שתף קטע נבחר

הנפט זינק ב-7% והגיע לרמת שיא ב-2015

לאחר שבחודשים האחרונים מחיר הנפט נחתך בחצי והגיע לשפל של שש שנים, המגמה מתהפכת. הנפט עלה היום ב-7% לרמה של 53.1 דולר לחבית

מחיר הנפט זינק בשלושת הימים האחרונים והיום הוא חצה את רף ה-51 דולר לחבית - לראשונה מאז תחילת ינואר ולאחר שמחירו נחתך בחצי , במהלך החודשים האחרונים. החוזה העתידי של נפט מסוג WTI הוסיף היום 7% לערכו ולמעשה משלים זינוק של 11% ב-3 ימי המסחר האחרונים.

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

"העלייה האחרונה במחירי הנפט מתרחשת בהשפעת פרסום הדו"חות הרבעוניים של חברות האנרגיה", אומר אוהד חיים, אנליסט ני"ע זרים בלאומי שוקי הון. לדבריו, התחזקות הירידות במחיר הנפט ברבעון האחרון של 2014, פגעה בפעילות העסקית של החברות. "חברות האנרגיה לא המתינו וביצעו קיצוצים של כ-20% בהשקעות עתידיות. לדוגמה, חברת האחזקות בתחום האנרגיה, רויאל דאץ', הודיעה על חיתוך של 15 מיליארד דולר השקעה במשך שלוש שנים הקרובות כ- 15% בשנה והדבר משפיע כעת ומביא לעליית מחירי הנפט".

 

לכתבות נוספות בערוץ שוק ההון  

לא מתאוששת: צפי להחמרה במשבר ברוסיה

שומר על כוחו: האם הדולר עומד בפני זינוק?  

 

שינוי מגמה? לא בטוח

חיים מבהיר שמשקיעי הנפט מבינים כי צמצום ההשקעות העתידיות יפחית את ההיצע והתוצאה תהייה עליית מחירים - דבר שחברות הנפט מעוניינות בכך. בנוסף, בסוף השבוע האחרון נרשמה ירידה חדה במספר האסדות הפעילות בארה"ב כבר חודש שני ברציפות, נוכח הצניחה במחירים וחוסר הכדאיות להפעילם, והדבר מסייע להעלאת המחיר. "מתחילת החודש מחיר הנפט עלה בכ- 16%, כאמור, בעיקר בגלל ציפיות". אך חשוב לו להדגיש כי "להערכתנו עדיין מוקדם לקבוע כי נגמר המומנטום השלילי בתעשיית הנפט, השוק עדיין מאופיין בעודף היצע, שלא ייעלם בטווח הקרוב".

צינור באלסקה. מחיר הנפט מזנק (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צינור באלסקה. מחיר הנפט מזנק(צילום: shutterstock)
 

למרות עליית המחיר הפתאומית, התייחס אמש בנק ישראל לצניחה במחירי הנפט בחצי השנה האחרונה. דו"ח מיוחד של הבנק העלה חשש כי ירידת מחירי הנפט תפגע בתקבולים והתמלוגים שהמדינה אמורה לקבל מכריית הגז הטבעי שעלול להביא אפילו לביטול עסקאות או צמצום היקפן.

 

הבנק אומר כי ירידת מחירי הנפט לא אמורה להשפיע משמעותית על הכנסות ממסים. בבנק ישראל מציינים שהירידה במחירים מגדילה את הרווחים של העסקים ובכך מגדילה את תשלומי המס. המס היחיד שנפגע מירידת מחירי הנפט היה המע"מ בעוד שמס הבלו נותר אותו דבר 3.05 שקלים על כל ליטר בנזין ו- 2.92 שקלים על כל ליטר סולר.

 

באוסטרליה נלחמים בהאטה

הבנק המרכזי האוסטרלי הפחית את הריבית ב – 0.25% לשפל של 2.25%. נגיד הבנק המרכזי, גלן סטיבנס, ציין כי הצמיחה בארצו תהיה נמוכה לזמן ממושך וכי שיעור האבטלה ביבשת יהיה גבוה מהצפוי בתקופה הקרובה והבורסה באוסטרליה הגיבה אמש בזינוק לשיא של 7 שנים.

 

יש לציין כי הפחתת הריבית של הבנק המרכזי האוסטרלי הפתיעה מומחים רבים בשוק ההון, אך למרות זאת סביר להניח שזו לא ההפחתה האחרונה. "המשמעות העיקרית של הורדת הריבית היא הצפי שהמטבע האוסטרלי ימשיך להיחלש בתקופה הקרובה עם כל ההסתייגויות והקושי לנבא תנועת מטבעות", מסביר רוני יונסיאן, מנהל דסק ני"ע זרים בלאומי שוקי הון.

 

לדבריו, אוסטרליה נחשבת לכלכלת משאבים – "כלכלה עשירה במשאבים" - כלומר כלכלה שמשקל ייצור המשאבים בה (נפט, מתכות, סחורות וכדומה ) הוא גבוה. בדומה לקנדה וברזיל. "ירידת מחירי הסחורות גורמת לכך שכלכלת אוסטרליה נפגעת ישירות ולפי הערכה זהירה, הירידה איננה זמנית אלא תימשך תקופה ארוכה".

 

שתיים מחברות הכרייה הגדולות בעולם - BHP Billiton ו – Rio Tinto הן חברות אוסטרליות. חמישית מהייצוא האוסטרלי הוא של עופרת ברזל, המשמשת חומר גלם לייצור מתכות. ההאטה החריפה שנרשמת בסין והירידה בביקושים לאנרגיה וסחורות באה לידי ביטוי בנפילה חדה של עופרת הברזל לשפל שלא נרשם כמותו מאז המשבר של 2009 וכלכלת אוסטרליה נפגעת מכך באופן ישיר.

 

מחלישים את המטבע לעידוד הצמיחה

מטרתה של הפחתת הריבית באוסטרליה על ידי הנגיד סטיבנס, היא בין היתר להחליש את המטבע ולהגביר את התחרותיות של הייצוא האוסטרלי. די ברור שלאוסטרליה יש עוד מקום להפחתות ריבית נוספות כאשר בכל העולם המפותח ריביות הבנקים המרכזיים הן כבר סביב האפס (ארה"ב, אירופה, יפן, בריטניה, שוויץ) וכדי להשתוות אליהם, זקוק הנגיד האוסטרלי להמשיך בהורדת הריבית.

 

ניתן לראות את המהלך של הבנק המרכזי האוסטרלי כמהלך נוסף במלחמת המטבעות בה הבנקים המרכזים העולם נוקטים מדיניות מוניטארית מרחיבה - הורדת שווי הכסף והגדלת הכמות על ידי הדפסה של שטרות והצפת השוק או דרך הפחתת הריבית שמביאה אנשים למשוך את הפיקדונות מהבנקים בשל הריבית הנמוכה ולפנות לאפיקי השקעות שיביאו לצמיחה. מדיניות זאת אף תומכת ביצוא משום שעלות היצור יורדת והרווח גדל.

 

רבית נמוכה עלולה ליצור בועת נדל"ן במו בישראל

הבנק המרכזי האוסטרלי נמצא במלכוד הדומה לזה של בנק ישראל. החשש הוא שהפחתות ריבית נוספות יגרמו לבועת נדל"ן להתפתח. מחירי הבתים באוסטרליה עלו ב – 13% בשנה האחרונה. "להערכתנו החשש מהחרפת ההאטה הכלכלית באוסטרליה יהיה השיקול המרכזי שינחה את הבנק המרכזי האוסטרלי ולכן כאמור סביר לצפות להפחתת ריבית נוספת", מבהיר יונסיאן.

 

"התגובה המיידית של השוק הייתה צפויה, המטבע האוסטרלי צנח ב – 1.75% ושוק המניות האוסטרלי עלה ב – 1.46%. שוק המניות האוסטרלי (בדומה לשוק המניות היפני) נחשב לרגיש יחסית לשינויי מטבע".


פורסם לראשונה 03/02/2015 16:23

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
אסדת נפט בברזיל
צילום: רויטרס
מומלצים