שתף קטע נבחר

צילום: AP, רויטרס

כאוס על החוף באי היווני, בריחה המונית בהונגריה

אירופה במשבר: באי לסבוס תועדה מהומה אלימה - שוטרים התעמתו עם מהגרים שלא עלו על מעבורת ליוון. בהונגריה נמלטו מאות ממחנה שהייה ליד הגבול, מהבירה בודפשט החלה צעדה לאוסטריה. בינתיים, בסוריה הובא למנוחות הפעוט שתמונתו זעזעה את העולם

משבר המהגרים באירופה מוביל היום (ו') להתפרצויות אלימות וממשיך להעמיד את השלטונות במצב של חוסר אונים:  באי היווני לסבוס פרצו מהומות וכ-200 מבקשי מקלט התעמתו עם שוטרים יוונים. השוטרים ככל הנראה מנעו מהפליטים לעלות על ספינה שיצאה לכיוון חופי יוון. המהגרים השליכו אבנים אל עבר השוטרים, שהשיבו בגז מדמיע - והמקרה תועד בסרטון הווידאו שמוצג כאן.

 

משבר הפליטים - עוד כותרות:

אב הפעוט שהסעיר את העולם מתאבל: "החליק לי מהידיים"

שוב על הרציף‏ / שמעון שיפר בבודפשט

שטרן לנתניהו: קלוט פליטים סוריים, כמו בגין

 

"כ-200 מהגרים שאינם רשומים ניסו לעלות על מעבורת בנמל ונהדפו על ידי המשטרה ומשמר החופים", אמר דובר המשמר. יוון הפכה לחזית חמה במשבר הזרים. מאות אלפים שנמלטים ממלחמה ועוני מתדפקים על שעריה בדרכם לאירופה הצפונית.

 

ראש העיר המרכזית באי קרא לראשי המדינה באתונה להכריז על מצב חירום בלסבוס. "במשך ארבעה חודשים אני כבר אומר שאני מחזיק פצצה שהפתיל שלה בוער לאט", אמר ספירוס גלינוס. "לפני יומיים שלחתי מכתב וביקשתי להכריז על מצב חירום באי. היום אני מבקש מראש הממשלה צעדי הקלה מיידיים. המצב הפך בלתי ניתן לניהול" .

המהומות בלסבוס (צילום: EPA) (צילום: EPA)
המהומות בלסבוס(צילום: EPA)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

מהגרים שהגיעו מלסבוס לפיראוס (צילום: AP) (צילום: AP)
מהגרים שהגיעו מלסבוס לפיראוס(צילום: AP)

בינתיים, נמשכות ההתפתחויות במשבר שמוקדו בהונגריה. כ-300 מהגרים פרצו ממחנה שהייה ליד העיר רושזקה שסמוכה לגבול סרביה, וכוחות שיטור נוספים הוזעקו למקום כ-2,300 נוספים שנותרו במחנה מאיימים לברוח אף הם.

 

בלב המדינה, כ-500 פליטים מתוסכלים שנתקעו בתחנת הרכבת של בודפשט במשך ימים פרצו מחסום משטרתי במקום והחלו לעשות את דרכם לווינה, בירת אוסטריה, ברגל. בין הצועדים היו כמה שהניפו שלטים שעליהם תמונתה של קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל, וקראו "גרמניה, גרמניה".

 

אנשי המשטרה ההונגרית עודדו אותם ושרקו להם. הפליטים, רובם גברים צעירים, אמרו כי נמאס להם להיות תקועים בתחנה והם מוכנים לצעוד ברגל 240 קילומטר לכיוון הבירה האוסטרית. חברי הקבוצה התאספו במהירות באווירה מתוחה.

המהגרים צועדים בבודפשט (צילום: AFP) (צילום: AFP)
המהגרים צועדים בבודפשט(צילום: AFP)

 (צילום: AFP) (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: AP) (צילום: AP)
(צילום: AP)

 (צילום: EPA) (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפרלמנט ההונגרי אישר היום כמה חוקים במטרה לתת יותר סמכויות למשטרה, כדי לאפשר שליטה בזרם המהגרים הבלתי פוסק. החוקים שאושרו מאפשרים מתן עונשים מחמירים ובכללם גם מאסר, בעוון מעבר בלתי חוקי בגבול. לפיכך חציית הגדר שבנתה הונגריה במטרה לבלום את שטף המהגרים, תהווה מרגע אישור החוק עבירה פלילית. החוק החדש יאפשר להגיש בקשות מקלט במעברי הגבול ולבקש טיפול מזורז בבקשה. 

 

בימים האחרונים מונעים שלטונות הונגריה מהפליטים לעלות לרכבות לאוסטריה ולגרמניה. לפני כמה ימים אף פונתה התחנה וכאלף מהגרים שנאלצו להישאר מחוצה לה הפגינו ונופפו בכרטיסי הרכבת שרכשו. הם צעקו: "גרמניה, גרמניה, חופש, חופש, אנחנו רוצים לעזוב".

קובאני, סוריה: איילאן כורדי מובא למנוחות יחד עם אמו ואחיו (צילום: AFP) (צילום: AFP)
קובאני, סוריה: איילאן כורדי מובא למנוחות יחד עם אמו ואחיו(צילום: AFP)

השיירה בדרך להלוויה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
השיירה בדרך להלוויה(צילום: רויטרס)

הרחק משם, נקבר הילד שהפך לסמל המשבר: איילאן כורדי, הפעוט הסורי בן ה-3 שמת בעת מנוסת משפחתו וגופתו נסחפה לחופי טורקיה, הובא בצהריים למנוחות. האב, עבדאללה כורדי, חזר לארצו כדי לקבור את משפחתו - וחצה את הגבול עם הארונות.

 

גופת הילד נמצאה לחופי טורקיה שלשום, לאחר שהסירה ובה בני המשפחה התהפכה בלב ים. שלוש הגופות הועברו במטוס לעיר שסמוכה לגבול סוריה, ומשם בשיירה שכללה מכוניות משטרה מגוננות, ובליווי מחוקקים טורקים, לעיר הסורית קובאני. עיתונאים ועוברי אורח התקהלו ליד שיירת כלי הרכב.

 

בראיון לסוכנות הידיעות "דוגאן" בטורקיה סיפר האב כי 12 מהגרים היו על הסירה שניסתה להביאם לחוף מבטחים ביוון. "היו עלינו חגורות הצלה ואז הסירה התהפכה כי אנשים נעמדו", סיפר האב המתאבל. מלבד איילן שטבע למוות, עבדאללה כורדי איבד גם את רעייתו ואת אחיו. "היה חשוך וכולם צרחו. אשתי וילדיי לא שמעו את קולי. ניסיתי לשחות לחוף ולא הצלחתי למצוא אותם", סיפר האב. "הלכתי לבית החולים ושם גיליתי את רוע הגזירה".

   

 (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

איילאן כורדי עם בני משפחתו (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
איילאן כורדי עם בני משפחתו(צילום: רויטרס)

מבקשי מקלט על רכבת בהונגריה (צילום: EPA) (צילום: EPA)
מבקשי מקלט על רכבת בהונגריה(צילום: EPA)

 

 

 (צילום: getty images) (צילום: getty images)
(צילום: getty images)

 

שגריר הונגריה בישראל נקרא מוקדם יותר השבוע לשוב למולדתו נוכח המשבר, כמו שגרירים אחרים מטעמה בעולם.

השגריר בישראל, ד"ר אנדור נאג'י, אמר בראיון לאולפן ynet שיש כיום בהונגריה כ-160 אלף פליטים ועד סוף השנה יגיע מספרם ל-300 אלף, ולכן ממשלת הונגריה החליטה לבנות גדר באורך 175 ק"מ בגבולה המזרחי עם סרביה.

 

ראש הממשלה ההונגרי המשיך להזהיר מפני המשך גל ההגירה וטען כי "פתאום נראה שאנחנו מיעוט ביבשת שלנו". ויקטור אורבן התריע בדברים שאמר לרדיו הממלכתי במדינה: "המציאות היא שאירופה מאוימת על ידי שטף מאסיבי של אנשים. עשרות מיליונים יכולים לבוא לאירופה". הוא קרא למנהיגי האיחוד "להראות עוצמה בהגנה על גבולותינו".

 

מנגד קרא ראש סוכנות הפליטים של האו"ם (UNHCR), אנטוניו גוטרס, למדינות האיחוד האירופי לקבל 200 אלף פליטים. "אנשים שיש להם סיבה טובה לבקש הגנה צריכים לקבל תוכנית יישוב מחדש עם חובת השתתפות לכל האיחוד האירופי".


פורסם לראשונה 04/09/2015 13:40

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים