שתף קטע נבחר

כיל תובעת את הוועד; נזק לרכוש ב-1.5 מ' ש'

הנהלת תרכובות ברום מקבוצת כיל, הגישה תביעה נגד חברי ועד העובדים, בהם היו"ר אבנר בן סניור, בטענה כי השבתת המפעל ברמת חובב גרמה נזקים חמורים לציוד ולרכוש. רה"מ הודיע כי הנחה את החשבת הכללית באוצר לבחון את עמידת החברה בתנאי מניית הזהב, על רקע תוכניות הפיטורים

חברת תרכובות הברום מקבוצת כיל הגישה היום (א') תביעה על סך כ-1.5 מיליון שקל לבית משפט השלום בבאר שבע, נגד ועד עובדי החברה, בטענה לנזקים חמורים לציוד ולרכוש החברה בעקבות השבתת המפעל ברמת חובב.  

 

 

העובדים פתחו בשביתה לפני למעלה מחודש, במחאה על תוכנית הפיטורים של החברה. בתביעה, שהוגשה נגד יו"ר הוועד אבנר בן סניור, ועוד שישה מחברי הוועד, נטען כי הם פעלו בניגוד לדין ולכללים הנהוגים, כשהורו לעובדים להפסיק את העבודה ללא השבתה מסודרת ותקינה של קווי הייצור והמתקנים, תוך פגיעה מודעת ומכוונת במתקני החברה, זאת חרף בקשות ואזהרות ההנהלה על הנזקים הצפויים מכך.

 

"הוועד הורה לעובדי החברה להפסיק את העבודה ולעזוב את המפעל בתוך שעתיים אף שידע כי לא ניתן להפסיק את פעילות ייצור הכימיקלים בטווח זמן כה קצר, בצורה בטוחה, ומבלי לגרום לנזק פיזי בלתי הפיך למתקנים", טוענים בחברה. "למרות שהתבקשו לבצע תהליך הדממה מסודר ובטוח, סרבו לכך חברי הוועד בחוסר אחריות תוך שהם יודעים מה המשמעות הבטיחותית, הסביבתית והכספית של סירובם".

 

רה"מ: "כיל מחויבת לשמור על עסקיה בישראל"

במקביל, משרד האוצר ממשיך לרמוז כי יפעיל את מניית הזהב של מדינה בכימיקלים לישראל, כנגד כוונת ההנהלה לפטר עובדים. בהודעה לתקשורת שהוציא היום ממלא מקום שר האוצר, ראש הממשלה בנימין נתניהו, הוא הודיע כי הנחה את החשבת הכללית באוצר, מיכל עבאדי-בויאנג'ו, לבחון האם כיל מפרים את כללי מניית הזהב עקב תוכניות החברה לפתח את פעילותה בחו"ל, על חשבון הפעילות בארץ, תוך פיטורי העובדים.

 

בהודעה צוין, כי "כחלק מתנאי מניית הזהב של המדינה בחברה, מחויבת החברה לשמור על מרכז עסקיה בישראל, ואף להמשיך ולפתח את פעילותה כאן זאת בצד תניות נוספות. הנחיתי את החשבת הכללית במשרד האוצר לבחון בבחינה רחבה את סוגיית עמידתה של החברה בתנאי מניית הזהב, זאת לאור פעילותה של החברה בשנים האחרונות והשקעותיה בארץ בצד תכניות העבודה שלה לעתיד ומהלך פיטורי העובדים האחרון". הצהרה זו התפרסמה לאחר שאמש נועד רה"מ עם יו"ר ועד עובדי מפעלי ים המלח, ארמונד לנקרי

הפגנת עובדי כיל בתל אביב לפני כשבוע (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
הפגנת עובדי כיל בתל אביב לפני כשבוע(צילום: מוטי קמחי)

כמו כן, היועץ משפטי למשרד האוצר, עו"ד יואל בריס, שלח היום מכתב נוסף להנהלת החברה, שבו הוא מבקש הבהרות בנוגע לתכניותיה. לפני כשלושה שבועות שלח עו"ד בריס מכתב ראשון, שבו דרש מהחברה מידע בנוגע לכוונתה לפטר עובדים, מכוח מניית הזהב שמעניקה למדינה אפשרות להתערב במקרים שבהם קיים חשש להעתקת פעילות החברה לחו"ל.

 

הנהלת כימיקלים לישראל השיבה לפנייתו של היועץ המשפטי למשרד האוצר במכתב, שבו פירטה את צעדי הקיצוץ שהיא מעוניינת להוציא לפועל. החברה הבהירה כי אין בצעדים משום כוונה לסגור את המפעל לתרכובות ברום בנאות חובב, וכי בכוונתה להמשיך ולהשקיע במפעל בשנים הקרובות.

 

במכתב שנשלח היום לחברה, דרש עו"ד בריס הבהרות נוספות. הוא מנה שורה של פעילויות של החברה ודרש לדעת האם איזו מן הפעילויות הללו מתוכננת לעבור לחו"ל. כמו כן, ביקש היועץ המשפטי לאוצר לדעת האם ישתנה בשנים הקרובות התמהיל שבין פעילות בארץ לבין פעילות בחו"ל והאם וכיצד עשויה להשפיע תכנית הקיצוצים על מעבר של פעילות לחו"ל.

 

סכסוך של מספר שבועות

סכסוך העבודה בכימיקלים לישראל, שמתכננת לפטר כ-140 עובדים ותיקים, נמשך כבר מספר שבועות ובמסגרתו מופעל לחץ על המערכת הפוליטית בישראל, שנמצאת במצב רגיש מתמיד על רקע הבחירות לכנסת. עובדי החברה, המאוגדים במסגרת ההסתדרות, נחשבים לכוח פוליטי משמעותי. רבים מהם מתפקדים לליכוד ומצביעים בפריימריז למפלגה. ארמונד לנקרי, היו"ר הוועד של אחת החברות המשמעותיות בקבצה - מפעלי ים המלח, אף משמש כראש סניף הליכוד בדימונה. 

הפגנת עובדי כיל מול בית רה"מ בשבוע שעבר (צילום: גיל יוחנן) (צילום: גיל יוחנן)
הפגנת עובדי כיל מול בית רה"מ בשבוע שעבר(צילום: גיל יוחנן)

בעקבות שליחת מכתבו הראשון של היועץ המשפטי למשרד האוצר להנהלת החברה, נמתחה ביקורת במשרד האוצר כנגד המהלך, שרבים טענו שנעשה תחת לחץ מצד לשכתו של נתניהו. מקור במשרד ששוחח עם ynet כינה את שליחת המכתב "צעד פופוליסטי", ובכך רמז לקשר בין ההתערבות לעוצמה הפוליטית של עובדי כימיקלים לישראל, שנחשבים לכוח אלקטורלי חשוב בליכוד.

 

עוד נודע ל-ynet כי ההחלטה לשגר מכתב מהיועץ המשפטי של המשרד לכימיקלים לישראל התקבלה ללא דיון מסודר בהשתתפות נציגי האגפים האחראים על התנהלות המדינה מול החברה - רשות החברות, אגף התקציבים והחשבת הכללית. גורמים בכירים באגפים אלה כלל לא היו מודעים לשליחת המכתב ולמדו על תוכנו מהדיווחים בתקשורת. זו אינה התנהלות שגרתית שכן שימוש במניית הזהב נחשב למעשה חריג שקודם לו דיון מסודר ונרחב עם כל הגורמים המעורבים.

 

במשרד האוצר סרבו להשיב לשאלת ynet האם המכתב ששלח היועץ המשפטי לממשלה הייתה תוצאה של החלטה מקצועית או של לחץ פוליטי, והציעו לפנות ללשכת ראש הממשלה, המכהן גם כשר האוצר. מלשכת ראש הממשלה לא נמסרה תגובה.

 

מכיל נמסר בתגובה: "מכתבו של עוה"ד בריס התקבל היום במשרדנו. החברה תשיב בהקדם על המכתב ותספק, כרגיל, את המידע הרלבנטי למשרד האוצר. החברה ממשיכה בתהליך היישום של תכניות ההתייעלות בתרכובות ברום ובמפעלי ים המלח והוא מתנהל כסדרו".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אלי מנדלבאום
הפכנת מפוטרי כיל מול משרד רה"מ
צילום: אלי מנדלבאום
מומלצים