שתף קטע נבחר

"הנגב יקרוס". מפוטרי הדרום הפגינו

מדי בוקר מפגינים עובדי כיל והבוקר הם התייצבו בצומת בית קמה. סמי סוויסה ממפעל תרכובות ברום: "כל מה שהשקענו ובנינו יפול לטמיון. חבר שלי קיבל אתמול התקף לב בגלל הלחץ"

מאות עובדי כיל, בהם עובדי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, מפגינים הבוקר (יום ד') בצומת בית קמה שבכביש 40 במחאה על הפיטורים הצפויים של מאות עובדים. משה בן עטיה (60) עובד מפעלי ים המלח אמר "לא יכול להיות שמפטרים עובדים אחרי כל כך הרבה שנים שהחברה מרוויחה. יש פה חוסר רגישות של ההנהלה. אני דואג לצעירים. לעתיד שלי אני לא דואג. הצעירים הם הבעיה. זו תהיה מכה לנגב. זה כל כך הרבה עובדים שייכנסו למעגל האבטלה - זה נורא".

 

  

אחרי ההפגנות בבאר שבע אתמול, בערד שלשום ובדימונה ביום ראשון, החליטו העובדים לחסום היום את אחד מעורקי התנועה המרכזיים בדרום במחאה על הצעד הצפוי ועל מצב התעסוקה בנגב. העובדים הציגו מגילת פורים של ימינו, והכתירו את עידן עופר למלך אחשוורוש. יושבי ראש ועעד העובדים הוכתרו כמרדכי היהודי: "איש יהודי היה בנאות חובב, אבנר בן סניור (יו"ר ועד העובדים של תרכובות ברום, א"ק). גם ארמונד לנקרי (יו"ר וועד עובדי מפעלי ים המלח)". סטפן בורגס הוכתר כהמן הרשע, צורר העובדים, שביקש לפטר את כולם ולחסל את ההסכם הקיבוצי.

 

יבגני חפץ בן 50 ממפעל תרכובות ברום הזהיר אף הוא מהמשמעויות ארוכות הטווח של פיטורי העובדים: "הנגב יקרוס. יש 5,000 עובדים ישירים. ועל כל אחד יש שישה עובדים עקיפים. כלומר 30 אלף עובדים שהחברה מחזיקה. 30 אלף בתי אב. אלה 120 אלף נפשות שייפגעו אם המפעלים האלה יפטרו את העובדים".

הפגנת עובדי כיל, הבוקר בבית קמה (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
הפגנת עובדי כיל, הבוקר בבית קמה(צילום: בראל אפרים)

 (צילום: בראל אפרים) (צילום: בראל אפרים)
(צילום: בראל אפרים)

סמי סויסה בן 49 מתרכובות ברום סיפר שהוא עובד במפעל כבר 26 שנה: "נתתי את הנשמה. כל מה שהשקענו ובנינו יפול לטמיון. זה כאילו הגיע גל צונאמי ולקח הכול. החברים שלי חושבים איך הם יפרנסו את המשפחה שלהם, את הילדים. חבר שלי קיבל אתמול התקף לב בגלל הלחץ. יש לחץ אדיר על העובדים. כולם. בגלל זה אנחנו פה כדי למנוע את האסון הזה".

 

אתמול שבו בהסתדרות ואיימו להשבית את כל אזור הדרום. יו"ר ההסתדרות אבי ניסנקורן קרא לראש הממשלה בנימין נתניהו להתערב במשבר ולמנוע את הפיטורים: "חייבים להציל את דרום הארץ. אם לא ימצא פתרון למשבר עד יום חמישי, נחריף את המאבק ואכריז על סכסוך עבודה כללי בדרום הארץ. מדובר במשאבי טבע של המדינה".

 

שלשום חולקו מכתבי פיטורים לעוד כ-20 עובדים של מפעלי ים המלח, ובכל המקרים השליחים נתנו להם את המכתבים ביד ולא תלו אותם על הדלת. איציק דרעי מאשקלון, שליח שהגיע לדימונה לחלק מכתבי פיטורים, הותקף על ידי אחד העובדים ופונה לבית החולים סורוקה עם שבר מורכב בעצמות הירך והאגן. הוא עבר ניתוח להשתלת פלטינות וברגים. מצבו מוגדר קל עד בינוני. העובד החשוד בתקיפה נעצר והובא להארכת מעצר בבית משפט השלום בבאר שבע.

 

בהפגנה בבית קמה אמר ראש מועצת להבים אלי לוי: "לא ניתן לאיש מכם להיפגע. אתם זה הנגב. אין ממשלה בישראל, אין כיל בישראל, יש עושק אמיתי. כנראה שגובה הלהבות עדיין לא הגיע לאן שצריך להגיע". ראש העיר דימונה בני ביטון הוסיף: "נעמוד כחומה בצורה ראשי הרשויות. נשבש לא רק את הנגב אלא את חיי כל מדינת ישראל".

 

נפתלי בן הרוש מוועד עובדי תרכובות ברום אמר: "ההנהלה בלחץ אטומי. הם עומדים להתפרק לגמרי. אין להם כוחות. אחד הסמנכ"לים אמר לי שהם יצרו מפלצת ומוטציה שלא יודעים איך להתמודד איתה. אם אני טעות של ההנהלה, יש עוד הרבה טעויות. אם ההנהלה עשתה טעות - שתלך הביתה".  

 

מכיל נמסר בתגובה כי "ההסתדרות וועד העבדים מנסים לכפות באלימות, כוחנות וברוטאליות מסוכנת את שלטון ועד העובדים במפעלים, והם אינם מהססים לפגוע בשגרת חייהם של תושבי הנגב ובטובת רוב עובדי החברה לשם מטרה פסולה ובלתי חוקית זו. ההסתדרות והוועד תכננו מבעוד מועד את מערכת הבחירות כזמן המתאים להוציא לפועל את תוכנית ההשתלטות שלהם, ביודעם כי בזמן מערכת בחירות יש להם סיכוי טוב יותר לזכות בתמיכה של פוליטיקאים שונים המבקשים לקושש קולות ותמיכה פוליטית. בנוסף לכך, השביתה הפוליטית ופעילות מחאה קולנית ובלתי פרופורציונאלית כפי שבאה לידי ביטוי בימים האחרונים נועדה לשרת סדר יום ואינטרסים פוליטיים של מפלגות מסוימות במערכת הבחירות. הנהלת כיל לא תאפשר את השתלות הוועדים על המפעלים".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מחאת עובדי כיל בצומת בית קמה
מומלצים