שתף קטע נבחר

הקבלנים: המדינה התמכרה להכנסות מנדל"ן

גורמים בענף מתחו בוועידת כלכליסט ביקורת על התנהלות האוצר והפנים בנוגע למיסוי ותכנון בשוק הדיור. נשיא התאחדות בוני הארץ: "מחירי הדיור ימשיכו לעלות ב-2015, הפתרון פשוט - הגדלת ההיצע". הבנקים: "מס רכישה גבוה מעניש משקיעים פונטציאליים - יש להם תפקיד חשוב בשוק השכירות"

פחות מיממה עד לתום המועד שניתן לנתניהו להרכיב את הממשלה החדשה, ובענף הנדל"ן פסימיים מתמיד. בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" שמתקיימת היום (ד') בתל-אביב, טענו המשתתפים כי ההצהרות המדיניות בשנה החולפת בנוגע לשוק הדיור לא יצליחו להוביל לירידה במחירים. "ב-2015 מחירי הדיור ימשיכו לעלות בקצב שראינו ב-2014", אמר נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), נסים בובליל, "הפתרון הוא פשוט - הגדלת ההיצע. צריך לשנות את מבנה התכנון, לקדם התחדשות עירונית, להפשיר קרקעות לבנייה ולהגדיל את מכסת העובדים הזרים".

 

 

אריק פינטו, המשנה למנכ"ל בנק הפועלים, התייחס לסוגיית משקיעי הנדל"ן וליוזמה האחרונה של מי שאמור לכהן כשר האוצר בממשלה החדשה, משה כחלון, להעלות את מס הרכישה על דירות להשקעה. "המשקיעים אחראים לכ-25% מכלל רכישת הדירות ויש להם תפקיד חשוב בשוק", אמר, "מרביתם לא רוכשים דירות רפאים, אלא משכירים אותן, והדבר האחרון שהיינו רוצים לראות זה מצב שבו משקיעים מדירים את רגליהם משוק הדיור".

 

פינטו הבהיר כי "הטלת מס רכישה גבוה מאוד על משקיעים מהווה פרס לאלו שכבר רכשו דירה להשקעה בעבר, ומענישה משקיעים פוטנציאליים. הגיוני יותר לבטל את הפטור ממיסוי שכר דירה עד לסכום של 5,000 שקלים, ולאכוף בחומרה את תשלום המס". על כך מתח ביקורת גם בובליל, שטען כי "פקידי האוצר מטפטפים כלכלה חדשה: ככל שיוסיפו יותר מסים על ענף הבנייה ועל הדירות, המחירים יירדו. מדינת ישראל התמכרה להכנסות מנדל"ן - ממיסוי וגם מקרקע".

 

דליה שוסטר, יו"ר ובעלי חברת נוה שוסטר, התייחסה לעלייה במחירי הקרקעות במכרזים של רשות מקרקעי ישראל. לדבריה, בין השנים 2011-2015, עלו מחירי הקרקעות במכרזים בלמעלה מ-60%. שוסטר מתחה ביקורת על כך שהמדינה משווקת קרקעות לפני פיתוח הקרקע ומרוויחה מכפל מס על רוכשי הדירות. "הגוף הממשלתי זה גוף עם הרבה רגליים, חוסר סנכרון בין המחלקות השונות, ולכן הפתרון הוא גוף ציבורי ממשלתי-מקצועי נטול אינטרסים".

"מחירי הקרקעות עלו בלמעלה מ-60%". בנייה בראש העין (צילום: עידו ארז) (צילום: עידו ארז)
"מחירי הקרקעות עלו בלמעלה מ-60%". בנייה בראש העין(צילום: עידו ארז)

 

"עמידר תהפוך מציבורית לעסקית - ותיכנס לתמ"א 38"

מנכ"ל חברת שיכון ובינוי נדל"ן, תמיר דגן, שדיבר על בנייה ירוקה, מתח תחילה ביקורת על דיווחי משרד הבינוי בסוף שנת 2014, לפיהם המשרד ורשות מקרקעי ישראל "שברו שיא" של שיווקי קרקעות לבנייה. דגן טען כי מדובר ב"מכבסת מספרים": "לא שווקו קרקעות לבניית 50 אלף יחידות דיור, וגם לא 40 אלף יחידות ולא 30 אלף יחידות ב-2014".

 

בפאנל שעסק בשאלה "מי עוצר את הורדת מחירי הדיור?" נשאל עו"ד יעקב קוינס, היועץ המשפטי של רשות מקרקעי ישראל, על עמדתו בנוגע למונופול של הרשות על שיווק קרקעות לבנייה. עו"ד קוינס אמר כי הוא סבור ששני גופים יכולים לבצע שיווק של קרקעות לבנייה, אולם הוא אינו חושב כי מדובר בפתרון הנכון למצוקת הדיור בישראל.

 

עו"ד זיו שרון, שותף-מייסד במשרד עוה"ד זיו שרון ושות', התייחס כמו קודמיו ליוזמה להעלות את מס הרכישה לדירות להשקעה. "יוזמה כזו תגרום לעלייה במחירי הדיור ולא לירידה שלהם", הזהיר, "הפתרון היחיד הוא הגדלת ההיצע".

 

עו"ד ד"ר יצחק לקס, יו"ר חברת השיכון הציבורי עמידר, התייחס למצב של מערך הדיור הציבורי בארץ. "המדינה עושה הרבה בתחום הדיור הציבורי, הרבה יותר ממה שעשתה לפני כן, כמו לייעד סך נוסף של 80 מיליון שקל על פני 3 שנים להחזקת דירות הדיור הציבורי - מעבר לתקציב שהמדינה נותנת, והמשמעות היא שיפור משמעותי של מערך הדיור הציבורי", אמר.

 

בהמשך הוסיף כי "לעמידר יש פלטפורמה כמעט אידיאלית להיכנס לתחום של תמ"א 38 כי לא צריך לרדוף אחרי הדייירים. המשמעות היא הגדלת תוספת של דירות שלא יהיו מיועדות לדיור הציבורי אלא לדיור הכללי. כך נהפוך לחברת יזמות עסקית בראיית חברתית, שתמשיך לטפל בדיור הציבורי".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
בנייה בתל-אביב. בענף מזהירים: המחירים ימשיכו לעלות
צילום: ענר גרין, ידיעות אחרונות
נשיא התאחדות בוני הארץ, נסים בובליל. "המדינה התמכרה להכנסות ממיסוי וקרקעות"
מומלצים