שתף קטע נבחר

מדאיג: ישראל ראשונה בעולם בתחלואת קרוהן וקוליטיס

מחקר חדש מגלה עלייה בשיעור של כ-40% בתחלואת קרוהן וקוליטיס כיבית בעשור האחרון, מה שמוביל את ישראל למקום הראשון בשיעור התחלואה בעולם

ישראל מובילה במחלות מעי דלקתיות: נתונים חדשים מראים כי מספר החולים במחלות קרוהן וקוליטיס בישראל הוא כ-37 אלף איש, נתון הגבוה ב-7,000 חולים מהערכות קודמות. עוד מגלים הנתונים כי גיל התפרצות המחלה ירד, ונרשמת עליה בתחלואה גם בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים.

 

הנתונים נאספו על ידי פרופ' דן טרנר, מנהל המרכז לקרוהן וקוליטיס כיבית בבית החולים שערי צדק, ועמיתיו שהצליחו לראשונה להעניק אומדן של שכיחות מחלות מעי דלקתיות בישראל, שלגביהן אין רישום מוסדר. מהנתונים עולה כי שיעור החולים הוא 451 לכל 100 אלף איש.

 

יותר ויותר ילדים ופעוטות מאובחנים בקרוהן ובקוליטיס כיבית (צילוםף shutterstock) (צילוםף shutterstock)
יותר ויותר ילדים ופעוטות מאובחנים בקרוהן ובקוליטיס כיבית(צילוםף shutterstock)

 

קראו עוד על קרוהן וקוליטיס:

סובלים מקרוהן וקוליטיס? מה לאכול וממה להימנע

לחיות עם קרוהן: איך הבנתי שאני חולה במחלה

קרוהן וקוליטיס כיבית: מחלות העולם המערבי

 

עוד עולה מהמחקר, כי קיימת ירידה בגיל ההתפרצות של המחלה, המשתקפת הלכה למעשה במרפאות, במגמת עלייה בתחלואה גם בקרב תינוקות ופעוטות עד גיל שנתיים.

 

בעולם התחלואה במגמת ירידה, בישראל - במגמת עלייה

המחקר החדש, אשר ממומן על ידי קרן הלמסלי, הקיף עשרות אלפי חולים בישראל ונערך בשיתוף מחקרי בין בית חולים שערי צדק ובין ארבע קופות החולים בישראל, ובשיתוף פעולה עם בתי החולים איכילוב, שיבא, רמב"ם, סורוקה, בילינסון והדסה.

 

"נתוני המחקר הופכים את ישראל למדינה בעלת השכיחות הגבוהה ביותר של מחלות מעי דלקתיות", אומר פרופ' טרנר, "לצד מדינות ספורות בעלות שכיחות דומה כמו צפון קנדה, סקנדינביה, חלקים מארה"ב וסקוטלנד. בעוד שבארצות אלו ישנה התמתנות בעלייה בתחלואה, הרי שבישראל מגמת העלייה בתחלואה הולכת וגוברת".

 

לדברי טרנר, העליה נעוצה משילוב של שכיחות גנטית גבוהה באוכלוסיה היהודית, יחד עם גורמים סביבתיים הכוללים עלייה ברמה הסוציו-אקונומית, עלייה ברמת ההיגיינה וברמת החיים, מזון מתועש, זיהום אוויר, ושימוש בכימיקלים.

 

המחקר, אשר החל בשנת 2012, טרם הסתיים וצפוי להימשך עוד כשנתיים, אך נתוניו המשמעותיים עד כה כבר הוצגו בכנס הארצי לאיגוד הגסטרואנטרולוגיה בישראל ובכנס האירופי לקרוהן וקוליטיס כיבית.

 

"למרות שמדובר במחלקות כרוניות בעלות השפעות מרחיקות לכת על החולים במגוון תחומי החיים, הרי שאפשרויות הטיפול כיום מאפשרות לחולים להמשיך לנהל את שגרת חייהם" אמר עו"ד אייל צור, יו"ר העמותה לתמיכה בחולי הקרוהן והקוליטיס הכיבית.

 

קרוהן וקוליטיס כיבית: מחלות דלקתיות חשוכות מרפא

קרוהן וקוליטיס כיבית הינן מחלות מעי דלקתיות כרוניות חשוכות מרפא (Inflammatory Bowel Diseases), התוקפות את מערכת העיכול ומתבטאות, בין היתר, בכאבי בטן קשים, שלשולים בלתי פוסקים וירידה במשקל, ובילדים גם פגיעה בגדילה. כאשר מתרחשות התלקחויות דלקתיות, יש צורך פעמים רבות באשפוזים וניתוחים. כל אלה מביאים לקשיים בתפקוד ופגיעה באיכות החיים.

 

הטיפול במחלה כולל תרופות המשפיעות על מערכת החיסון (אימונומודולטוריות), תרופות נוגדות דלקת, אנטיביוטיקה,סטרואידים, תרופות ביולוגיות. חולים רבים כאמור מידרדרים עד לצורך בניתוחים. חלק מחולי קרוהן רגישים ללקטוז, ולכן מומלצת להם תזונה דלת לקטוז. חלק מהחולים מדווחים על שיפור גם תוך כדי נטילת פרוביוטיקה, אם כי הדבר לא הוכח חד משמעית במחקרים.

 

"יום המודעות העולמי לקרוהן וקוליטיס" (World IBD Day), מצוין במהלך חודש מאי מדי שנה, במטרה להעלות את רמת המודעות בקרב הציבור הרחב אודות מחלות מעי דלקתיות ואופן השפעתן על איכות חייהם של החולים ולעודד חולים להסתייע בשירותי העמותה. בישראל, ייערכו אירועי תמיכה בחולים ופעילויות הסברה במשך כל חודש מאי.

 





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
חולי קרוהן וקוליטיס בובלים מכאבי בטן קשים, שלשולים וירידה במשקל
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים