שתף קטע נבחר

שביתות בפתח? הוכרז סכסוך עבודה בדרום

יו"ר ההסתדרות הכריז על סכסוך עבודה כולל מאשדוד דרומה, בעקבות גל הפיטורים במפעלי כיל. המשמעות: בתוך שבועיים ניתן יהיה להשבית את כל החברות הציבוריות והפרטיות באזור, שיש בהן ועדים החברים בהסתדרות. כיל: "לא נאפשר את השתלטות הוועדים על המפעלים"

יו"ר ההסתדרות, אבי ניסנקורן, הכריז כעת על סכסוך עבודה כולל בדרום הארץ,  בישיבה מיוחדת של בית נבחרי ההסתדרות בתל אביב. הסכסוך, שהוכרז על רקע תוכנית הפיטורים במפעלי קבוצת כיל ומשבר התעסוקה בדרום, יחול על כל מקומות העבודה במרחבי הדרום מאשדוד ודרומה שיש בהם ועדי עובדים החברים בהסתדרות הכללית, במגזר הציבורי והפרטי. לרשימה המלאה של המקומות בסכסוך עבודה - לחצו כאן. 

 

עוד על מצוקת עובדי הדרום - בערוץ הקריירה:

 

>>> רוצים לדבר עם עורכי וכתבי ynet? כיתבו לנו בטוויטר 

 

משמעות ההכרזה היא שההסתדרות תוכל להשבית בעוד שבועיים שורה ארוכה של תפקודים בדרום הארץ, למשל איסוף זבל של הרשויות המקומיות, נמלי הים והתעופה, משרדי ממשלה, מוסדות חינוך ועוד. צפו בכינוס שהתקיים בבית ההסתדרות: 

 

 

בדברים שנשא ניסנקורן הוא ציין כי "אם ניתן יד לאבטלה בדרום הארץ או למשבר התעסוקה או לזריקת העובדים הביתה, אנו נאבד את הפנים החברתיות של מדינת ישראל. על זה המאבק. זה לא רק מאבק של כיל - זה מאבק של דרום הארץ, וזה מאבק חברתי של כל תושבי המדינה". 

 

"מישהו פה - במדינה הזאת - שכח את הדרום", הוסיף יו"ר ההסתדרות. "מה יותר חיוני משמירת התעסוקה בדרום? מה יותר חיוני מלשמור את עובדי הדרום שלא יתגלגלו למעגל העוני? אם לשמור על מקורות פרנסה בדרום זה לא לשמור על האינטרסים החיוניים של המדינה – אז אני שואל את ראש הממשלה שבידיו השימוש במניית הזהב כראש הממשלה וכשר האוצר, מה כן האינטרס החיוני?". 

 

בדבריו הזכיר ניסנקורן את סגירת מגבות ערד לפני מספר חודשים, את החשש לסגירת סניף מגה בנתיבות, ואת פיטורי 115 איש ממפעל רותם אמפרט מקבוצת כיל אשתקד. "היום, במפעלי תרכובות ברום ומפעלי ים המלח, אנחנו מדברים על 300 איש בשלב הראשון ועל מאות רבות של עובדים נוספים בשלב הבא. מקבוצה של 4,800 עובדים, כיל עלולה להיות תוך תקופה קצרה ל- 3,500 עובדים".

 

יו"ר ההסתדרות התייחס גם לאופן שבו הודיעו לעובדים על פיטוריהם. "אדם שעובד 30 שנה בקבוצה, עבודה קשה, עם כבשנים ועם חומרים כימיים, במשמרות, מקבל הביתה פתק עם שליח,שאומר לו תודה רבה, אתה הולך הביתה, לא צריכים אותך יותר. זה קורה היום בישראל שנת 2015, במפעל שמחזיק את מחצבי הטבע של המדינה,במקום עבודה שמשך שישה מיליארד דולר דיבידנדים, רק בעשור האחרון".

בית נבחרי ההסתדרות מאשרים את סכסוך העבודה (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
בית נבחרי ההסתדרות מאשרים את סכסוך העבודה(צילום: עידו ארז)

 

התעשיינים והסוחרים: "שערורייה"

מוקדם יותר היום קרא נשיא התאחדות התעשיינים, שרגא ברוש, לניסנקורן, שלא לממש את איום ההכרזה על סכסוך עבודה ולהימנע מלהשבית את מפעלי הדרום. "לא יתכן כי המשק כולו יידרש לשלם את מחיר ההתייעלות שמבקשת לבצע הנהלת כי"ל בחלק ממפעליה", אמר ברוש.

 

"אני קורא לכל הצדדים לשבת ולנהל באופן מיידי, משא ומתן מסודר, על מנת לנסות ולסיים את הסכסוך בכי"ל ולהפסיק את הנזקים העצומים למפעלים, לעובדים ולמשק", הוסיף. "כלכלת המדינה בכלל והדרום בפרט, אינם יכולים לספוג מהלומה מסוג זה. אני מוכן להעמיד את עצמי לרשותם, ככל שאדרש". 

 

נשיא איגוד לשכות המסחר, אוריאל לין, מסר בתגובה להכרזה, כי "אלה הם מימדים של שערוריה. טרם קרה כזאת בישראל, שמנסים להשבית חבל ארץ שלם מול סכסוך עבודה ממוקד במפעל אחד. זהו ניצול של מצב פוליטי לפני הבחירות, ושכרון כוח שאינו יודע גבולות. האשם הוא לא רק בהסתדרות עצמה אלא גם במערכת הפוליטית הפופוליסטית שהחליטה למכור את כל הערכים כדי להשיג נקודות זכות במערכת הבחירות".

 

 

"רוצים לפטר עובדים צעירים"

עובדי תרכובות ברום שובתים מזה כשלושה שבועות ועובדי מפעלי ים המלח פתחו אף הם בשביתה כוללת לפני כשבוע - במחאה על הפיטורים הצפויים של מאות עובדים. במהלך השבוע האחרון התקיימו גם הפגנות המוניות בערי הדרום, במחאה על הצעד הצפוי ועל מצב התעסוקה בנגב.

 

תוכנית ההתייעלות של ההנהלה כוללת פיטורי כ-380 עובדים מבין 820 עובדי תרכובות ברום, מתוכם 140 בשלב הראשון. במפעלי ים המלח מתכננת הקבוצה לפטר במהלך השנתיים הקרובות 450 עובדים מבין כ-1,220 העובדים המועסקים בהסכמים קיבוציים, מתוכם 135 בפעימה הראשונה.  

עובדים בגילאי 55 ומעלה, קיבלו הצעות לחבילת פרישה מוקדמת בתנאים מטיבים, אבל העובדים טוענים טוענים כי ההנהלה מנסה ללחוץ עליהם להסכים ללפרוש מרצונם, תוך איום כי מי שלא יחתום יפוטר ויקבל רק פיצויים בסיסיים.

 

חבילות הפרישה כוללות מענקים מיוחדים בגובה של מאות אלפי שקלים, שכר חודשי קבוע עד גיל הפנסיה (19 אלף שקל במפעלי ים המלח ו-15 אלף שקל בתרכובות ברום) והמשך הפקדות לקופת הפנסיה שלהם. לעובדים מתחת לגיל 55 מציעה החברה פיצויי פיטורים מוגדלים בשיעור של 200%.

 

ארמונד לנקרי, יו"ר מועצת עובדי מפעלי ים המלח, טען אמנם כי הצעת פרישה זו פחות טובה מזו שמופיעה בהסכמי העבודה - אך הדגיש כי הם לא מתנגדים לכך שעובדים יפרשו, אלא לפיטורים המתוכננים של עובדים שאינם בגיל פרישה. "המו"מ מול החברה הוא לא על פרישה ולא על מענקים - אלא על כך שרוצים לפטר עובדים צעירים, בני 30 ו-40, שאינם עומדים בקריטריונים של הפרישה".

 

מכיל נמסר בתגובה: "הנהלת כיל לא תאפשר את השתלטות הוועדים על המפעלים; זוהי חובתה ואחריותה הבלעדית של ההנהלה, גם מתוקף חוק, לנהל את המפעלים באחריות ובמקצועיות גם אם מדובר ביישום תכנית התייעלות נדרשת וחיונית הכוללת צמצום כוח אדם. ההנהלה תמשיך לנהוג באחריות ובכבוד כלפי העובדים שיאלצו לסיים את עבודתם במפעלים והיא מציעה להם את חבילת הפרישה ופיצויי הפיטורים הטובה ביותר בישראל".


פורסם לראשונה 26/02/2015 12:02

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עידו ארז
ניסנקורן בעת ההכרזה על סכסוך עבודה. ישבית את המשק?
צילום: עידו ארז
צילום: ירון ברנר
ברוש. קרא למו"מ
צילום: ירון ברנר
מומלצים