שתף קטע נבחר

מכורים לאינטרנט: לראשונה - טיפול גמילה בישראל

כולנו מבלים שעות ארוכות מול מסך המחשב, הטלפון הנייד והטלוויזיה. אלא שאצל חלק מאיתנו, מדובר בהתמכרות של ממש, כזו שדורשת טיפול. לראשונה בישראל, מוצע טיפול גמילה מיוחד להתמכרות הזו. על ההתמכרות הווירטואלית ועל הסכנות שלה

א' הוא סטודנט בן 22, שהתקבל כתלמיד מצטיין לאוניברסיטה. הוא עזב את הבית החם והמפנק בו אמו דאגה לו לכל צרכיו, ועבר לעיר הגדולה.

 

קראו עוד:

הכי בודדים: הכירו את דור ה-Z

מחקר מאוניב' ת"א: סלולרי מעלה סיכון לסרטן

תסמונת התעלה הקרפלית: מחלת עידן המחשב

 

13 שעות ביום במחשב, 7 ימים בשבוע (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
13 שעות ביום במחשב, 7 ימים בשבוע(צילום: shutterstock)

מתלמיד מצטיין למכור למסכים

הלימודים האקדמיים והמסגרת הקשוחה היו קשים לא' מאוד. הוא התקשה להסתגל והמסכים מיסכו עבורו את הבדידות ואת חוסר ההצלחה. הוא התקשה לפתח עצמאות ולדאוג לעצמו ומצא מפלט במחשב.

 

בהתחלה היה משחק במשחקי מחשב במשך שעות ארוכות ולאחר מכן החל להשתתף בצ'אטים ובעולמות וירטואליים. היום הפך ללילה, הבדידות שהוא חווה, הלכה והתעצמה. א' הפסיק להגיע לאוניברסיטה ואמר שהוא יוכל ללמוד בבית, כי גם כך הוא ממילא יושב מול מסך המחשב.

 

המצב החמיר עד כדי כך שא' ישב 13-14 שעות מול המחשב מדי יום, 7 ימים בשבוע, הפסיק להתקלח, ניתק את הקשר עם הוריו ואחיו, הפסיק לחלוטין את לימודיו עד שלבסוף הודח מהאוניברסיטה.

 

לאור ההידרדרות במצבו, הוא קיבל טיפול אנטי דיכאוני, אך האבחנה שלו כסובל מדיכאון הייתה מוטעית כיוון שהוא סבל מהתמכרות למסכים. הדיכאון היה משני לתופעת ההתמכרות, ועל כן הטיפול האנטי דיכאוני התברר כלא יעיל.

 

 

נתונים מדאיגים: 7.5 שעות מסך ביום לילדים

א' אינו לבד. מחקר שנערך באחרונה בארה"ב מציג נתונים מדאיגים לגבי ממדי תופעת ההתמכרות למסכים, בדגש על ילדים:

 

פעוטות צופים בטלוויזיה במהלך היום כשעתיים וחצי, ל-25% מהם יש מקלט טלוויזיה בחדר השינה.

 

ילדים משתמשים בטכנולוגיות בידוריות כ-7.5 שעות במהלך היום, ל-75% מהם יש מכשיר בחדר השינה.

 

30% מהילדים יכנסו לגן עם עיכוב התפתחותי.

 

14.3% מהילדים אובחנו עם הפרעה או מחלה נפשית.

 

25% מהילדים סובלים מהשמנת יתר.

 

30% מהילדים זקוקים לחינוך מיוחד.

 

הזירה החברתית עוברת למסך (צילום: jupiter) (צילום: jupiter)
הזירה החברתית עוברת למסך(צילום: jupiter)

העולם הווירטואלי מטשטש את העולם האמיתי

התופעה של ההתמכרות למסכים נעשית יותר ויותר נפוצה בקרב ילדים ובני נוער. ההתמכרות, שנראית תמימה - בסך הכל הם במחשב או בנייד - פוגעת ביכולת להתמיד בלימודים ולהתקדם, וביכולות החברתיות והבינאישיות.

 

הורים רבים כלל לא מגבילים את השימוש שעושים ילדיהם במסכים. עבורם המסך הוא צורה חדשה של שמרטף משוכלל, אולי זול יותר ולא דורש תיאומים.

 

ככל ששוקעים יותר ויותר לעולם הווירטואלי מאבדים קשר ממשי ומשמעותי עם המציאות, חיים סיפור דימיוני, ומתנתקים מכל מה שהיה יקר וחשוב. ללא הפסק הם נעים ממשחקי מחשב און ליין, שמשוחקים ימים כלילות, לימודים, חברים ומשפחה, לרשתות החברתיות, יוטיוב, אינסטגרם, ווטסאפ וסיקרט.

 

הזירה החברתית עוברת יותר ויותר למסך. לכאורה, הם יותר מחוברים אחד לשני, חברים במיני קבוצות, חולקים ושותפים. למעשה, הקשרים פעמים רבות שטחיים ולא מספקים.

 

הרשת החברתית הופכת לזירת התגוששות כוחנית בה הכל מותר. מותר להשפיל, לנצל, לנדות, להתעלל, הכל ברוח שטות ובצחוק, על חשבון מי שהוא יותר חלש ממני.

 

נער שיושב מול המחשב שעות רבות ביממה מפסיק לדאוג לבריאותו ולגופו, ממעט בשינה, מזניח את עצמו, לא מקפיד על תזונה או פעילות גופנית, החברים היחידים שנשארים לו הם וירטואליים, והוא מתמקד בשיאים הולכים וגדלים שפעמים רבות לא מלמדים על שום יכולת, שעשויה לעזור לו בהמשך חייו.

 

כל זה עוד לפני שדיברנו על סממני ההתמכרות עצמה, על חוסר היכולת להפסיק את השימוש, הצורך להסתיר את עוצמת הבעיה, בור הריקנות ההולך ומעמיק, הדיכאון והחרדה שמעצימים.

 

שיטות טיפול במכורים - בעולם ובישראל

מחקרים וסקרים מראים כי יותר ויותר מכורי מסך נפגעים וכי יותר ויותר מהם מגיעים לטיפול, אך כמו בנושאים רבים אחרים, ישראל כחברה וכמדינה, קולטת ומגיבה באיחור.

 

במדינות רבות אחרות, ולאו דווקא מפותחות יותר, כבר קיימות תוכניות למניעה ולטיפול בתופעה, החל מתוכניות התערבות דרך מערכות החינוך, דרך מרכזים פרטיים וכלה במחנות גמילה קשים וחמורים הנהוגים בסין.

 

מרכז RESTART, בסיאטל בארצות-הברית, הינו מרכז גמילה הראשון מסוגו בעולם, לטיפול במכורים למסכים. הטיפול כולל אשפוז למשך שלושה חודשים בעלות של 15 אלף דולר לחודש.

 

ביפן הממשלה הצליחה לזהות את התופעה, בהמשך למחקר שנערך על ידי משרד החינוך היפני, שהוביל לפתיחת מרכזי גמילה (FASTING CAMPS) אליהם נשלחים הסובלים מהתופעה, כאשר מטרת הטיפול אינה התנזרות וניתוק מוחלט מהטכנולוגיות אלא להשיג שליטה נאותה במסכים.

 

עכשיו גם בארץ יש טיפול לבעיה - רשת ת.ל.מ., על 18 סניפיה ברחבי הארץ מציעה טיפול למכורים במצב חמור שעדיין אינם זקוקים לאישפוז.

 

הטיפול כולל 12 מפגשים בני 50 דקות כל אחד (ללא אשפוז) בעלות של 320 שקל למפגש. בהמשך, מתכוונים בת.ל.מ לפתוח אגף אשפוז, במקביל לחלק המרפאתי.

 

הכותב הוא פסיכולוג קליני, אחראי תחום התמכרויות בת.ל.מ, הרשת הארצית לטיפול פסיכולוגי, ייעוץ, איבחון והכשרה. ביום שני, ה-23 במרץ יתקיים בסינמטק תל אביב יום העיון "לכודים ברשת"

 

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
 צילום: shutterstock
מכורים למסכים. פוגעת ביכולות בינאישיות וחברתיות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים