שתף קטע נבחר

"באפריקה בונים בית של 100 מ"ר ב-5 ימים"

היזם אלדד פרי בוועידת הנדל"ן של כלכליסט: "בישראל לוקח שנים רבות לשנות את ייעוד הקרקע מחקלאות לבנייה - באפריקה זו לוקח כ-3 חודשים"

"באפריקה אנחנו מסיימים בית של 100 מטר בקומת קרקע ב-3-5 ימים. אני מדבר על בית רגיל עם תשתיות חשמל טובות". כך אמר היום יזם הנדל"ן ד"ר אלדד פרי, בעלי קבוצת אלדד פרי, בוועידת הנדל"ן והתשתיות של "כלכליסט" המתקיימת בתל-אביב. "גם בישראל זה יכול לקרות אם יפחיתו מעט את דרישות הרגולציה, עד אז זה ימשיך לקרות באפריקה".

 

 

על פי פרי, בעוד שבישראל לוקח שנים רבות לשנות היתר קרקע חקלאית לקרקע לבנייה, באפריקה שינוי הקרקע מהיתר חקלאי כך שיאפשר בנייה לוקח כ-3 חודשים. "העבודות מתבצעות בקצב רצחני", הוא הוסיף.

 

לדבריו, "יש הזדמנויות באפריקה. נותנים ליזמים ליזום ולעשות. יצא לי לא מעט לחשוב על מה היה קורה אם הייתי פה בשנות ה-80, לפני שהכול נבנה והתעצב - האם גם אני הייתי יכול להיות יזם ואיש עסקים? אפריקה של היום זו קרקע פוריה ליזמות. אם היו אומרים לי שאני אבנה בישראל 50 אלף יחידות דיור, הייתי יכול לחלום על זה ושם זה פשוט קורה. מאפשרים לך לעשות".

 

"רוב חוקי התכנון מתקופת המנדט"

בכנס השתתף גם אסף טוכמאיר, יו"ר חברת קנדה ישראל, שהתייחס אף הוא לסחבת בתכנון. "בעיר תל-אביב, למרות שאנחנו רואים אינסוף מנופים בכל מקום, יש התחלות בנייה בממוצע בהיקף של כ-3,000 יחידות דיור בשנה האחרונה. דמיינו מה היה קורה אם היו יוצאות במכה אחת 9,000 יחידות דיור, ועד כמה זה היה ממתן את כל השוק ואפשר לעשות זאת", אמר.

 

לדבריו, "רק בחלקה הצפוני של תל-אביב, שהיא הקטר המניע את שוק הנדל"ן, יש כיום עתודות קרקע למגורים בהיקף של 60 אלף יחידות דיור - אך לוקח היום 25 שנה, דור שלם, מרגע שמוציאים תוכנית לדרך ועד שמצליחים לסיים את הבנייה וזה כל הסיפור של הגדלת ההיצע".

 

על פי נתונים שהציג טוכמאיר, ישנן כיום כ-195,800 יחידות דיור בנויות בתל-אביב, ושיעור התחלות הבנייה בעיר עלה בהדרגה לאורך השנים, מכ-2,000 התחלות בנייה בשנת 2008 לכ-3,900 התחלות בנייה בשנת 2014. על פי הנתונים, ישנן כיום כ-14 אלף יחידות דיור במתחם גלילות, כ-23 אלף במתחם תעש רמת השרון, כ-6,500 יחידות דיור ברצועת הנופש ברמת השרון, כ-12 אלף יחידות דיור בתוכנית 3,700 בצפון תל אביב, כ-10,000 יחידות דיור במתחם חוף התכלת בהרצליה, כ-16 אלף יחידות דיור בשדה דב.

 

"הכמות הזו עשויה להגדיל ב-30% את מספר היחידות בעיר. זה הרבה יותר יעיל מלהעלות מס - וזה הסיפור האמיתי, סיפור ההיצע. אבל רוב חוקי התכנון והבנייה בישראל הם מתקופת המנדט, רק שלב א' של אישור המסמכים אורך בין 15-20 שנה. שלב ב' של פרסום ההתנגדויות אורך אף הוא כחמש שנים. להוציא היתר היום בעיריית תל אביב אורך אף הוא בין שנה לשנתיים", אמר.

 

טוכמאיר השווה את המצב בישראל למצב במקומות אחרים בעולם, ואמר כי "בעולם מדברים על שינוי ייעוד תוך פרק זמן של בין שנה לשנתיים בלבד, גם בניו-יורק וגם בטוקיו אלו פרקי הזמן. צריך להבין שבשנת 2040 75% מאוכלוסיית העולם תעבור לערים הגדולות - וזה לא יהיה בבתים פרטיים".

 

בהמשך התייחס לשוק מגדלי היוקרה וסיפר על השינוי באופי הדיירים. לדבריו, בעוד שבמגדלים שנבנו בסוף שנות ה-80 וה-90 האוכלוסייה אופיינה בתור העשירון העליון, כיום יותר ויותר משפחות צעירות רוכשות דירות קטנות במגדלים. הוא הדגים כיצד ב-2008, רק 10% מהדירות באחד המגדלים שבנתה החברה היו בנות 3-4 חדרים, ואילו במגדל אחר שנבנה בשנה שעברה, שיעור הדירות הקטנות עמד על 85%.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
צילום: shutterstock
צילום: רונן פדידה
אלדד פרי
צילום: רונן פדידה
מומלצים