שתף קטע נבחר

די להתבכיין: כך תקחו אחריות על מצבכם הכלכלי

כולנו יודעים להתלונן על יוקר המחיה ועל הבנקים והממשלה שזוללים לנו את הכסף, בעוד למעשה לרובנו אין שמץ של מושג מה קורה בחשבון הבנק הפרטי. אבישי מתיה ממליץ להפסיק לפחד ולהתחיל לנהל כלכלת בית מתוכננת ומודעת

בואו נדבר על כסף ועל אחריות כלכלית: בואו נדבר על הדרך שבה אנחנו מכניסים את עצמנו למצוקה, לחרדות וללילות בלי שינה,  על היחסים ההזויים שלנו עם חשבון הבנק (וגם עם חשבון האשראי). בואו נדבר על הבזבזנות, על ההפקרות, על ההתבכיינות ועל הבריחה מהמציאות, וגם איך אפשר להיחלץ מכל זה ולהגיע אל המנוחה ואל הנחלה. בעצמנו.

 

הכתבות האחרונות בסידרה:

למה אנחנו מפחדים להיות מאושרים?

הסוד לאהבה: לקבל את האחר כמו שהוא

בדרך לעצמאות אישית, מפסיקים לפחד

 

כמה מכם הציצו לאחרונה בחשבון הבנק שלהם? בואו נודה על האמת, רובנו פוחדים להביט בתדפיסי הבנק ולקבל תמונה אמיתית על מה שמתחולל שם. רובנו לא יודעים כמה הם מוציאים מדי חודש ומהו תזרים המוזמנים שלהם. מעטים מנהלים תקציב שבועי או חודשי, ולמעטים עוד יותר יש תמונה ברורה על מצבם הכלכלי בעוד שנה, 5, או 10 שנים.

 

רבים מאתנו מתנהלים מהלוואה להלוואה, חיים על חשבון ההורים, ממשכנים את חייהם ואחריהם המבול. רבים בחרו בחוסר בהירות ועוד מתלוננים שאין להם מושג איך נכנסו לברוך הזה ושהבנק רשע, וששר האוצר אטום, ושהכל בגלל הטייקונים. אז לא בדיוק - הכל בגללכם.

 

תפסיקו לפחד מהבנק

להוויה שתחולל את השינוי קוראים "בהירות". כדי להגיע לאיזון כלכלי ואחר כך גם לשפע, עליכם ליצור בהירות מוחלטת בכל הנוגע להתנהלות הכלכלית שלכם. השלב הראשון הוא להיכנס לחשבון הבנק שלכם ולהתחיל להבין מה קורה שם.

 

התבוננות ראשונית עשויה להיות מטלטלת אך הכרחית: סוף סוף תגלו על מה אתם מוציאים והאם כל הוצאה אכן נחוצה. גם המפגש עם חשבון האשראי יכול להפתיע אתכם (ולא תמיד לטובה).

 

השלב השני הוא לקבוע פגישה עם יועץ כלכלי. בפגישה תיערך סקירה של ההכנסות וההוצאות, מצב המשכנתא, ההלוואות, הנכסים וגם הביטוחים. כדי לצאת מחשיכה לאור גדול, צריך, מצד אחד, להגדיל את ההכנסות, ומצד שני, לקזז בהוצאות. אפשר, למשל, לסגור הלוואות ולהעמיס אותן על המשכנתא, אפשר להחליף ביטוחים (ולפעמים גם את סוכן הביטוח עצמו) ואפשר לחתוך בהוצאות על תקשורת (טלוויזיה, אינטרנט, טלפון וסלולר).

 

השלב השלישי הוא העשייה. התחילו לנהל תקציב שבועי מדויק וברור ואל תוותרו על החשיבה המעמיקה בעניין העבודה שלכם: האם אתם יכולים להרוויח יותר במקום אחר? האם אין ברירה אלא לקחת עבודה נוספת, ולו לזמן מה, כדי להקטין ולחסל את החובות ולא להיקלע לסחרור? האם אפשר להחליף רכב פרטי באוטובוס או ברכבת? כל החלטה כזאת יכולה לשנות משמעותית את מצבכם הפיננסי.

 

כסף הוא אנרגיה - שמרו עליו

כסף, צריך להזכיר, הוא לא רק כסף. סביב כסף וכל מה שקשור בו יש לנו שלל שיחות פנימיות בינינו לבין עצמנו: ערך עצמי ודימוי עצמי, עוצמה וחוסר אונים, הצלחה וכישלון, חיים ומוות, בושה והעמדת פנים, ואפילו חשבון פתוח עם אמא ואבא.

 

מה ההורים שלנו רוצים יותר מכל דבר אחר? נכון, שנהיה מסודרים. ומה קורה לרבים מאיתנו? הם לא מסודרים. עכשיו תעשו אחד ועוד אחד ותבינו איך אנחנו נוקמים בהורינו, על כל מה שעוללו לנו לטענתנו, דרך חליבה מתמשכת של חסכונותיהם. בלי בושה.

 

חיים תחת לחץ, בפחד, עם חרדות מיום המחר, הם חיים של סבל. לא נולדנו לסבול. ואין שום סיבה שנאמלל את עצמנו. עצם ההתבוננות על הכסף שבחיינו תגרום לפריצת דרך, משום שניקינו פחד אחד גדול שבו אחזנו במשך שנים, הסכמנו לוותר על האשמה ובחרנו להתרכז בעשייה. כלומר, החלפנו את ה"אין" ב"יש". וכל מי שמתרכז ב"יש" פותח את שערי השפע ומקבל עוד ועוד ממנו לתוך חייו.

 

כסף הוא גם אנרגיה. הוא יכול להעניק לנו אנרגיה והוא יכול גם לזלול אותה. אם נדע בדיוק איפה אנחנו עומדים, מה מצבנו ומה עלינו לעשות כדי לשפר אותו, נרגיש יותר קלים, יותר נינוחים, וזליגת האנרגיה תיבלם. את האנרגיה הזאת נוכל להשקיע בהגדלת ההכנסות, במציאת עבודה חדשה, בהחלפת בית או דירה. נשקיע אותה בעתיד. ניצור לנו עתיד. ואז גם יהיה לנו עתיד.

 

הכותב הוא מאמן למנהיגות ולתקשורת




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
להסתכל לחשבון הבנק ישר בעיניים, בלי לפחד
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים