שתף קטע נבחר

מחקר חדש: מכורים לפייסבוק? אתם בסיכון לדיכאון

חוקרים באוניברסיטת יוסטון שבארה"ב מצאו קשר בין תסמינים דיכאוניים לבין שימוש ממושך בפייסבוק. מומחה ישראלי: הפייסבוק מנתב אליו יותר אנשים דיכאוניים המתנתקים מהמציאות

מכורים לפיד בפייסבוק? היזהרו: מחקר חדש מגלה קשר ישיר בין שימוש ממושך ברשת החברתית הפופולרית, לבין תסמינים דכאוניים. המחקר פורסם בגיליון החדש של כתב העת Journal of Social and Clinical Psychology.

 

"הספרות הרפואית רק מתחילה כעת לחקור את השפעת הרשתות החברתיות על נפש האדם", אמרה ראש צוות החוקרים, הדוקטורנטית מאי-לי סטירס. היא ערכה שני מחקרים שבדקו כיצד משפיע הפייסבוק על המצב הפסיכולוגי.

 

עוד כתבות

רופאים בארה"ב: פייסבוק מקצין חרדה חברתית

בן 18 חטף התקפי אסתמה בגלל פייסבוק

מסמך רפואי ראשון: כך תזהו התמכרות לפייסבוק

 

המחקר הראשון מצא קשר בין משך השימוש היומי בפייסבוק לבין הסיכון לתסמינים דיכאונים בגברים: ככל שהשימוש בפייסבוק היה ממושך יותר, כך עלה הסיכון לדיכאון. במחקר השני, נמצא אותו קשר בין משך השימוש בפייסבוק לבין הסיכון לסתמינים דיכאוניים הן בגברים והן בנשים.

 

"מצד אחד הפייסבוק מעניק לנו הזדמנויות למצוא אנשים שלא היינו פוגשים בהזדמנויות אחרות", אמרה סטירס, "מצד שני, רוב האנשים מעלים פוסטים חיוביים על חייהם, וייתכן כי צפיה בפוסטים החיוביים של אחרים גורמת לנו להרגיש רע.

 

"צריך להבין שיתרונות הטכנולוגיה מביאות גם לתוצאות שליליות. אני תקווה שהממצאים יסייעו להזהיר מפני השימוש בפייסבוק את אלה שנמצאים בסיכון לפתח דיכאון".

 

חיים אלטנרנטיביים בפייסבוק

אין זו הפעם הראשונה בה נמצא קשר בין הרשת החברתית לתסמיני דכדוך עצבות או דיכאון. לפני כשנתיים פורסם מחקר על ידי אוניברסיטת מישיגן, שמצא כי ככל שאנשים גלשו יותר בפייסבוק, כך תגובות העצבות גברו.

 

משתמשי פייסבוק "כבדים" הרגישו גם ירידה בסיפוק העצמי. מנגד, מפגשים חברתיים פנים מול פנים שיפרו את מצב הרוח של הנבדקים.

 

דיכאון על צורותיו השונות נחשב כהפרעה הנפשית הנפוצה ביותר במאות האחרונות ומהווה על פי ארגון הבריאות העולמי את סיבת התמותה השניה בעולם. על פי הנתונים, כ-80% מהאוכלוסיה בעולם נפגע או נחשף לפחות פעם בחייו לדיכאון הפוגע בכל המישורים של איכות החיים.

 

על פי סקרים קודמים, כשליש עד חמישית מהישראלים מדווחים על תסמיני דיכאון. כ-30% מהישראלים חווים דיכאון לעתים תכופות, לפחות רבע מהישראלים חשים חסרי תקווה או חסרי אונים, ומספר דומה חש רע יותר מבשנה שעברה.

 

"הפייסבוק מנתב לתוכו חלק מהאנשים שסובלים מדיכאון, שבו הם מוצאים להם חיים אלטרנטיביים", אומר הפסיכולוג ד"ר שי חן-גל, "הרבה אנשים שנמצאים במציאות יום יומית קשה ובעולם חיצוני קשה, מוצאים נחמה בפייסבוק. במציאות הווירטואלית האלטרנטיבית הזו שהם בונים לעצמם, יש להם שליטה מלאה -  יש מעין קסם שמפיג להם את הבדידות".

 

"הפער בין המציאות הווירטואלית בפייסבוק לבין המציאות האמיתית יוצר מצוקה", מוסיף ד"ר חן-גל, "לא כולם יכולים לגשר בין המציאות של הפייסבוק לבין המציאות של החיים ואנשים הולכים ומתמכרים לפייסבוק, כהתמכרות לכל דבר.

 

"עולם יש יותר ויותר מרכזי גמילה מהרשתות החברתיות שאסור להמעיט בחומרתה. כאשר רואים ילדים, בני נוער או מבוגרים המסתגרים ומבלים חלק גדול מהיממה ברשת חברתית, זהו אות אזהרה של נזק שעלול להתפתח והפתרון היחיד הוא לקבל עזרה מקצועית שפחית למינימום את החשיפה לרשת החברתית, ותשיב את האדם למציאות האמיתית".

  



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
יותר מדי זמן בפייסבוק גורם לדיכאון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים