שתף קטע נבחר

גמילה בריאה מגלוטן: 5 מיתוסים - והאמת

האם בהכרח כל המאכלים שלא מכילים גלוטן בריאים עבורנו, האם גמילה מגלוטן היא מתכון בטוח להרזיה ומי באמת צריך להיגמל מכך? מומחי מכון אברהמסון מסבירים

בשיתוף מכון אברהמסון

 

בשנים האחרונות גברה ההכרה לנזקים של הגלוטן והסוכר לבריאות. אבל האם כל מזון שאינו מכיל גלוטן הוא בריא יותר והאם מי שמפסיק לאכול מאכלים ללא גלוטן, נידון לחיים של מאכלים בלי ערך קלורי, אבל גם בלי טעם? מומחי מכון אברהמסון מביאים בפניכם את 5 המיתוסים הנפוצים - ומה באמת מסתתר מאחוריהם.

 

1. האם כל מוצר ללא גלוטן בריא?

בוודאי שלא

 

בשנים האחרונות גדל שוק צרכני המוצרים ללא גלוטן, ומוצרים רבים מתהדרים בסיסמה "ללא גלוטן" אך עלולים להכיל "רעות אחרות" כמויות גדולות של סוכר לבן (סוכרוז), שומנים, ממתיקים מלאכותיים, ועוד.

 

לכן חשוב מאוד לקרוא את ההרכבים התזונתיים של המוצרים לפני שקונים אותם, כדי להיות בשליטה על המזונות שאתם אוכלים.  

 

2. גמילה מסוכר מתאימה לסוכרתיים?

לא

 

חשוב לדעת כי במהלך גמילה מסוכר מוצעים לנגמלים תחליפים המכילים סוכרים טבעיים רבים כמו פרוקטוז, סילאן, פירות ועוד. היות שמחקרים רבים כבר הצביעו על הסכנות הבריאותיות של הסוכרוז המצוי בסוכר הלבן, גמילה ממנו היא רצויה מאוד.

 

עם זאת, חשוב לזכור כי לחם מחיטה מלאה למשל, מעלה את רמת הסוכר בדם בדיוק כמו סוכר רגיל או כמו סוכרוז ואפילו יותר. לכן אנשים שסובלים ממשקל יתר ונוטים לסוכרת צריכים להיזהר בזמן הגמילה מסוכר לבן, ולא לעבור לתחליפים ללא בדיקה מראש.

 

3. גמילה מתוכננת מגלוטן מיועדת לחולי צליאק?

ממש לא!

 

חולי צליאק אמנם אלרגיים לגלוטן, אולם גמילה מתוכננת ומוסדרת מיועדת לאנשים בריאים ולכ-50% מהאוכלוסיה שרגישים לגלוטן, כמו גם לכל אדם המעוניין בחיים בריאים וירידה במשקל.

 

לגמילה מגלוטן יש יתרונות רבים על המצב הבריאותי, כמו גם על קצב ההפחתה במשקל. חלבון הגלוטן מצוי בדגנים אשר ארגון המזון העולמי השביח לאורך השנים כגון חיטה שעורה, שיפון, כוסמין ושיבולת שועל. הגלוטן מאפשר הדבקה של מרכיבי הקמח לבצק והופך את המאפה לאלסטי.

 

בשל יכולת ההדבקה של הגלוטן הוא נמצא במוצרים מעובדים רבים (כרכיב לשיפור עיבוי וציפוי) ואף בדבק המשמש במעטפות ובולים. חשיפה ממושכת לגלוטן עלולה ליצור רגישות שכתוצאה ממנה מופעלת ביתר המערכת החיסונית.

 

הדלקתיות הנגרמת בשל כך גוררת אגירת נוזלים ורעלים בתאים וגוררת בעיות עיכול, פגיעה בפעילות בלוטת תריס, תחלואי עור (פריחה ואקנה) ועוד.

 

כבר לא אותו לחם כמו פעם. פחות בריא? (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
כבר לא אותו לחם כמו פעם. פחות בריא?(צילום: shutterstock)

 

4. האם לאחר גמילה מגלוטן וסוכר - לא נאכל יותר מאפים ומתוקים?

לא!

 

הדבר היחיד שלא אוכלים לאחר הגמילה הוא מאכלים עתירי סוכרים, גלוטן מזוקק ושמן. מאכלים כאלה קיימים בגלל העובדה שעל מנת להאריך את חיי המדף של מוצרי המזון מוסיפים לאוכל גלוטן מזוקק המשמש כשכבת דבק, סוכרים ושומן להשבחת הטעם והמראה, ויצרני המזון גילו כי בדרך זו הם גורמים להשבחת הטעמים להתמכרות של הצרכנים.

 

לאחר הגמילה פשוט מתוודעים למאפים, לחמים, עוגות וגם מתוקים ללא סוכר וגלוטן המורכבות מתערובות קמחים ומשפרי אפייה וממתיקים טבעיים.

  

5. האם כל מוצר ללא גלוטן הוא גם מרזה?

ברור שלא

 

איך ייתכן שהלחם שעליו גדלנו אינו בריא? התשובה היא פשוטה מאוד: הלחם של היום מיוצר מהחיטה של היום שמכילה את הגלוטן של היום אינו דומה לגלוטן של המזון שעליו גדלו אבותינו.

 

החיטה של היום היא תוצר של הכלאה שנועד להניב יבול גדול יותר שמאופיין בעמידות למחלות לבצורת וחום. למעשה, בני האדם שינו את החיטה במידה כזאת שהזנים המודרניים אינם מסוגלים לשרוד בטבע ללא תמיכת אדם בכמויות גדולות של דשן חנקני והדברת מזיקים.

 

דיאטה אשר מבוססת על גמילה מסוכר וגלוטן נועדה לספק מענה לתסמיני ההשמנה ולאפשר לכל אחד ואחת ליהנות מדיאטה מאוזנת ומירידה במשקל בדרך טבעית, ללא דיאטות כסאח העלולות להסב נזק לגוף.

 

יש מגוון רחב של דיאטות בשוק, חלקן בריאות וחלקן מסוכנות, חלקן מוצלחות וחלקן פחות. דיאטה ללא שינוי הרגלים ושמירה על אורח חיים בריא לרוב לא תביא לשינוי המיוחל, רוב האנשים יחזרו למשקלם לפני הדיאטה.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מה הקשר בין גמילה מגלוטן לירידה במשקל?
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים