שתף קטע נבחר

מצטמצמים: הצעירים קונים דירות 2 חד' בלבד

סקר חדש מצביע על שינויים בדפוסי הדיור של הזוגות הצעירים - רוכשים דירות 2 חדרים, בהשוואה לדירות 4 חדרים שרכשו מאמצע שנות ה-90. לוי יצחק, שביצע את הסקר, מסביר: יותר מ-56% מהרוכשים קנו את הדירות הללו להשקעה - הם זקוקים לתעודת ביטוח כדי לצאת מהמירוץ אחר הדירה

הקבלנים בונים דירות גדולות יותר - אבל הזוגות הצעירים קונים דירות קטנות. על רקע הפרסום הבוקר (ד') של 4 ראשי הפרקים המרכזיים שיכללו בדו"ח מבקר המדינה על משבר הדיור בישראל, אשר יפורסם הערב במלואו, סקר חדש שערך עורך מחירון הדירות לוי יצחק והגיע לידי ynet מעלה: מרבית רוכשי הדירות רוכשים כיום דירות 2-2.5 חדרים בלבד.

 

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר

 

הסקר שערכה קבוצת לוי יצחק בוצע בתחילת 2015 בקרב 530 זוגות צעירים שחתמו על עסקה לרכישת דירה ברבעון האחרון של השנה החולפת. הממצאים מצביעים על כך ש-62% מהנסקרים רכשו דירות בנות 2-2.5 חדרים; 16% מהם רכשו דירות 3 חדרים; 19% רכשו דירות 4 חדרים; ורק 3% רכשו דירות הכוללות יותר מ-5 חדרים, בית צמוד קרקע או מגרש.

 

"לפני 50 שנה זוגות צעירים חלמו על רכישת דירת שני חדרים עם הול ומרפסת. לפני 40 שנה מרביתם כבר קנו דירות 2.5 חדרים. עשור לאחר מכן, ולמשך שניים וחצי עשורים (עד 1995) רוב הזוגות הצעירים רכשו דירת 3 חדרים", מספר יצחק. "אלא שמאז אמצע שנות ה-90 של המאה הקודמת, אותם זוגות צעירים כבר לא הסתפקו בדירה ראשונה שכוללת פחות מ-4 חדרים".

 

"השיקול היה פרקטי", ממשיך יצחק, "אם מתחילים את החיים בדירת 3 חדרים - יש צורך לעבור דירה תוך תקופה קצרה ביותר, בהתאם להתרחבות המשפחה. זוגות צעירים השתדלו להימנע ממעבר דירה לפחות ב-10-15 השנים הראשונות, משיקולים כלכליים".

 


עסקאות נדלן של זוגות צעירים - לפי מספר חדרים - ינואר 2015

עסקאות נדל"ן של זוגות צעירים - לפי מספר חדרים
שיעור הרוכשים גודל הדירה
62% 2.5-2 חדרים
16% 3 חדרים
19% 4 חדרים
3% יותר מ-5 חדרים, בית צמוד קרקע או מגרש

 

גם בסקר שערכה הקבוצה ב-2010 בקרב 1,310 זוגות צעירים נשואים ללא ילדים וללא דיור מגוש דן, חיפה, השרון, השפלה ודרום הארץ, עלה כי 73% מהם לא תכננו לקנות דירה עם פחות מ-4 חדרים. "הזוגות היו מוכנים להתפשר על גיל הנכס, על מיקומו - אבל לא על הגודל", מתאר יצחק, "הם אפילו לא היו מוכנים לקנות דירת 3 חדרים חדשה, אבל היו מוכנים לשקול רכישה של דירת 3 חדרים או 3.5 חדרים עם מרפסות גדולות - כאלה שאחרי שיפוץ ניתן יהיה להפוך לדירת 4 חדרים".

 

אבל, כאמור, הסקר האחרון ממחיש את השינויים בדפוסי הדיור של הזוגות הצעירים. המחאה החברתית ב-2011, שהעלתה את המודעות לעליית מחירי הדיור; לצד הקיפאון שאחז בשוק הנדל"ן בשנה החולפת בעקבות ההכרזה על חוק מע"מ אפס, הורידו את "השאיפות" של הרוכשים - ואלה הפסיקו לקנות דירות גדולות.

 

עוד עולה ממצאי הסקר כי מרבית הדירות שנרכשו על ידי הזוגות הצעירים ממוקמות באזור המגורים הנוכחי שלהם ולעתים באותה העיר. אחרות נמצאות בסמיכות למגורי ההורים. "כאשר מדובר באזורי הביקוש והמרכז, רוב הדירות שנרכשו מצויות בבניינים ישנים, אך במיקום טוב", אומר יצחק.

 

לדבריו, "בניגוד לסקר ב-2010, הפעם הקונה מתפשר על גודל ושטח הנכס - אך לא על המיקום. הזוגות לוקחים בחשבון שבניינים ישנים במיקום טוב יעברו במהלך השנים הקרובות הליכי פינוי-בינוי או תמ"א 38".

שכונת מגורים בבאר שבע. הפעם הרוכשים מתפשרים על גודל הנכס (צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות) (צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות)
שכונת מגורים בבאר שבע. הפעם הרוכשים מתפשרים על גודל הנכס(צילום: חיים הורנשטיין, ידיעות אחרונות)

קונים דירות להשקעה - ומשלמים הרבה על שכירות

נתון נוסף שמבקש יצחק להדגיש בסקר הוא שיותר מ-56% מקרב הרוכשים קנו את הדירות הללו להשקעה - וממשיכים, כפי הנראה, לגור אצל ההורים או בשכירות. "הדירות שנרכשו מהוות סוג של תעודת ביטוח עבור הזוגות, אשר מעוניינים לצאת מהמירוץ, לסמן וי על רכישת דירה ולהבטיח את עצמם מול עליות מחירים נוספות באם יהיו", הוא מסביר את הממצאים.

 

מי שכן קנה דירות 4 חדרים או יותר, ביצע את עסקת הרכישה ביישובי הפריפריה, אך במיקום מוכר או בסמיכות למגורי ההורים. "הרוכשים מודעים לעובדה שגם דירה הנרכשת להשקעה זקוקה להשגחה ולטיפול - וחשוב שיהיה מי שיוכל לעשות זאת", הוא מציין.

 

למרות שניכרת מגמה של קניית דירות להשקעה ומגורים בשכירות, חשוב לשים לב לנתוני השכירות. לדברי עמיחי ינקוביץ, מנהל לוח WinWin.co.il, "מסתמנת המשך המגמה של עליית מחירי השכירות בערים הגדולות בישראל, כאשר הערים שהציגו את העליות הגדולות ביותר בעלות שכר הדירה הן הרצליה וחיפה".

 

כך, למשל, הוא אומר - בהרצליה העליות המשמעותית ביותר היו בדירות בנות 2 ו-5 חדרים - נתון המשקף עליה של 6.5% מינואר אשתקד. בחיפה, העליות החזקות ביותר היו בדירות בנות 3 ו-5 חדרים בגובה ממוצע של 7.3%. הערים שבהן הייתה עליה במחירי השכירות בין 2.5% ל-5% הן תל-אביב וגבעתיים. בשאר הערים ניכרת עלייה מתונה של 2%-3% במחירי הדירות.

 

לדבריו ינקוביץ, "נתונים אלו מאוששים את ההנחה שמצד אחד, מחירי הנדל"ן הגבוהים והחסמים עבור רוכשי דירה אשונה, ימשיכו לנתב את הזוגות הצעירים להמשך מגורים בשכירות. מנגד, על אף הירידה באחוזי התשואה בדירות להשקעה, משקיעי הנדל"ן ימשיכו לקנות דירות - ולכן היחס בין הביקוש להיצע בשוק השכירות ישמר. לפיכך, אנו צופים שהמשך העלייה המתונה במחירי השכירות בשנת 2014 תימשך גם ב-2015".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
אתר הבנייה שבו הציג השבוע שר האוצר לשעבר את תוכנית הדיור שלו. דפוסי הקנייה השתנו בגלל משבר הדיור
צילום: עידו ארז
לוי יצחק. "לפני 50 שנה זוגות צעירים חלמו על רכישת דירת שני חדרים עם הול ומרפסת"
מומלצים