שתף קטע נבחר

עוד סימן להאטה: ירידה באינפלציה הצפויה

בנק ישראל: שיעור האינפלציה החזוי לשנה הקרובה ירד ל-0.7% - מתחת לתחום יעד האינפלציה שקבעה בממשלה. התחזית הנמוכה, בצירוף נתוני הצמיחה החלשים שפורסמו השבוע, עשויים לעודד הורדת ריבית בשבוע הבא - בניסיון לעורר את הפעילות במשק

סימן נוסף להאטה כלכלית. יומיים לאחר שפורסמו נתוני הצמיחה החלשים ברבעון השני של השנה, פרסם היום (ג') בנק ישראל כי שיעור האינפלציה החזוי לשנה הקרובה ירד ל-0.7%, הן על פי הציפיות בשוק ההון והן על פי ממוצע התחזיות של הבנקים ובתי ההשקעות.

 

כתבות נוספות בערוץ הכלכלה :

 

בחודש שעבר עמדו תחזיות האינפלציה על שיעור של 1%, הגבול התחתון של יעד האינפלציה שקבעה הממשלה (1%-3%). כעת יורדת התחזית אל מתחת לתחום היעד. במקרה של ממוצע תחזיות הבנקים ובתי ההשקעות מדובר בתחזית הראשונה מאז חודש פברואר לאינפלציה של פחות מ-1% ובמקרה של תחזיות שוק ההון זה קורה לראשונה מאז חודש מאי.

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)
 

בסוף השבוע שעבר פרסמה הלמ"ס כי מדד יולי עלה ב- 0.2%, אולם האינפלציה בפועל, המחושבת 12 חודשים לאחור

(מדד יולי 2015 לעומת מדד יולי 2014), ממשיכה להיות שלילית, בשיעור של מינוס 0.3%.

 

התחזית הנמוכה של בנק ישראל מתפרסמת בעיתוי משמעותי, פחות משבוע לפני קבלת ההחלטה על קביעת הריבית במשק לחודש ספטמבר. נתוני הצמיחה החלשים בשילוב עם ציפיות לאינפלציה נמוכה עשויים לעורר את חברי הוועדה המוניטרית של בנק ישראל לצעד של הורדת ריבית, על מנת לעורר את הפעילות במשק.

 

הריבית עומדת כיום על רמה של 0.1%, הרמה הנמוכה ביותר אי פעם. אולם בכירים בבנק ישראל הבהירו בעבר כי הבנק יהיה מוכן, במידת הצורך, לרדת לריבית שלילית וגם לקדם צעדים אחרים, כמו גביית ריבית חובה על פיקדונות ורכישת אגרות חוב של הממשלה. 

 

בפברואר האחרון אמרה המשנה לנגידת בנק ישראל, נדין בודו-טרכטנברג, בראיון לסוכנות הידיעות רויטרס כי "בנקים מרכזיים אחרים בעולם מתנסים בריביות שליליות - דבר שלא חשבנו בעבר שיכול לקרות. בנק ישראל לא מיצה את כלי הריבית ושוקל גם כלים אחרים".

 

יש לציין עם זאת כי נתוני הצמיחה שפרסמה הלמ"ס הם נתונים ראשוניים שאינם נתמכים בנתוני גביית המסים שפורסמו באחרונה, והציגו עלייה מרשימה בהיקף הגבייה. כך שבוועדה המוניטרית עשויים לטעון כי יש מקום להמתין עוד לפני נקיטת צעדים בתגובה למיתון מתקרב. כמו כן, הפחתות הריבית האחרונות של הוועדה המוניטרית היו בעיקר בתגובה להתחזקות השקל ולא בתגובה לנתוניה צמיחה או לתחזיות האינפלציה. 

 

עוד בערוץ הכלכלה: המחירים בנדל"ן לא מפסיקים לעלות. צפו

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים