שתף קטע נבחר

קבינט הדיור אישר את מסלול "מחיר למשתכן"

קבינט השרים לענייני דיור אישר שורה של הצעות במסגרת רפורמת הדיור שמקדם שר האוצר, משה כחלון. בין היתר אושרה הצעתו המרכזית - שיווק כל קרקעות המדינה בהנחה משמעותית, כך שהמדינה תוותר על רוב הכנסותיה

קבינט השרים לענייני דיור אישר היום (ב') שורה של הצעות מחליטים שהציג שר האוצר, משה כחלון, במסגרת רפורמת הדיור שהוא מקדם - שמטרתה להוריד את מחירי הדירות בישראל. ההצעה המרכזית שאושרה בישיבת הקבינט בירושלים היא שיווק כל קרקעות המדינה במתכונת של מכרזי "מחיר למשתכן". משמעות ההצעה היא שהמדינה תוותר על רוב הכנסותיה ממכירת קרקעות, שהגיעו בשנים האחרונות להיקף של למעלה מ-5 מיליארד שקלים בממוצע לשנה.

 

רפורמת הדיור - עוד כתבות בערוץ הנדל"ן :

 

בפתח הישיבה אמר ערן ניצן, סגן ראש אגף התקציבים במשרד האוצר, כי עלות המסלול של "מחיר למשתכן" מוערך ב-1.7 מיליארד שקלים. הוא הוסיף כי מדובר בתוכנית שעוסקת בבנייה רוויה בלבד (לגובה), ותהה מה הדין לגבי בנייה צמודת קרקע. הוא הציע לתכנן תוכנית להאצת שיווקים  להקמת בתים צמודי קרקע בפריפריה, עם הנחה קטנה יותר מזו שתינתן במסגרת מכרזי "מחיר למשתכן".

 

בכוונת שר האוצר להחליף את השיטה הנהוגה כיום - שבה קבלנים מתחרים זה בזה על הזכות לבנות על קרקע מדינה, כאשר הזוכה הוא מי שמציע את המחיר הגבוה ביותר - בשיטה שבה מחיר הקרקע הוא קבוע ונמוך משמעותית ממחיר השוק. בשיטה זו הזוכה הוא מי שמציע את המחיר הנמוך ביותר לדירה עבור הרוכשים. בפריפריה, במקומות שבהם ערך הקרקע כה נמוך עד שאין למדינה לאן להוריד את המחיר, תינתן הנחה רק על חלק מהדירות בכל פרויקט.

 

מדובר בהרחבה משמעותית של התוכנית המקורית של כחלון, שדיברה על שיווק של 5,000-6,000 דירות בשנה בשיטה זו. כמות הדירות שישווקו בשיטה זו צפויה לעמוד על כ-20 אלף דירות בשנה. זאת, בהתבסס על כך שבשנת 2014 החלה בנייתן של כ-23 אלף דירות על קרקעות שבניהול המדינה. בממשלה מקווים, כמובן, כי צעדים נוספים שיאושרו בשנה הקרובה יגבירו את קצב הבנייה כך שכמות הדירות תהיה גדולה יותר.

 

כמו כן, בניגוד לשיווק בשיטה זו בעבר; או בניגוד לשיטת "מחיר מטרה", שבה ניתן סבסוד גבוה יותר ככל שמחיר הקרקע ביישוב גבוה, לצד עדיפות משמעותית למרכז הארץ - החלטה זו קובעת כי יהיה מדרג הנחות רחב, כאשר הנחות גבוהות יותר יינתנו בפריפריה. בנוסף, ניתן יהיה להעמיק את מדרג ההנחות, במידה שמחירי הקרקע יעלו - על מנת לשמר אופק של יציבות מחירים.

 

באשר לקריטריונים לזכאות, עד היום ניתנה עדיפות בהתאם למספר הילדים ומספר שנות נישואים. הממשלה הקודמת אף קבעה קריטריון סף של מיצוי כושר השתכרות, במענה לביקורת על העדפה לציבור הדתי והחרדי. כעת הקריטריון היחיד הוא שעל הרוכשים להיות חסרי דירה - זוג נשוי או רווק מעל גיל 35 שמעולם לא רכש דירה או מכר דירה בבעלותו לפני כ-15 שנה. בנוסף, נבחנת האפשרות להקצות פרויקטים שבהם יוכלו משפרי דיור לרכוש דירה במחיר מוזל.

 (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
(צילום: הרצל יוסף)

 

ההצעה לפצל דירות ירדה מסדר היום

קבינט הדיור אישר הצעות מחליטים נוספות: עידוד המרת דירות משרדים לדירות למגורים; הרחבת היצע קרקעות מוזל בפריפריה; וכן רפורמה בפדיון הקרקע, שתאפשר למדינה להגדיל את היקף הפיצויים לחקלאים, תמורת הפקעת קרקע לבנייה וכן תאפשר לבצע את פדיון הקרקע במהלך אישור התוכניות ולא לאחריהן, כדי להגביר את קצב הבנייה.

 

עוד אושרו מסקנות הצוות הממשלתי לבחינת הדיור ביישובי המיעוטים והסרת חסמים לבנייה למגורים ביישובים אלה; וכן את הצעת שר הפנים להכריז על מתחמי מגורים ביישובי מיעוטים כמועדפים לדיור, כך שיאושרו במסלול תכנון מזורז באמצעות הוועדה הארצית לתכנון ולבנייה של מתחמים מועדפים לדיור (הותמ"ל). מדובר ב-6,200 דירות ביישובים טורעאן, אבו גוש, טייבה ופורדיס, לצד הקצאת קרקע לצרכי ציבור, תעסוקה, מסחר ופתרונות תחבורתיים.

 

גם הצעת שר הבינוי לחדש את תוקף ההכרז למתחמי פינוי-בינוי אושרה, לצד התוכנית לעידוד בנייה מהירה, במסגרתה יוענק תמריץ לקיצור משך הבנייה כדי לסייע לגידול בהיצע יחידות הדיור. ההצעה על פיצול דירות לא נידונה, בסופו של דבר, בקבינט. לדברי גורם באוצר, היא תידון בהמשך.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: צביקה רוגר
שר האוצר, משה כחלון
צילום: צביקה רוגר
מומלצים