שתף קטע נבחר

המטיילים הישראלים מדווחים על אלימות, נפאל תשגר מסוק צבאי וכוחות

20 ישראלים חולצו מהבוקר במסוקים של חברות הביטוח ונמשך החילוץ באזור האגמים הקפואים. ישראלי בלנגטנג שיגר הודעת חירום: "הנפאלים מאשימים אותנו בגניבה ומאיימים עלינו". סגן הרמטכ"ל הנפאלי סיכם עם משרד החוץ על שליחת מסוק צבאי ואישר שימוש בכוח כדי להגן על המטיילים

כ-20 ישראלים חולצו מהבוקר (יום ג') בשני מסוקים ששכרה חברת הפניקס מאזור הבאנג'י שבגבול טיבט בנפאל. 50 מטיילים נוספים מחולצים הבוקר מאזור הלנגטנג (האגמים הקפואים), 15 באוורסט ו-20 ישראלים נוספים בלאסט ריזורט ואנאפורנה. 50 נוספים עדיין מוגדרים "מנותקי קשר".

 

אמנון קלמר, מנהל חדר מצב במשרד החוץ, עדכן כי המבצע בעיצומו. "עיקר המאמצים מכוון ללנגטנג", אמר קלמר. "משרד החוץ פועל להקים חפ"ק קדמי שירכז את הפינוי עם נציג צה"ל וחברות הביטוח. אני לא זוכר מבצע חילוץ כל-כך מורכב. מעבר לאלימות של המקומיים, יש תנאי מזג אוויר קשים".

  

 

רעש האדמה - כתבות נוספות:

 

עידו ווג, שאחותו תמר חולצה הלילה באזור הלנגטנג, סיפר: "היא דיברה במשך 10 שניות עם אבא שלי, אמרה שהיא בסדר ושהיא בבסיס של הצבא הנפאלי. אחר כך כבר לקחו לה את הטלפון, היו 10 שניות של אושר בבוקר".

 

ווג סיפר עוד כי "זה היה מורט עצבים, כמה ימים מאוד קשים. הכי קשה היה היום בבוקר לפני הטלפון מתמר, פתאום הבנתי שכבר אין לי יותר מדי מה לעשות. אמרתי לעצמי מה עוד אני יכול לעשות, דיברתי עם שגריר נפאל בישראל ונפגשתי אתמול עם מנכ"ל משרד החוץ".

 

דובר משלחת משרד החוץ בנפאל, אלון לביא, מסר כי צבא נפאל הסכים להעמיד מסוק צבאי גדול מדגם MI-17 כדי לחלץ את שאר הישראלים. סמנכ"ל אסיה במשרד החוץ מארק סופר ושגריר ישראל בנפאל ירון מאיר נפגשו עם סגן הרמטכ"ל הנפאלי וסיכמו איתו להגביר את מאמצי החילוץ.

 

סגן הרמטכ"ל הנחה את יחידות הצבא בפיקודו לצאת לאזור ולעשות שימוש בכוח פיזי כדי להגן על המטיילים הישראלים. נוכח גילויי אלימות כלפי מטיילים ישראלים הנחה סגן הרמכ''ל על יחידות הצבא לצאת לאזור.

 

מסוק של צוות החילוץ "הראל 669" חילץ אתמול ארבעה מטיילים ישראלים שהיו תקועים בגובה 3,500 מטר באזור האוורסט מאז רעידת האדמה הגדולה שפקדה את נפאל בשבת. הארבעה יצרו קשר באמצעות קריאות מצוקה לווייניות, והראל, שהצליחה להעלות את המסוק בדרך לא דרך, חילצה אותם לעיירה לוקלה הסמוכה. שני מסוקים של הראל הגיעו ללנטנג ומחלצים את יתר הישראלים. מסוק נוסף של חברת הביטוח פועל באזור לוקלה. חברת הראל דיווחה כי היום חולצו שלוש מטיילות ישראליות: תמר ווג, שני שרעבני ובת אל שפיר.

 

אחיה של תמר, עידו ווג, עדכן כי היא הועברה לבסיס צבאי נפאלי עם עוד כמה מטיילים ישראלים. היא הספיקה לעדכן את משפחתה בשיחה שארכה פחות מ-10 שניות. מטיילים נוספים שחולצו הם אורי ג'מילי, שקד גולן, רביד קפלן, אור מלכה, נדב פורת, משפחת מלכה ומשפחת פרי. שני מטיילים נוספים, אביב רוזן ויונתן מולכו, סירבו להתפנות.

 

אולי, חברתם של ספיר שוום ואהל וידמן שטרם יצרו קשר, מספרת על החשש לשלומם. "הם נמצאים במעבר הגבול היחיד בין נפאל לטיבט. אנחנו והמשפחה לא מצליחים לקבל מידע על מצבם מאז יום ראשון", סיפרה.

 

השבוע כתבה ספיר ל-ynet כי היא ואהל נמצאים במעבר הגבול בין טיבט לנפאל והעבירו שם את הלילה. "בשיחה האחרונה הם אמרו לנו שאין מים", הוסיפה אולי. "משרד החוץ אומר שהוא עושה מאמצים דיפלומטיים, אבל אנחנו חוששים מאוד".

 

בתוך כך, במקומות הנחיתה יש חשש לאלימות של מקומיים. משרד החוץ מבקש סיוע מהרמטכ"ל הנפאלי לחילוץ בלנגטנג עם מסוק צבאי. עיקר המאמץ עכשיו הוא לשכנע את צבא נפאל לשלוח כוח גדול ומסוקים צבאיים ללנגטנג שיוכלו להעמיס כל פעם 16 ישראלים. המסוקים הקטנים של חברות הביטוח יכולים לקחת רק ארבעה נוסעים בכל פעם.

המסרון ששלח זכאי (צילום: AP) (צילום: AP)
המסרון ששלח זכאי(צילום: AP)

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

כמו כן, בקטמנדו נמצאים שני הרקולסים של חיל האוויר ומטוס 707 והם צפויים להמריא בקרוב. במשרד בודקים דיווח על כך שעשרה ישראלים פונו על-ידי צוותי השגרירות הגרמנית.

 

במקביל, כ-50 ישראלים פונו הבוקר משגרירות ישראל בקטמנדו. אנשי השגרירות אמרו להם כי לאחר שחלפו 72 שעות מהאירוע, אין אפשרות להשאירם מבחינה אבטחתית. הישראלים נשלחו לגסט האוסים באזור וחלקם צפויים לטייל במזרח בימים הקרובים. בנוסף, כמה עשרות ישראלים החליטו להישאר בנפאל ולהמשיך בטיול חרף המצב שם.

 

חברות הביטוח הישראליות כלל, הראל והפניקס עובדות כרגע במשותף. "מי ששכר את המסוקים זה משרד החוץ הישראלי מכיוון שאין אפשרות לשכור מסוקים באופן פרטי", אומר בכיר באחת מחברות הביטוח. "החילוץ באזור הבאנג'י בוצע על-ידי ג'יפים ורגלית. המחלצים הגיעו עד לקטע שהציר היה חסום, הם הלכו ברגל במשך שעתיים, הגיעו לשבעה ישראלים ולקחו אותם רגלית לג'יפים ועכשיו הם בדרך לקטמנדו. המחלצים הגיעו עם מזון ומים לצעירים. המצב הבריאותי של הצעירים בסדר. המשפחות קיבלו הודעה שהם בסדר, בריאים ושלמים".

 

הורים לישראלים שנמצאים באזור האגמים קיבלו הודעה כי אנשי חברת הביטוח "כלל" הצליחו לאסוף שני מטיילים שלא שייכים לקבוצה הספציפית הזאת. לפי ההודעה, חברת "הראל" עומדת לשלוח מסוק לשתי קבוצות באזור הטמאנג ולמקום נוסף שלא רחוק מהקבוצה. "הקבוצה שלנו תטופל בהמשך בתקווה שזה יקרה עוד היום. סבלנו והכול יסתדר", נכתב בהודעה.

 

שניים מהמחולצים הם יונתן נתנאל מהיישוב אלעזר שבגוש עציון וחברתו טל קורן ממודיעין. "לפני רעידת האדמה היינו בכפר קומג'ונג בטרק לבייס קמפ באוורסט", מספר נתנאל, יוצא יחידה מובחרת של צה"ל. "יצאנו מנאמצ'ה ביום שירד שלג ומזג האוויר לא היה טוב. החלטנו לעצור בכפר. בערך ב-12:00 מצאנו גסט האוס שנראה טוב. נכנסו לקומה השנייה. ואז לפתע התחיל רעד חזק מאוד במבנה. תפסתי את טל והתחלתי לרדת למטה. ראיתי למטה שיוצא הרבה יותר אבק ושבבי עץ. חשבנו בהתחלה שבלון גז התפוצץ. יצאנו החוצה תוך כדי שיש רעידות ואנחנו רואים את כל האנשים בכפר יוצאים מהבתים. עוד לא הבנו שזו רעידת אדמה. אחרי כמה זמן אנו רואים שהרבה בתים בכפר הרוסים, יש הרבה אבק ורואים סדקים וקירות נופלים לאט לאט. עלינו למעלה לחדרים והורדנו את התיקים. ניסינו להשיג אוהלים, אבל לא הצלחנו. הצטרפנו לזוג שוויצרים שישנו בבקתת עץ. תוך כדי היו עוד רעידות גם תוך כדי הלילה".

יונתן נתנאל וטל קורן, המחולצים של הראל 669 ()
יונתן נתנאל וטל קורן, המחולצים של הראל 669

כבר בשבת ביקש יונתן חילוץ באמצעות טלפון לווייני. מסביבו היו מפולות של סלעים. טלי נתנאל, אמו של יונתן, ניהלה בארץ חמ"ל לחילוצם: "מהתחלה אמרו לנו במשרד החוץ שאין מה לדבר על חילוץ. יש קטסטרופה בקטמנדו. אמרו לנו להודיע ליונתן שיישאר איפה שהוא וייערך לשהייה של כמה ימים. עם תקשורת מינימלית הבהרתי לו שיישאר שם. הוא נשאר בגובה של 3,500 מטר. בלילה ירדו שלגים. הם ישנו בתוך חממות מחשש שהגסט האוסים יקרסו מרעידות המשנה. באחד הלילות הוא שידר הרבה מאוד אותות מצוקה וזה מאוד הלחיץ אותנו".

 

בשלב מסוים התחיל יונתן לצעוד לעבר הכפר פאקדינג. "הם היו ביחד עם קבוצה של תיירים שהחליטו להמשיך לרדת ללוקלה. יונתן וטל עצרו באיזה כפר קטן כי טל לא הרגישה טוב והיו מפולות של סלעים. הם נכנסו לתוך הכפר ותפסו מחסה ללילה. אמרתי ליונתן שיתפוס מחסה אמיתי ולא עם כמה עלים. הם ישנו בבית עץ עם שני רופאים שוויצרים. הם התלבטו מאוד אם לרדת ללוקלה אבל בהתייעצות עם חברת הביטוח החלטנו שימתינו וישמרו על הקואורדינטות המדויקות שלהם. אתמול ב-4:00 בבוקר תקשרתי עם יונתן ואמרתי לו על החילוץ. אחרי חצי שעה התברר שהראל ניסתה אבל לא היה מסוק כי הכול הולאם לצבא.

הנוכחות הישראלית בנפאל כבר מורגשת (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הנוכחות הישראלית בנפאל כבר מורגשת(צילום: רויטרס)

ישראלים בשדה התעופה בקטמנדו לפני המראתם הלילה (צילום: AP) (צילום: AP)
ישראלים בשדה התעופה בקטמנדו לפני המראתם הלילה(צילום: AP)

אוהלים מאולתרים בבירה הנפאלית (צילום: AP) (צילום: AP)
אוהלים מאולתרים בבירה הנפאלית(צילום: AP)

"הם ישנו בחממות כדי לא להיות בתוך בית, כי גם בלילה הייתה רעידת אדמה והיו מפולות סלעים. היו להם טבליות מטהרות והיה להם מעט מאוד אוכל. חטיפי אנרגיה ואוכל של מקומיים. דיברנו ב-SMS והוא אמר שהוא רואה מסוקים ושאל למה לא מפנים אותו. הסברתי לו שבמדינה יש כאוס גדול ויש אנשים במצבים יותר קשים. אבל למזלנו הפינוי הגיע בבוקר".

 

המסוק חילץ את יונתן וחברתו טל וזוג ישראלים נוסף, בן מתל-אביב ורות מירושלים. הוא העביר אותם ללוקלה ושם הם ממתינים כעת בגסט האוס. במקום מרוכזים עוד כעשרה ישראלים.

 

חולצה. תמר ווג ()
חולצה. תמר ווג

אמנון קלמר ממשרד החוץ (צילום: עטא עוויסאת) (צילום: עטא עוויסאת)
אמנון קלמר ממשרד החוץ(צילום: עטא עוויסאת)

עומר זכאי, אחיו של שחר מהוד השרון המטייל עם עוד עשרה ישראלים בלנגטנג וטרם חולץ, שיגר הודעת חירום ובה טען כי הנפאלים המקומיים מאיימים עליהם שלא יאפשרו למסוקים לנחות שם כדי לחלצם וירגמו את המסוקים באבנים.

 

הסיבה לאיומים נובעת, לטענת זכאי, ממקרה שבו כמה ישראלים מצאו בכפר בלנגטנג סכום כסף ומסרו אותו לחיילים נפאלים שהיו איתם. הוא כתב בהודעתו כי החיילים לקחו את הכסף וברחו וכעת מאשימים את הישראלים בגניבה. "הם נשבעים שלא ייתנו להם לעלות על מסוק. חייבים מסוק צבאי גדול עם חיילים חמושים, שידאג לקחת את כל 11 הישראלים בבת אחת", כתב הישראלי בהודעתו.

 

"אנחנו נמצאים בין חיים למוות", תיאר זכאי את מצב אחיו וחבריו. "שום ניסיון להרגיע או לפייס את המקומיים, כולל ניסיון לשלם להם ולהציע להם רכוש, לא צלח. הם לא מוכנים לשמוע. מבחינתם זה בבחינת 'תמות נפשי עם פלישתים' בשלב זה", סיפר האח.

 

עומר זכאי טען גם כי כוחות החילוץ הישראליים, שהבינו שהנפאלים מתכוונים לרגום את המסוקים באבנים, החליטו להפנות את המסוקים למקום אחר כדי לא להסתכן בהרס. איל מגנוס מ"מגנוס חילוץ והצלה" סיפר כי מבצע החילוץ בלנגטנג קשה מאוד. "אם לא יגיעו מסוקים צבאיים גדולים, לא נוכל לפנות את כל הישראלים מלנגטנג. יש שם דרמה. היו מקרים שהגיעו מסוקים קטנים והישראלים פחדו להתקרב בגלל האלימות", סיפר מגנוס.

ההרס הרב בקטמנדו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
ההרס הרב בקטמנדו(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הראל הקימה חדר מצב לטיפול באירוע רעידת האדמה בנפאל ותגברה את מוקדי החירום. צוותי חילוץ שלה נחתו בנפאל כבר ביום ראשון ופועלים לאיתור וחילוץ בשטח של המבוטחים. טלי, אמו של יונתן: "קרה פה דבר מאוד טוב. כאילו העניינים הסתדרו. זה כל הזמן נע בין תקווה וחרדות ועוד פעם תקווה שיש מסוק ואחר כך אין. זה מאוד מאכזב אותם שפתאום אמרנו להם שאין מסוק".

 

ישראלית נוספת בגסט האוס בלוקלה היא נועם הנדין מאבן יהודה, שיצאה לטרק באוורסט עם שלושה ישראלים וניצלה בנס בזמן רעידת האדמה. "הרגשנו את הרעידה ממש חזק. זה היה מפחיד נורא. התמוטט מטר מאיתנו צוק ענק. הבנים היו לפניי. היינו במין עיקול כזה. אם היינו הולכים עוד כמה צעדים הצוק היה נופל עלינו. המשכנו ללכת עד ללוקלה וראינו כפרים הרוסים בדרך".

 

יונתן לייטנר מצוות החילוץ של חברת הביטוח הראל שנמצא בנפאל סיפר: "בבוקר חילצנו את ארבעת התרמילאים באוורסט ובערב הצלחנו לאסוף שלושה ישראלים שהיו תקועים באזור האגמים הקפואים. מסוק נפאלי אסף אותם על פי הנ"צ ששלחנו. הם הגיעו לא מזמן לקטמנדו. הצלחנו להוציא שני כלי רכב לשני מקומות ולהביא איתם אנשים. צריך להבין שהיום להשיג ג'יפ בקטמנדו הייתה משימה על גבול הבלתי אפשרי. המכוניות פה בתוך העיר לא רוצות לצאת כי אין דלק. הכבישים הראשיים שמובילים מהודו וסין לפה חסומים. בתחנת הדלק יש תור של שעה ושעתיים לתדלוק. יש פה שיתוף פעולה בין כל החברות. עובדים בשיתוף פעולה טוב ומנסים להביא כמה שיותר חבר'ה כמה שיותר מהר".

 

לגבי עשרות הישראלים שתקועים בלנגטנג, האגמים הקפואים, אמר לייטנר: "אנחנו מקבלים שני מסוקים פרטיים ונתחיל לחלץ משם קבוצות של ארבעה כל פעם. במקביל, נספח צה"ל שנמצא כאן מנסה לארגן מסוקים צבאיים גדולים שיוכלו לבוא ולאסוף קבוצה גדולה, כל פעם 16 ישראלים. אנחנו לא חושבים שהם בסכנת חיים.

 

"אנחנו במדינה שנלחמת על תשתיות הבסיס שלה ובחלק מהכפרים אין להם פה מים. אנשים ישנים פה ברחובות. כשאנחנו באים לבקש משהו – יש לנו קושי לקבל מענה. אנחנו מקבלים קריאות חדשות כל הזמן. פתאום נוספו אנשים מאנאפורנה שטיילו באזורים בלי קליטה".

 

במקביל, שר החוץ אביגדור ליברמן שוחח עם מקבילו הנפאלי מהנדרה באהדור פנדי והביע את צערה של ישראל על האסון הקשה שפקד את נפאל. ליברמן אמר למקבילו כי ישראל מסייעת באמצעות הקמת בית חולים שדה, כוחות חילוץ והצלה ומשלוחים של ציוד רפואי והומניטרי.

 

פנדי הודה לליברמן על הסיוע ושר החוץ הישראלי הודה לפנדי על הסיוע שהעניקו השלטונות הנפאליים באמצעות מסוקים שהוקצו לישראלים.

 

בהכנת הידיעה השתתפו מיכל מרגלית, גלעד מורג, נועם (דבול) דביר, אחיה ראב"ד ורועי ינובסקי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים