שתף קטע נבחר

עובדי מפעלי ים המלח פתחו בשביתה כללית

מצוקת עובדי הדרום מחריפה: עובדי המפעל מימשו את האיום והחלו בשביתה, במחאה נגד תוכנית הפיטורים של הקבוצה במפעליה בדרום. מכתבי שימוע שנשלחו ל-135 עובדים הוקפאו בינתיים. במקביל מאיימים גם עובדי עיריית שדרות לשבות בשל כוונה לפטר עשרות עובדים

בזמן שבשדרות נערכים לסכסוך עבודה  - מצוקת מפוטרי מפעלי הדרום מחריפה וגם במפעלי ים המלח פותחים בשביתה: ועד העובדים החליט לפתוח הבוקר (ה') בשביתה כוללת, זאת במחאה נגד תוכנית הפיטורים של כיל במפעליה בדרום. מההסתדרות נמסר כי ההחלטה על השביתה התקבלה לאחר שההנהלה לא הסירה את האיום לפטר מאות מעובדי המפעל וכהזדהות עם עובדי תרכובות ברום, שאף הם מאוימים בפיטורים.

 

לכתבות נוספות בערוץ קריירה

 

>>> עדכונים שוטפים - גם בטוויטר של ynet

 

עובדי המפעל טוענים כי לפני כחודש שלחה החברה מכתבי שימוע לקראת פיטורים ל-135 עובדים מתוך כ-450. כיל הכחישה בתחילה כי הוציאה את מכתבי השימוע, אך מעל 10 מכתבים שנשלחו לעובדי המפעל והגיעו לידי ynet סותרים את הודעתה בהמשך מסרה החברה כי אכן הוצאו מכתבי זימון לשימועים - אך אלו בוטלו בהוראת ביה"ד לעבודה. צפו בראיון שערכנו אתמול עם גבי וייס (60), אחד מעובדי המפעל שזומן לשימוע:

 

 

וייס קיבל זימון לשימוע לאחר 36 שנות עבודה במפעלי ים המלח. רק לאחרונה איבד את בת זוגו שנפטרה ממחלה. "מעולם לא ביקרו את עבודתי. קיבלתי הערכות גבוהות, למרות מה שקרה לי". לווייס הסבר פשוט למה שקורה בנגב: "ישראל הפכה ממדינה סוציאליסטית לקפיטליסטית, ובהדרגה שולט בה קפיטליזם חזירי". 

 

וייס הוסיף כי ב-1956 עסקו מנהלי מפעלי ים המלח בשאלה כיצד להביא עובדים טובים. "הם הבינו שתנאים סוציאליים טובים ושכר טוב יסייע להם", אמר. "פעם החליטו שצריך לשפר ולהיטיב עם העובדים, אך בהדרגה זה הפך ליותר ויותר יקר, ואז הגיעה ועדה ממשלתית שקבעה שצריכים לשלם יותר מסים". כך לפי דעתו נחרץ גורלם של המפעלים, שהוא היה חלק בלתי נפרד מהם עשרות שנים - וכעת הוא עצמו נאלץ לשלם את המחיר הגבוה ביותר מבחינה אישית.

 

 

עובדי מפעלי ים המלח סוגרים את המכונות במפעל לקראת ההשבתה (צילום באדיבות ועד עובדי מפעלי ים המלח) (צילום באדיבות ועד עובדי מפעלי ים המלח)
עובדי מפעלי ים המלח סוגרים את המכונות במפעל לקראת ההשבתה(צילום באדיבות ועד עובדי מפעלי ים המלח)

 

"מאיפה אביא אוכל?"

גם יבגני ווטולובסקי (54), שעובד במפעל משנות ה-90, זומן לשימוע לפני פיטורים. ווטולובסקי, מהנדס בהכשרתו, החל לעבוד במקום בהתחלה דרך חברת קבלן ולאחר כשלוש שנים התקבל לעבוד ישירות במפעל. "הוותק שלי הוא יותר מ-21 שנה", סיפר ל-ynet. "זה משפיל לקבל את המכתב הזה. אני אדם שתרם את כל חייו למפעל ועכשיו רוצים לפטר אותי בלי לתת לי כלום".

 

ווטולובסקי הוא אב לשני ילדים בוגרים. "האפשרות הכי טובה שיש לי היא לעזוב לחו"ל", אמר. "אני ידוע כמהנדס טוב והיו לי הצעות עבודה בחו"ל, אבל החלטתי להישאר. לצערי אני צעיר מדי לפנסיה מוקדמת ובגלל זה לא אקבל כלום אם יפטרו אותי. המקצוע שלי מבוקש אך שוק העבודה לא חופשי בארץ. השוק תלוי במקום מגורים ולאו דווקא ביכולות של העובד. כנראה שלא אמצא מקום עבודה שיקבל אותי וייתן לי את מה שאני שווה. בארץ מנצלים עובדי קבלן, גם מהנדסים, ולעובדים לא נשאר כמעט כלום. אני לא רוצה להיות במצב כזה".

 

בוועד עובדי המפעל מציינים, כי מכתבי הזימונים לשימוע לפני פיטורים נשלחו לעובדים בינואר ובעקבות זאת החלו במו"מ עם ההנהלה. אחד המכתבים, עליו חתום מנהל אגף משאבי אנוש דבי רייזמן, נושא את הכותרת "זימון לשימוע לפני קבלת החלטה בדבר המשך/סיום העסקתך בחברה". בהמשך מצוין כי "ביצוע הצמצומים נדרש בכדי לשמר את איתנותה ויציבותה של החברה גם לעתיד במציאות שבה חלים שינויים משמעותיים ביותר המשליכים על החברה, לרבות תמורות בשוק האשלג העולמי".

 

מכתב זימון לשימוע לפני פיטורים במפעלי ים המלח ( ) ( )
מכתב זימון לשימוע לפני פיטורים במפעלי ים המלח

לצפייה במכתב

 

עובד נוסף שקיבל זימון לשימוע לפני פיטורים הוא אורי בנעים (54), תושב באר שבע, נשוי ואב לשלושה. "כשקיבלתי את המכתב הרגשתי מושפל", סיפר ל-ynet. "אחרי כל השנים שאני עובד בחברה, בלי בעיות, פתאום קיבלתי את המכתב. אבל אלה 130 עובדים ומחר יהיו עוד 200.

 

"זו חברה מרוויחה, שעובדת מסביב לשעון,. אבל הם החליטו לצמצם ולהתייעל על חשבון העובדים הפשוטים", הוסיף. "אם אשב בבית בגיל 54, מי יקבל אותי לעבודה? החיים שלי ייהרסו אם אפוטר - אבל זה לא רק אני. בכל חברות כיל יילכו הביתה מאות עובדים. אנחנו מקווים לטוב.זו מכה אנושה לפריפריה. אפשר להתייעל, אבל בדברים אחרים. המנהלים הרי מרוויחים מיליונים. חבל שמתייעלים על חשבון העובדים הקטנים".

 

"הנהלת חברת כיל השתגעה", הוסיף בנעים. "המנכ"ל, סטפן בורגס, לא רואה בעיניים. הוא חושב שאנשים הם כמו עגבניות ומלפפונים שאפשר לזרוק. אני כבר לא אוכל להרשות לעצמי לעשות שבתות עם הנכדים. מאיפה אביא אוכל?". 

 

בנעים ונכדתו. " החיים שלי ייהרסו אם אפוטר" (צילום באדיבות המשפחה) (צילום באדיבות המשפחה)
בנעים ונכדתו. " החיים שלי ייהרסו אם אפוטר"(צילום באדיבות המשפחה)

 

בתגובה להכחשת כיל כי הוציאו מכתבי שימוע לעובדי המפעל אמר יו"ר הוועד ארמונד לנקרי, כי "כהרגלם הם תמיד משקרים כדי להמשיך לגרוף מיליארדים על גבם של העובדים, העושים ימים כלילות כדי לייצר את הרווחים ועוד דורשים פיטורי עובדים ולחסל את העובדים המאורגנים".

  

"יו"ר הוועד: כלו כל הקיצין"

עובדי תרכובות ברום מקבוצת כיל שובתים כבר שבועיים וחצי ושוהים במאהל מחאה, זאת לאחר שההנהלה זימנה לשימוע לפני פיטורים כ-140 עובדים ואף שלחה מספר מכתבי פיטורים ישירות לבתי העובדים. 

  

בהסתדרות מציינים כי למאבק ההזדהות שותפים כל מפעלי קבוצת כיל וחברות אחרות שבבעלות עידן עופר. מוקדם יותר השבוע איים ארגון העובדים, כי אם לא יימצא פתרון למשבר הפיטורים בכיל, תחל שביתה כוללת במפעלי ים המלח. בהסתדרות מציינים כי למאבק העובדים שותפים כאות הזדהות כל מפעלי קבוצת כיל וחברות אחרות שבבעלות עידן עופר.

 

יו"ר הוועד לנקרי מסר, כי "מבחינתנו כלו כל הקיצין, ואנחנו מוכנים להילחם בכל מחיר בדרישות ההנהלה. בזכות עבודת הכפיים והעבודה המסורה של עובדיה, חברת כיל מצליחה ומרוויחה, וכוונת ההנהלה לפגוע בעובדים ולפטר אותם היא אבסורדית, אגרסיבית, כוחנית ובעיקר מיותרת. כל עובדי המפעלים הם מקשה אחת, אנחנו רעים זה לזה ולא ניתן יד לפיטוריו של אף עובד. אני קורא להנהלה לבטל את הפיטורים ולחזור לדרך הישר ולהתדיינות ושיח איתנו".

 

וייס. "ישראל הפכה ממדינה סוציאליסטית לקפיטליסטית" (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
וייס. "ישראל הפכה ממדינה סוציאליסטית לקפיטליסטית"(צילום: עופר מאיר)

 

הדרום: כרוניקה של מצוקה

קבוצת כיל (כימיקלים לישראל) היא חברה בת של החברה לישראל שבבעלות עידן עופר ובעלת הזיכיון להפקת מוצרים ממי ים המלח. המוצר העיקרי שמפיקה החברה הוא אשלג, שהוא מוצר מרכזי בתעשיית הדשנים שנחשב למבוקש מאוד בעולם ומניב לה רווחים אדירים.

 

לחברה שישה מפעלים מרכזיים, שבהם מועסקים כ-4,000 עובדים בדרום: מגנזיום, ברום, מפעלי ים המלח, רותם אמפרט, פריקלס ומפעלי תובלה. בחודשים האחרונים מתכננת החברה תוכנית התייעלות מקיפה במפעליה, בטענה לירידה ברוויחותיה - אולם העובדים סבורים כי הסיבה האמתית לתוכניות הפיטורים הן מסקנות ועדת ששניסקי.

 

יו"ר הוועד במפעלי ים המלח, לנקרי, מתריע כי אם תוכנית הפיטורים של המפעל תצא לפועל, לא רק העובדים המועסקים באופן ישיר במפעל ייפגעו - אלא היא עלולה להביא לפגיעה בעבותם של כ-30 אלף במעגל השני והשלישי של העובדים.במעגל הראשון נפגעים כ-5,000 עובדים, אך במעגל השני והשלישי ייפגעו כ-30 אלף.

 

למאבק עובדי כיל חברו גם ראשי הרשויות בדרום, שקיימו בשבוע שעבר דיון חירום בלשכתו של ראש עיריית באר שבע, רוביק דנילוביץ', ושוחחו עם מנכ"ל משרד רה"מ, הראל לוקר ממנו דרשו את התערבות המשרד בנושא. "התנהלותם של מנהלי כיל נראית כמו נקמה לא הגיונית ולא מכובדת בעקבות המלצות ועדת ששינסקי, ואני מקווה שאני טועה", אמרה אז ראש העיר ערד טלי פלוסקוב. "צריך לחשוב על האנשים שיישארו בלי עבודה ובלי אלטרנטיבה".


 (צילום: עופר מאיר) (צילום: עופר מאיר)
(צילום: עופר מאיר)

 

תוכנית הפיטורים בכיל מוסיפה על המצוקה הכללית ממנה סובלים תושבי הדרים בכל הקשור לתעסוקה. לפני כ-4 חודשים נסגר מפעל מגבות ערד, על 180 מעובדיו שפוטרו ואיבדו את מקום עבודתם. ביום שלמחרת, מפעל פלקסטרוניקס הממקום אף הוא בערד, שלח מכתבי שימוע לפני פיטורים למרבית עובדיו. זמן קצר לאחר מכן התברר, כי הכוונה של חברת אסם - להקים מפעל חדש בערד  שייסיע מעט במצוקת התעסוקה בעיר -לא תצא אף היא לפועל, בעקבות הקדמת הבחירות. 

 

במקביל, אתמול הוכרז סכסוך עבודה בין רשת מגה ו-6,500 עובדיה, במחאה על כוונתה לסגור סניפים ולפטר עובדים - בין היתר גם בעיר נתיבות. בוועד העובדים טוענים כי הם הצליחו לגבש מתווה התייעלות ללא פיטורים אותו הציגו בפני ההנהלה ועל בסיסו נוהל המשא ומתן, ומשכך הם הופתעו מהודעת ההנהלה.

 

הבוקר החל גם מאבק בעיריית שדרות, שם מאיימים העובדים לפתוח בשביתה. הבוקר הגישו ועד העובדים וההסתדרות בקשה לבית הדין לעבודה, להכריז על סכסוך נגד הנהלת העיר וראש העיר, אלון דוידי. העובדים מאיימים לפתוח בשביתה, בטענה כי ההנהלה אילצה כ-42 עובדים בעירייה לפרוש מהעבודה באיומים וכי בכוונתה לפטר בקרוב כ-15 עובדות ניקיון.

 

כיל: השביתה מאיימת על עובדי מפעל המנזיום

בכיל הכחישו כאמור כי נשלחו זימונים לשימועים לעובדים במפעלי ים המלח. באשר למכתבים שהגיעו לידי ynet מסר, כי אלו הוצאו לפני כחודש וחצי ובוטלו כבר על ידי בית הדין לעבודה, בהסכמה עם הוועד.

 

מהנהלת מפעלי ים המלח מסרו בתגובה: "אין סיבה לשביתה במפעלי ים המלח מלבד סיבות פוליטיות המשרתות בהסתר מפלגות במערכת בחירות. הנהלת מפעלי ים המלח קוראת לוועד העובדים לחזור לקיום מו"מ מתוך כוונה להגיע להסכמה בדבר מימוש תוכנית ההתייעלות ולהימנע מעיצומים או שביתה מיותרים לחלוטין".

 

בפניה ששלחה לעובדי המפעל, טענה ההנהלה כי "המו"מ פוצץ ללא כל סיבה על ידי וועד עובדי מפעלי ים המלח, שביקש מבית הדין לעבודה להסיר את חסותו מהמו"מ. כתוצאה מפיצוץ המו"מ, ולאחר שהוועד לא העביר אליכם את הצעתנו, העברנו אליכם באופן ישיר הצעה לפרישה מוקדמת של עובדים מעל גיל 55, הכוללת תנאים יוצאים מהכלל.

 

"החלטת לנקרי וועד העובדים לצאת לשביתה מיותרת תפגע בכם העובדים ובמפעל כולו ובנוסף לזה, הכרזת השביתה על ידי הוועד מעמידה בסכנה מוחשית ודחופה את מפעל המגנזיום וסגירתו כולל אובדן מקום עבודתם של 400 עובדיו בנוסף לכ-100 נותני שירותים קבועים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עופר מאיר
מפעלי ים המלח
צילום: עופר מאיר
מומלצים