שתף קטע נבחר

גלנט: "ב-20 שנה נצטרך לבנות מיליון דירות"

שר הבינוי בכנס ארגון קבלני ת"א-יפו-בת ים: "ב-8 שנים עלו המחירים ב-100% ויש פער של 100 אלף דירות. כל שנה נצטרך לבנות 50 אלף דירות - מה שמייקר עלויות זה ריכוז מגורים בחדרה-אשדוד". על הדיור הציבורי אמר: "לא ייתכן שבמגדל בת"א מנקה מרוויח 4,000 שקל ומנכ"ל 400 אלף"

"ב-20 השנים הקרובות נצטרך לבנות מיליון ומאה אלף דירות ובכל שנה כ-50 אלף דירות. אנחנו בפער של כמעט 100 אלף דירות כי בנינו רק 30-35 אלף דירות בכל שנה במקום 50 אלף". כך אמר היום (ה') שר הבינוי והשיכון, יואב גלנט, בפתיחת הכנס השנתי של ארגון הקבלנים בתל-אביב-יפו-בת ים שנפתח אמש באילת. גלנט הוסיף כי ב-8 השנים האחרונות טיפסו מחירי הדיור ב-100%. "אם פעם היינו צריכים 100 משכורות לקניית דירה, היום אנחנו מתקרבים ל-200", אמר.

 

כתבות נוספות בערוץ הנדל"ן :

 

גלנט ציין כי מחצית מתושבי מדינת ישראל גרים בין חדרה לאשדוד. "זה משמעותי", הדגיש, "עיר-מדינה לא יכולה להתקיים במזרח התיכון - זה לא מונקו ולא לוקסמבורג. יש לנו צרכים ביטחוניים וגיאופוליטיים ומגורים במרכז הארץ מייקרים באופן משמעותי את העלויות של הבנייה והתשתיות.

 

שר השיכון והבינוי התייחס גם לסוגיית הדיור הציבורי. "ככל שממוצע ההכנסה גבוה - אנשים עדיין באחוזונים הנמוכים. ההכנסה לנפש בישראל היא 30 אלף שקל בשנה בממוצע והשכר החציוני הוא 7,000 שקל, כך ש-50% מאזרחי ישראל מרוויחים מתחת לכך", אמר. "זאת אומרת שמי שנמצא בחצי של זה - הוא עני. יש 20% מהאוכלוסייה שמתקשים למצוא פתרונות דיור בכלל וחיים מהיד לפה".

 

"לא ייתכן שאתה נכנס לבניין בתל-אביב עם 50 קומות ופוגש את המנקה בכניסה לבניין שמרוויח 4,000 שקל בחודש - והמנכ"ל בקומה ה-30 מרוויח 400 אלף או 600 אלף שקל", המשיך גלנט. "הפער בהכנסות הוא פי 100 או 150 - האש החברתית המפעפעת בקרב אוכלוסייה זו תשרוף את המגדלים האלה, ולכן יש לדאוג לה כי זה מוסרי ונכון וזה נחוץ חברתית ולאומית".

 

שר התחבורה, ישראל כץ, שהשתתף אף הוא בכנס התייחס לאווירה הכללית של הציבור ביחס לשוק הנדל"ן. "האווירה שהשתרשה כאן לפיה כאשר יזמים ואנשי עסקים מרוויחים זה דבר מגונה - זו לא האווירה שאיתה צמחה מדינת ישראל. תחרות חייבת להיות ויזמות צריכה להתפתח - והאזרחים עושים את השיקול שלהם איפה לגור", אמר.


 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)
 

בהמשך התייחס לשיטת מחיר למשתכן, שהמכרז הראשון שלה הושלם שלשום בעפולה. "אני שמח ששרי האוצר והשיכון מובילים, בגיבוי ראש הממשלה, מדיניות שונה בתחום שחרור הקרקעות, ומאפשרים להוריד מרכיב משמעותי ממחיר הקרקע או מהרווח של המדינה כמו בשיטת מחיר למשתכן", הוא אמר. "הגדלת ההיצע חשובה לזוגות צעירים, למשפרי דיור ולקליטת עלייה".

 

"מצבם של רוכשי הדירות הוחמר - שום רפורמת קסם לא תפתור את משבר הדיור מבלי שיתחילו לבצע מעשים בפועל", הוסיף אבנר לוי, יו"ר ארגון הקבלנים בתל-אביב-יפו-בת ים. לוי הדגיש כי הפתרון למצוקת הדיור בא לידי ביטוי בשני מישורים מרכזיים: קיצור הבירוקרטיה ועמידה בהסכמים מצד משרדי הממשלה והרשויות המקומיות. לדבריו, הרשויות מטרפדות את קידום הבנייה בישראל ומייצרות עיכובים באישורי הוועדות לתכנון ולבנייה.

 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)

 

3,000 דירות ל-100 אלף זכאים

ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ (הקבלנים), התייחס למצב הביטחוני. "בענף הבנייה בישראל גם היהודים וגם הפלסטינים וערביי ישראל מחוברים ועובדים יחד. יש קבלנים שהם גם יהודים וגם ערבים - אנו חייבים לשמור על המרקם הזה", הבהיר. "כשאנו יוצאים החוצה ומנסים להתמודד עם המצב הזה, אסור לנו לשכוח שלאחר התופעה הזו עלינו להמשיך ולחיות במדינת ישראל על כל פניה. אנו צריכים לדעת שיום אחרי גל הטרור אנו נמשיך ונעבוד ביחד כולנו".

 

בהמשך גם בובליל התייחס לשיטת מחיר למשתכן, שהמכרז הראשון במסגרתה הושלם שלשום בעפולה. "זו הצלחה גדולה מאוד", אמר. "קבלני ישראל יכולים לבנות דירת 4 חדרים בין 600-700 אלף שקל וזו עובדה - ממשלת ישראל מכניסה את היד לכיס ומוותרת על ספסור על הקרקע. היא מאפשרת לקבלנים להתמודד במכרזים על ביצוע".

 

עם זאת, הוא הבהיר כי במסגרת מכרזי מחיר למשתכן ישווקו 3,000 יחידות דיור מוזלות  - אך מספר הזכאים גדול הרבה יותר (כ-100 אלף). "מתי האחרון מ-100 אלף האנשים אלה יקבל את הבית במחיר הזה? כל שנה מעגל הזכאים מתרחב", הוא אמר. "אם רוצים לראות את השינוי, המספרים חייבים להיות בהיקפים הרבה יותר גדולים - 50-60 אלף יחידות דיור בשנה, תוך סגירת הפער. צריך גם לתת המשכיות לבתי האב החדשים".

 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)

בובליל הציג את הסקירה הכלכלית של ההתאחדות לשנת 2015. על פי הסקירה, ומה לגבי מחירי הדירות? ב-7 החודשים הראשונים של 2015 עלה מדד מחירי הדירות של הלמ"ס (הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה) ב-4.1%, מה שמשקף ל-2015 כולה קצב עליית מחירים של כ- 7.1%.

עוד עולה כי התחלות הבנייה של ברבעון השני של 2015 נמוכות ב-9.3% לעומת הרבעון שקדם לו, אולם גבוהות ב-12.6% מהרבעון המקביל ב-2014.

 

 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)

 


 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)

עוד עולה מהסקירה כי שנת 2015 נמצאת בקצב התחלות בנייה שנתי של כ-52 אלף דירות; אך הקצב הגבוה של עסקאות מקרקעין של רשות מקרקעי ישראל מאז 2013 מצביע על היתכנות למספר התחלות בנייה גבוה אף יותר עד סוף 2015. עם זאת, מספר הדירות שהועמדו לשיווק על ידי הרשות ב-3 הרבעונים הראשונים של השנה עומד על 15,600 - 35% בלבד מיעד הממשלה. כמחצית מהשיווקים נעשו במסגרת תוכנית מחיר למשתכן.


 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)
 
 (מקור: התאחדות בוני הארץ) (מקור: התאחדות בוני הארץ)
(מקור: התאחדות בוני הארץ)
 

באשר לגמר הבנייה שברבעון השני של 2015, חלה ירידה של 12% לעומת הרבעון הראשון. על פי הערכות ההתאחדות, נתוני גמר הבנייה ב-2015 יסתכמו בכ-45,300 דירות, בדומה לשנת 2014. מספר עסקאות המקרקעין בפועל של הרשות ב-2015 עמד על 22 אלף ב-9 חודשים או 29 אלף בחישוב שנתי, בדומה לשנים 2013 ו-2014 ובהתאמה ליעד העסקאות של הממשלה לשנת 2015.

 

תוכנית גלנט להגדלת מאגר הדירות 

 

 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: פוטו מרסלו
יואב גלנט, שר השיכון והבינוי
צילום: פוטו מרסלו
צילום: אוהד צויגנברג
ניסים בובליל, נשיא התאחדות בוני הארץ
צילום: אוהד צויגנברג
מומלצים