שתף קטע נבחר

למה כשהמזגן עובד חזק - משתינים יותר?

אתם משקשקים מקור ומתים לפיפי? אתם לא לבד. התופעה הזו אולי מרגיזה, אבל נועדה בעצם כדי לשמור עליכם. למה זה קורה? המדור שאהבתם חוזר בעונה חדשה

זו המלחמה הבלתי נגמרת בין גברים ונשים: אנחנו רוצים להוריד את הטמפרטורות ולהקפיא את היקום, ולכן תמיד קר, עד גיל המעבר כמובן. אבל הקור לא גורם לכן (ולכם) לא רק לצמרמורת ורעד, הוא גם מגביר את הביקורים התכופים שלכם בשירותים.

 

כן, זה קורה לא רק עם המזגן. בחורף, עם צניחת הטמפרטורות, אתם נאלצים שוב ושוב לפשוט את המעיל החם ולהשתין כמויות אדירות, גם אם לא שתיתם תה ושוקו חם נון סטופ. אז מה הקשר בין קור לבין השתן? בשביל זה אנחנו כאן.

 

קראו עוד

פענחו לבד: מה אומר צבע השתן על בריאותכם

"שתיית שתן זה הדבר הכי בריא בעולם"

זה לא הכלור: לא תאמינו מה גורם לעיניים אדומות בבריכה

 

תחילה כמה מילים על השתן: זהו נוזל הפסולת המופרשת מהכליות שתנו. למרבה ההפתעה השתן התקין הוא סטרילי, כלומר אינו מכיל חיידקים או נגיפים, והוא גם אינו רעיל. אבל הפרשתו מסייעת לאזן את שיווי המשקל של כימיקלים ונוזלים בגוף.

 

השתן מכיל מעל 100 חומרים שונים, ובהם חנקן, חומצת שתן, קריאנין והמלח נתרן כלורי. באמצעות בדיקת שתן ניתן לאתר חשד למחלות רבות. אלה הסובלים מאי ספיקת כליות, נזקקים לטיפול במכונת דיאליזה המסלקת את חומרי הפסולת באופן מלאכותי.

 

נחזור לבעיה: תופעה הזו של ריצה לשירותים פעמים רבות בטמפרטורות נמוכות, נקראת "השתנת קור" או בלעז: cold diuresis. התופעה הזו מתרחשת כאשר הטמפרטורות צונחות, והגוף שלכם עושה כל מאמץ כדי להפחית את איבוד החום באמצעות כיווץ כלי דם, והפחתת זרימת הדם לעור.

 

מזגן. מלחמת המינים מסתיימת בהשתנה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
מזגן. מלחמת המינים מסתיימת בהשתנה(צילום: shutterstock)

 

כשזה קורה, לחץ הדם עולה, משום שאותו נפח של דם זורם בפחות נפח בגוף (הוא יזרום פחות לעור). בתגובה, הכליות יזרימו החוצה נוזל עודף, כדי להפחית את לחץ הדם. הן יעשו זאת באמצעות הפחתת הפרשת הורמון הקרוי ADH - הורמון הנוגד השתנה. באופן הפוך, ההורמון הזה יופרש ביתר בקיץ, וימנע השתנה כדי למנוע התייבשות ולפלוט כמה שיותר שתן שגם יוריד את החום של הגוף.

 

אז מה היה לנו שם? הטמפרטורות צונחות, הגוף מכווץ כלי דם כדי למנוע איבוד חום, לחץ הדם עולה בגלל התכווצות כלי הדם והכליות מפרישות נוזלים החוצה כדי להוריד את לחץ הדם לערכים תקינים. התוצאה היא: פיפי, ועוד פיפי.

 

באיזו טמפרטורה בדיוק זה יקרה? אין כאן חוקים, וההשתנה מתרחשת אצל כל אדם באופן שונה שתלוי בגיל, במין, במשקל, בהרכב הגוף ובגנטיקה כמובן. אחד המחקרים הראה שפעילות גופנית בטמפרטורות קרות, תפחית את תופעת השתנת היתר.

 

אגב, כמות השתן התקינה לאדם בוגר היא 0.5 מיליליטרים לקילוגרם משקל לשעה, לילד 1 מ"ל לק"ג לשעה, ולתינוק – 2 מ"ל לק"ג לשעה.

 

יש גם לכם שאלות לדוקטור? שלחו אלינו, ונפרסם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
למה רוצים להשתין כשקר?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים