שתף קטע נבחר

לעמוד בתור? דרך קצרה לאזרחות הפולנית

יש דרך לעקוף את התור הארוך בשגרירות בתל אביב: ערוץ פעולה אלטרנטיבי וישיר מקצר את הזמן והבירוקרטיה בדרך לאיחוד האירופי

 

ורשה (צילום: נעם גיל) (צילום: נעם גיל)
ורשה(צילום: נעם גיל)

 

התורים הארוכים בחצר שגרירות פולין בתל אביב הפכו למחזה נפוץ. תורים אלה מורכבים ברובם המכריע מילידי פולין ו/או צאצאיהם החושקים באשרור אזרחותם ובדרכון הנכסף, המזכה את מחזיקו באזרחות האיחוד האירופי, על שלל המשמעויות הנובעות מכך.

 

פסקי דין מעניינים נוספים - בערוץ משפט ב-ynet:

 

ערוץ פעולה אחד, הנפוץ יותר בכל הנוגע לאשרור האזרחות, הוא פעילות בתיווך השגרירות. אולם השגרירות, מעצם הגדרתה (ולפי דעתה) היא צינור. היא אינה דנה בדבר ואף לא מחליטה בו. כל החומר המוגש לה מוצא את עצמו בסופו של יום בשק דואר דיפלומטי על מטוס בדרך לוורשה.

 

הנהלת מחוז מזובייה, שלה הסמכות לדון בבקשות לאשרור אזרחות של מי שאינו מתגורר בפולין דרך קבע, תקבל לידיה את החומר, תדון בבקשה ותחליט אם לאשר את האזרחות, לדחות את הבקשה או לבקש הבהרות ומסמכים נוספים.

 

מובן כי כל החלטה שכזו לא נשלחת ישירות לפונה אלא מוחזרת לשגרירות בארץ והיא זו שתודיע למבקש בכתב מה עלה בגורל בקשתו. או אז יצטרך המבקש לכתת שוב את רגליו לשגרירות על מנת לקבל את ההחלטה ולפעול על פיה ככל שיידרש.

 

סוד גלוי הוא כי סגל השגרירות בישראל מונחה זה מכבר להקשות על חיי הבאים בשעריו. מי מבין הקוראים שביקר בשגרירות רגיל לרשימה שמית המוצמדת לגדר, לשלושת הספסלים בחצר, ול-15 סוגי הטפסים והשאלונים אותם יש למלא בפולנית ולהגישם בפנייה הראשונה. גם כותב שורות אלה, בהיותו צעיר ופזיז, עבר את אותו מסלול בדיוק וככלות שנתיים וחצי נקרא כדי לקבל את דרכונו, וזאת עוד אחרי שהוכרז בפי הפקיד שטיפל בו "מקרה אוטומטי של אשרור אזרחות".

 

יש דרך אחרת

לקורא המיואש נבשר כי קיים ערוץ חלופי: אין כל הכרח לגשת לשגרירות ולחוות את כל המפורט לעיל. ניתן להגיש את כל המסמכים ישירות בוורשה. שם אין כל חובת התייצבות אישית וגם ניתן להיות מיוצגים על ידי עורך דין, דבר שלא ניתן לעשותו בשגרירות. האגרות מופחתות באופן משמעותי ולמסמכים המוגשים יש לצרף טופס אחד בלבד בן שני עמודים, במקום הטפסים והשאלונים השונים והמשונים אותם מן ההכרח להגיש לשגרירות.

 

הבקשה תיבחן, כמובן, לאור החוק והפסיקה העכשוויים, אלא שמניסיון, יחסר כאן אלמנט ההקפדה היתרה.

 

בשולי הדברים נעיר כי במקרה שההורה הגרעיני – זה שמכוח "פולניותו" מבוקש אשרור האזרחות לצאצאיו – עדיין בחיים, יש להגיש את הבקשה לאשרור אזרחותו בוורשה רק אם במחוז הזה התגורר אותו הורה בטרם עזב את פולין. בכל מקרה אחר תוגש הבקשה למשרד המחוזי במחוז שבו התגורר לאחרונה בפולין. במשרדים המחוזיים בקשות אלה נדונות בדרך כלל ברוח אוהדת יותר, והגישה הננקטת היא על פי רוב גישת בית הלל.

 

מובן שכל בקשה לאשרור אזרחות פולנית חייבת להיתמך בניירת ראייתית שתעיד על הולדת ההורה הגרעיני בפולין, גם בשטחים של "פולין הגדולה" הנמצאים כיום בריבונות אוקראינה, בלרוס וליטא, כמו שגם תעיד על מגוריו שם, ההיסטוריה המשפחתית שלו שם, לימודיו בפולין ועבודתו שם ככל שהיו כאלה.

 

יודגש ויובהר כי מציאת ניירת כמתואר היא עניין למקצוענים. אדם מן היישוב עלול להיתקל בקשיים למצוא ניירת מתאימה בין היתר בשל קשיי שפה וחוסר ידיעה היכן לחפש מה. מובן כי גם הגשת ניירת ישירות בפולין תחסוך מחד זמן רב אך מאידך דורשת מיומנות גבוהה ושליטה טובה בתחום.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
פולין
צילום: shutterstock
צילום: דפנה כהנא
עו"ד רון כהנא
צילום: דפנה כהנא
מומלצים