הקרקעות שעליהן חלה התוכנית בראשון לציון, פתח תקווה, גני תקווה וקריית אונו, מדובר בתוכנית בנייה למיקום המבוקש ביותר בישראל, שבו קיים מחסור של דירות - שהתוכנית יכולה הייתה לספק לו מענה.

 

עוד בטרם נכנסים לפרטי המכתב, אי אפשר להיות מופתעים מהטענה לעיכוב בנייה במרכז הארץ. רק בתחילת החודש דיווח משרד הבינוי במסיבת עיתונאים שערך לרגל "סיכום שנת 2014" על מה שהגדיר "שיווקי שיא" לבניית אלפי יחידות דיור באזורי הביקוש; ואולם, מרבית השיווקים נעשו לקראת סוף השנה, והמקטרגים טענו כי אלה נעשו רק אחרי חודש נובמבר - כלומר לקראת סוף השנה.

 

זוהי גם אינה הטענה הראשונה בנושא. בשנה שעברה פורסמה ב-ynet בדיקה שהציגה כיצד חדלה המדינה לבנות במרכז מתוך "מדיניות מוצהרת" של הממשלה עוד בשנת 2007. על פי אותה הבדיקה, בשנת 2009 יישמה הממשלה את המדיניות שקבעה - להקפיא הפשרת קרקעות במרכז הארץ למשך שנה וחצי, מתוך מטרה לסייע לפריפריה, מה שהוביל בסופו של דבר לזינוק במחירים.

בנייה חדשה בראשון לציון. כותבי המכתב מייצגים בעלי קרקעות בעיר (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
בנייה חדשה בראשון לציון. כותבי המכתב מייצגים בעלי קרקעות בעיר(צילום: ירון ברנר)

"מלאי תכנוני של 5,100 דונם במרכז הארץ"

במכתבו מציין עו"ד שוב כי במסגרת תוכנית המתאר, אותרו במחוז המרכז שטחים בהיקף של 34 אלף דונם, אשר הוגדרו "אזור נופש מטרופולינים", לצורך הקמת שטחים פתוחים לנופש, ספורט, גני אירועים, בתי קפה, מזנונים, חוות סוסים, פארק מים ועוד. בצמוד לאזורים אלו הוחלט כי תותר בנייה למגורים, למסחר ולתעשייה בשטח של 15% מהמתחם שהוגדר "אזור נופש מטרופולינים".

 

במכתב נכתב כי "מאז שאושרה התוכנית ב-2003, קיים מלאי תכנוני של 5,100 דונם במרכז הארץ לבנייה למגורים, במסגרת ייעוד אזור נופש מטרופולינים (15%) - כאשר בהתחשב בצפיפות ממוצעת מקובלת, ניתן לאשר על שטח זה כ-40 אלף יחידות דיור".

 

כותבי המכתב תוהים מה מונע מהמדינה לנצל את התוכנית לבניית עשרות אלפי דירות בערים מבוקשות, כגון ראשון לציון, נס ציונה, פתח תקווה, רחובות, רעננה, נתניה ואחרות. לדברי השניים, כדי שהיתרי בנייה להקמת דירות אלה ישוחררו, דרשה התוכנית מוועדות התכנון המקומיות ומהוועדה המחוזית במחוז המרכז לקדם ולאשר תכנון כולל במתחמי אזורי הנופש המטרופולינים.

 

"11 שנים מאז אושרה תמ"מ 21/3, ועל אף שמדובר במלאי תכנוני של מספר רב ביותר של יחידות דיור הניתנות לשחרור באזור המרכז, לא קודם על ידי מוסדות התכנון כל תכנון כולל לאזורי הנופש המטרופולינים, בו מצויות בין היתר קרקעותיהם של בעלים רבים המיוצגים על ידי משרדנו", כתבו עורכי הדין לשר הפנים, גלעד ארדן.

 

לדברי עו"ד שוב, "היעדר תכנון כולל מוביל לכך שבעלי קרקעות בתחום אזורי הנופש המטרופוליני נתקלו במצב בלתי סביר, בו מצד אחד ניתן לאשר על הקרקע שלהם בנייה למגורים, ובנוסף שימושים כגון גני אירועים, מתקני ספורט וכו'; ומצד שני ועדות התכנון לא מקדמות כל תכנון ולא מאפשרות לעשות בפועל כל שימוש בקרקע - והנזק שנגרם ברור".

 

משרד הפנים: "תוכניות בנייה שהוגשו לנו - אושרו"

השניים מוסיפים כי סיבה נוספת לאי-קיום התוכניות הוא הצורך בהקמה של ועדת מעקב ובקרה, שמטרתה לדווח על ממצאי ביצוע התוכנית, ותבחן תקופתית את התאמת החלטות מוסדות התכנון לתשתיות הקיימות ולקצב פיתוחן. אך לדבריהם, למרות שבתוכנית נקבע כי קיים צורך כזה - לא ידוע להם עד כה על הקמת ועדה שכזו.

 

עוה"ד שוב ופל מציינים במכתב כי "כחלק מהצעדים הרבים שנעשים היום על ידי ממשלת ישראל וכנסת ישראל לטובת 'שחרור' יחידות דיור, בייחוד באזור מרכז הארץ, נדרש לבחון האם אכן הוקמה ועדת הבקרה, האם מיישמת את תפקידה, האם קיים דו"ח על פעילותה, וזאת לנוכח העובדה שבמשך שנים רבות שטח נרחב במרכז הארץ, אשר יכול להניב עשרות אלפי דירות באזור המרכז, לא זוכה לכל יישום וקידום תכנוני".

 

גם בשבוע שעבר התייחס עו"ד שוב לסוגיית התכנון, ובכנס בנושא עסקאות במקרקעי ישראל טען כי "למדינה יש שטחים רבים שיכלו כבר מזמן לתת פתרון הולם למצוקת הדיור בישראל, אולם המדינה צריכה לקבל החלטה, כך גם הדבר לגבי השטחים המוחזקים מקום המדינה על ידי מחזיקים שונים שיושבו שם על ידי המדינה".

 

במשרד הפנים מבהירים כי האחריות על הגשת תוכניות בנייה מוטלת על ועדות התכנון והבנייה המקומיות ברשויות המקומיות וכן על בעלי הקרקעות עצמם - בעלים פרטיים או רשות מקרקעי ישראל. בתגובה לפניית ynet נמסר כי "בהתאם לתוכנית המתאר המחוזית, שאושרה על ידי המועצה הארצית לתכנון ולבנייה, נקבע שהשטחים האמורים יפותחו לבנייה למגורים, בד בבד עם תכנון שטחים פתוחים".

 

עוד נמסר כי "התוכניות לשטחים אלה מקודמות הן על ידי הרשויות המקומיות באזור והן על ידי רשות מקרקעי ישראל. חלקן אושרו, וחלקן טרם הוגשו כלל לוועדה המחוזית. יצוין כי אין מניעה בעת הזו לעשות שימוש במקרקעין על פי ייעודם התקף בתוכניות, ומכל מקום ברור כי אין כל חובה שהפיתוח של 15% יינתן במלואו או שיחול על כל השטח".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ירון ברנר
בנייה בתל-אביב. פוטנציאל ל-40 אלף דירות באזור הביקוש?
צילום: ירון ברנר
צילום: מיה כרמי דרור
עו"ד צבי שוב
צילום: מיה כרמי דרור
מומלצים