שתף קטע נבחר

ביהמ"ש חייב את שרגא בירן להגיע לדיון על מגה

שופט ביהמ"ש המחוזי מרכז הודיע כי הוא מורה לבעל השליטה להתייצב מחר לדיון על הסדרי החוב של מגה עם הנושים. זאת בעקבות בקשת בנק הפועלים, הטוען שבירן מסתתר מאחורי שרשרת חברות השולטות במגה. הפועלים ובנקים אחרים דורשים שבירן יזרים כסף למגה

בית-המשפט המחוזי מרכז, נענה לבקשה שהגיש היום (ב') בנק הפועלים לזימון בעל השליטה בחברת מגה, עו"ד שרגא בירן, לדיון שייערך מחר (ג') בעניין אישור הסדרי מגה עם נושיה. הערב, בנק הפועלים הצביע נגד ההסדר שהציעה מגה לנושים הפיננסיים.

 

 

זאת אחרי שהנושים הפיננסיים דרשו היום בכינוס נושים, שבירן, בעל השליטה בפועל במגה, יעמיד לחברה את הסכומים הדרושים לשם הבראתה. הדרישה הופנתה גם כלפי חברת אלון רבוע כחול בע"מ, שהיא בעלת השליטה במגה ובירן הוא המחזיק העיקרי במניותיה, דרך שירשור של שלוש חברות. 

 

בית-המשפט מסר היום את החלטתו בעניין: "אכן נראה כי יש מקום להתייצבות מר בירן לדיון מחר ואני מורה על התייצבותו. באי כוח החברה ידאגו לאלתר לזמנו", כך קבע השופט אילן ש. שילה.

 

שרגא בירן, העומד בראש פירמידת השליטה במגה (צילום: אלכס קולומויסקי) (צילום: אלכס קולומויסקי)
שרגא בירן, העומד בראש פירמידת השליטה במגה(צילום: אלכס קולומויסקי)

שרשור השליטה במגה. מתוך בקשה לזימון בעלים שהגיש בנק הפועלים לבית-המשפט המחוזי מרכז בלוד ()
שרשור השליטה במגה. מתוך בקשה לזימון בעלים שהגיש בנק הפועלים לבית-המשפט המחוזי מרכז בלוד
 

 

בנק הפועלים טען שבירן מסתתר מאחורי שרשרת שליטה. בירן מחזיק ב-80% ממניות ביילסול השקעות - בעלת השליטה באלון חברת הדלק לישראל, שהיא בתורה בעלת השליטה בחברת אלון רבוע כחול ישראל בע"מ, המחזיקה ב-100% מחברת מגה קמעונאות.

 

בעלת השליטה ערבה לחוב. האמנם?

הבנק, שמגה חבה לו כ-311 מיליון שקל (מתוכו כ-80 מיליון שקל מובטחים בערבות של אלון רבוע כחול), נתבקש כמו שאר הגופים הפיננסיים, להסכים להמתין 3 שנים (תקופת "גרייס" - חסד) ואז להסכים לפריסת 60% מהחוב במשך 7 שנים, ללא בטחונות וכן להסכים לכך שבשנה ה-11, תיפרע יתרת 40% מהחוב. לטענת הבנק "לא הוצג כל מקור לפרעון יתרת החוב". לטענת מגה: אם תקרוס יוכלו הבנקים לתבוע את חובם מיידית בבית-המשפט.

 

בנק הפועלים טען בבית-המשפט, כי ההצעה של מגה, לא מבחינה בין החוב המובטח בערבות של בעלת השליטה במגה, לבין חוב שאינו מובטח בערבות. כך למעשה, משמעות ההצעה הינה: דחייה של מימוש ערבות בעלת השליטה לתקופה של 11-9 שנים. כלומר, מדובר בדחייה משמעתית מצד בעלת השליטה (ששולט בה בירן), לפרעון חוב בהיקף של 80 מיליון שקל לבנק הפועלים ולמעלה מ-200 מיליון שקל לכלל הנשים הפיננסיים. למרות שהחברה האם ערבה לסכום זה ויכולה להעמידו כבר היום לפרען מיידי.

 

"מגלגל את האחריות לנושי החברה תוך הפקרת אלפי עובדיה"

למרות הסתייגויות מאופן פריסת החוב ולמרות שהצביע נגד, בנק הפועלים הודיע לבית-המשפט, כי הוא תומך בהגעה להסדר נושים מול מגה, שיאפשר את הבראתה האמיתית של החברה ואף נכון לשם כך לוויתורים כלפי החברה, כפי שביקשה. רק שבפועלים טוענים שעל בירן לפעול למען הבראתה האמיתית של החברה ולא לנסות "להסתתר מאחורי שרשרת שליטה והלכה למעשה לזנוח את החברה ולגלגל את האחריות לה אל עבר נושיה, תוך הפקרת אלפי עובדיה של החברה", כך לפי בנק הפועלים.

 

לאחרונה אמר נציג חברת שטראוס בדיון שנערך בביהמ"ש על גורלה של מגה, כי דו"חות החברה האם לא גילו את מלוא מצב הביש של מגה. בפנייתו לבית-המשפט, בנק הפועלים מצטט פרסומים לפיהם ב-2013, בשעה שהחברה כבר הייתה בהפסדים לאורך זמן, משכה בעלת השליטה בחברה דיבידנד (שלא במזומן), בהיקף של כ-100 מיליון שקל וזאת מבלי לתת את הדעת בשלב זה, למשיכות דיבידנדים בשנים קודמות.

 

"בירן לא מעוניין לממש ערבויות למגה בהיקף של 500 מיליון שקל"

"אופן התנהלות הדברים עד כה, מלמד כי מטרת הסדר הנושים במגה, אינה הבראת החברה אלא עריכת הסדר נושים דה פקטו לבעלת השליטה, המבקש להגן עליה מפני מימוש ערבויות בהיקף של כ-500 מיליון שקל לחובות החברה", טוען הבנק.

 

"...בפועל קולו של בירן נדם, דווקא בזמן בו עובדי מגה ונושיה זקוקים לשמוע את עמדתו יותר מכל, כאשר בירן מסתתר מאחורי שרשרת שליטה ומאחורי נציגים שזה מקרוב מינה, למרות שהינו במובהר בעל השליטה בחברה".

 

הפועלים מבקש לזמן את בירן לדיון מחר, "על מנת שיתכבד ויודיע, אם אכן בעלת השליטה ובעליה מוכנים לתמוך בחברה ובהסדר הנושים ביקף הנדרש להבראתה ומדוע זה לא יזרים לחברה ו/או לנושיה את הסכום שהחברות שבשליטתו ממילא ערבות לו.

 

"מר בירן יוכל גם להציג בדיון את מאזן מגה לשנת 2013 ולענות על השאלה: האם אכן חולק באותה שנה לבעלת השליטה דיבידנד בהיקף של 100 מיליון שקל והאם אכן החברה הפסידה באותה שנה סכום העולה על סכום זה".  

 

עוד מנמק הבנק כי "התייצבותו של מר בירן לדיון מחר, נדרשת על רקע דיווחי החברה, כי הפסדיה היום יומיים אינם מאפשרים לה להמשיך במצב הדברים הנוכחי ועל רקע התמיכה המוגבלת בסכום שהסכימה בעלת השליטה העמיד להפעלת החברה בדיוון שנערך ב-1 ביולי, כל אלה אינם מאפשרים את התמשכות המו"מ לפרקי זמן ארוכים נוספים ונדרשת הכרעה לכאן או לכאן, שנוכחותו של מר בירן בדיון, בהחלט עשוייה לסייע בהשגתה".  

 

הבוקר נודע שאתמול הצביעו הספקים הגדולים והקטנים של מגה בעד הצלת הרשת, קרי בעד ההסדר שמגה הציעה להם, אם כי בכפוף להסתייגויות. גם משכירי הנדל"ן הסכימו לרוב ההצעה.

 

הנושים פיננסיים לעומת זאת - הבנקים, חברות האשראי וחברות ביטוח האשראי התכנסו הבוקר, אך הכינוס הסתיים בכך שלא הצביעועל ההסדר בשל חילוקי דעות. ההצבעה נערכה הערב ותוצאותיה יוודעו מחר.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
המקצוענים
מומלצים