שתף קטע נבחר
צילום: רויטרס

מדריך מיוחד: איך לטפל בנפגע ירי באמצע הרחוב?

לאור ההסלמה בגל הטרור - מדריך חירום שיעזור לכם לטפל ואף להציל את חייו של פצוע ירי ברחוב, עד להגעת צוותי ההצלה. וגם, מה אסור לעשות בשום פנים ואופן כדי לא להחמיר את המצב

גל הטרור ממשיך להכות בתושבי ישראל, ולצד פצועי דקירות, גם נפגעי ירי. לעתים, הדקות הראשונות עד להגעת צוותי מד"א הן הקריטיות ביותר, ועד הגעת צוותי ההצלה, תוכלו לעזור להצייל את חיי הנפגע.

 

מה לעשות במקרה של דקירה

מה עושים במקרה של דקירה ואיך עוצרים את הדימום?

 

פציעת ירי מאופיינת בחדירה מהירה של הקליע לגוף דרך מה שמכונה "פצע כניסה". הקליע יבצע מסלול בתוך הגוף, ויישאר בתוכו, או שייצא החוצה. חומרת הפציעה משתנה על פי כלי הנשק, מבנה הקליע והמרחק ממנו הפצוע נורה.

 

חדירת הקליע לתוך הגוף, גורמת כמו בפציעת דקירת סכין, לקריעה של כלי דם ולדימום פנימי או חיצוני מסיבי. דימום זה הוא מסכן חיים, והוא הגורם המרכזי לתמותה המוקדמת. מסיבה זו, קיימת חשיבות רבה לעצירתו של הדימום עוד בשטח.

 

הקליע החודר לגוף גורם גם לקריעה של איברים פנימיים. פגיעה בשריר הלב עלולה לגרום להפרעות קצב לב ודום לב. פגיעת קליע בראש תגרום לפגיעה בלתי הפיכה במוח, ופגיעה בריאות עלולה לגרום לתמט של הריאה. פגיעה בטחול הגדוש בדם, תגרום לדימום מסיבי.

 

כמו בדקירת סכין, גם בפגיעת ירי כל תזוזה עלולה לגרום לנזק נוסף, לקריעה של כלי דם, לדימום מסיבי ולפציעה נוספת של איברים פנימיים. מסיבה זו, אסור בתכלית האיסור לנסות ולשלוף את הקליע, שעלול גם להתפוצץ.

 

מטרות הטיפול הראשוניות הן פינוי הפצוע ממקום סכנה, השכבתו והרגעתו ככל האפשר כדי למנוע עלייה של לחץ הדם והדופק שיגבירו את הדימום, עצירה של דימום פורץ באמצעות חבישת לחץ, ובמקרה הצורך ביצוע החייאה אם הנפגע מחוסר הכרה.

 

ואלה שלבי הטיפול בפציעות ירי:

1. הזעיקו את מד"א בטלפון 101.

2. פנו את הנפגע מאיזור סכנה (כמו כביש סואן).

3. השכיבו את הפצוע ונסו להרגיעו ללא כל תזוזה.

4. אין לנסות ולשלוף את הקליע.

5. אם אתם מבחינים בדימום פורץ, יש ללחוץ על מקום הדימום, עדיף באמצעות תחבושת סטרילית אך אם אין ברשותכם כזו – עצרו את הדימום באמצעות לחץ ישיר על איזור הדימום בבד נקי (כמו חולצה או מגבת).

6. אם הנפגע מחוסר הכרה, התחילו לבצע החייאה.

7. בדקו אם קיימים איזורי דימום נוספים על גופו של הפצוע, אם קיימים כאלה, בצעו לחץ ישיר גם עליהם.

 

הכותב הוא מומחה ברפואת ילדים, מדריך רפואת חירום, והכתב הרפואי של ynet

 

צפו: כך תטפלו בפצוע שנדקר מסכין

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP
לטפל בנפגע ירי באמצע הרחוב
צילום: AP
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים