שתף קטע נבחר

10 העצות הכי חשובות שימנעו מכם לחלות בחורף

היום הראשון של שעון החורף נפתח בסערה, וחולים רבים כבר ממלאים את המרפאות ובתי החולים. רגע לפני שאתם רצים לרופא, כדאי שתדעו שיש דרכים להתגונן מפני מחלות החורף

גנרל חורף הגיע רשמית, ועמו גם התחלואות האופייניות: חום, נזלת, שיעול, קוצר נשימה, סטרידור ואוטוטו גם שפעת. בעזרת בכמה פעולות פשוטות תוכלו להקל על המחלות, ואף למנוע אותן עוד לפני שתגיעו לרופא.

 

הנה 10 עצות לרגל החורף שבא עלינו לטובה:

 

חום הוא תגובה טבעית של הגוף (צילום: Shutterstock ) (צילום: Shutterstock )
חום הוא תגובה טבעית של הגוף(צילום: Shutterstock )

1. חום זו לא מחלה

בניגוד ל"חומופוביה" שיש בציבור הישראלי, כלומר הפחד המטורף מפני חום גבוה, עליית הטמפרטורה היא רק סימן. חום גבוה (עד 41.5 מעלות) איננו מסוכן, אינו פוגע במערכות הגוף, אינו גורם לפרכוסים ולמעשה, הוא חשוב מאוד. הגוף מעלה את החום כדי להשיב מלחמה מול הפולשים הזרים שתקפו אותו - הם החיידקים והנגיפים.

 

למעשה, אנחנו מודאגים כאשר החולה לוקה במחלה זיהומית ואינו מעלה חום. כאשר חום הגוף עולה בתגובה למחלה, מדובר בפעולה תקינה. לפיכך, מומלץ דווקא שלא להוריד חום פחות מ-38.5 מעלות. כאמור, החום הגבוה לא יסכן אתכם או את ילדכם, הוא רק סימן לכך שנדבקתם.

 

במרבית המקרים, החום הגבוה נמשך עד שלושה ימים, ואז הוא מעיד ככל הנראה על מחלה ויראלית. אם החום מלווה בסימנים נוספים כמו הקאות מרובות, שיעול, שילשול רירי או דמי, קוצר נשימה או חוסר הכרה - יש לפנות לרופא. עם זאת, כל מצב של חום בתינוק עד גיל חודש, מצריך פניה ישירה לחדר המיון.

 

מתי באמת צריך להוריד את החום? הנחיות חדשות

 

2. חיסונים, חיסונים, חיסונים

הדרך הטובה ביותר למנוע מחלות, היא למנוע אותן. אין דרך פשוטה לעשות זאת מלהתחסן. שפעת איננה סתם הצטננות, זו מחלה קשה ביותר שעלולה להרוג תינוקות, ילדים, קשישים, ונשים בהריון.

 

אין טרגדיה גדולה מלמצוא בן משפחה או ילד ללא רוח חיים בבוקרו של יום, לאחר שגופו נכנע לנגיף השפעת. הטרגדיה גדולה כל כך, כי את המוות הזה פשוט אפשר למנוע. אין עוררין על כך שהחיסונים, מתנת הרפואה לאדם, הפחיתו משמעותית את התחלואה והתמותה. אז פשוט, גשו עם כל בני המשפחה לקבל את החיסון לשפעת. זה חינם, ואין צורך במירשם או בהפניית רופא.

 

חיסון נגד שפעת: מתי להתחסן ולמי מומלץ?

 

הקפדה על שטיפת ידיים והיגיינה יכולה לצמצם סיכויי הדבקה (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
הקפדה על שטיפת ידיים והיגיינה יכולה לצמצם סיכויי הדבקה(צילום: shutterstock)

 

3. היגיינה זה כל הסיפור

ידיים, ידיות, שלט רחוק, צעצועים, מכשירי אדים - כל אלה מפוצצים בוירוסים וחיידקים. נכון, קשה לחיות בעולם סטרילי ולחטא את כל סביבתכם כל הזמן. אבל אם תכניסו לשגרת היומיום "ניגוב יומי קל" של ריכוזי הזיהומים הגדולים ביותר בבית, תפחיתו משמעותית את שיעור התחלואה. בנוסף, כדאי לחטא את ידיו של הילד כשהוא חוזר מהגן, ולשטוף ידיים היטב לפני שאתם מתיישבים לאכול. כמו כן, התרגלו להשתעל אל מיפרק הזרוע ולא אל כף היד.

 

היגיינה: "חוק ה-5 שניות" אמיתי? 11 עובדות

 

4. אווררו - למרות הקור 

איך זה שמרבית המחלות הזיהומיות מתרחשות דווקא בחורף? שתי סיבות לכך: האחת, החיידקים והנגיפים "מתעוררים לחיים" כפי הנראה דווקא בתקופה זו מסיבה שאינה ברורה לגמרי. אבל הסיבה השנייה והעיקרית, היא המקומות הסגורים. כן, חוסר האוורור הוא זה שתורם להפצת החיידקים והנגיפים לכל עבר ולהדבקה.

 

בניגוד למיתוס לפיו האמהות נהגו לגעור בנו "תלבש משהו, שלא תתקרר!", הרי שהקור עצמו אינו גורם לכל מחלה. אלה החיידקים והנגיפים שמתפשטים במקומות לא מאווררים וחמימים. למעשה, הבתים שלנו, חדרי ההמתנה ומקומות העבודה הופכים לגן עדן עבור הפולשים הזרים. לכן, אווררו ככל האפשר את הסביבה שלכם. ככל שתעשו כן, כך תפחיתו משמעותית את סיכויי ההדבקה.

 

5. מה עושים עם שיעול?

אין כמעט מי שלא ישתעל בחורף הקרוב, מילדים וטף ועד מבוגרים וקשישים.  השיעול, כמה מעצבן שהוא יכול להיות, נועד דווקא להגן עליכם ועל הנשימה שלכם כאשר הוא פולט החוצה את הליחה שהצטברה בריאות ובקנה הנשימה.

 

מרבית מקרי השיעול, הם ויראליים, ואין להם טיפול חד משמעי שמכחיד אותם. שיעול ויראלי ילווה פעמים רבות גם בנזלת, וללא חום גבוה. שיעול כזה נוטה להתגבר לקראת שעות הערב והלילה. שיעול המלווה בחום גבוה (לרוב מעל 39), חולשה כללית והקאות, עשוי להעיד על דלקת ריאות חיידקית המצריכה טיפול אנטיביוטי.

 

מה תוכלו לעשות בינתיים? אם השיעול אינו מלווה בחום גבוה, תוכלו לטפל בעצמכם, או בילדכם באינהלציות מי מלח (סלאיין) הנמכרים ללא מירשם רופא. תוכלו גם לנסות את אחד הסירופים לשיעול הנמכרים בבתי המרקחת, גם הם ללא מירשם. אם השיעול מלווה בחום גבוה, חולשה כללית או הקאות, פנו לרופא לבדיקה.

 

צפו: איך לטפל בשיעול בבית?

 

6. סטרידור: כשכלב הים נובח

עוד תופעה שכיחה מאוד בחורף, היא הסטרידור – אותו קול "נביחת כלב ים" או צרידות. המופיע בעיקר אצל תינוקות וילדים אך גם אצל מבוגרים. ל-75% מהמקרים אחראים נגיפי פראינפלואנזה. במקרים אחרים גורמים גם הנגיפים RSV, אדנו ואינפלואנזה לסטרידור.

 

במרבית המקרים ניתן לטפל בסטרידור בבית: אם החולה במצב כללי טוב, מחייך מגיב וללא חום גבוה, בצעו אינהלציות סלאיין, או תנו לחולה לנשום אויר קר (קרוב למזגן או בפריזר). אם הסטרידור לא חלף בתוך כשעה או שהוא מלווה בחום גבוה, קשיי נשימה, הפרשת ריר ומצב כללי ירוד, יש לפנות בדחיפות לחדר המיון. הטיפול התרופתי נועד להפחית את הבצקת בדרכי האוויר העליונות. אלה כוללים אינהלציית אדרנלין, סטרואידים הנלקחים דרך הפה באינהלציה או בזריקה, וטיפול בחמצן המועשר בלחות.

 

צפו: איך לטפל בבית בסטרידור

 

7. נזלת: לא סוף העולם

למרבית המחלות הויראליות מתלווה נזלת. אבל היא איננה מסוכנת, גם לא אצל תינוקות, לא גורמת לחנק, אף שהיא בהחלט גורמת לאי נוחות ולקושי בנשימה. הדרך היחידה לטפל בנזלת בתינוקות היא באמצעות תמיסת מי מלח לאף ושאיבת הפרשות. אצל ילדים ומבוגרים, תוכלו להיעזר בתרופות לגודש באף שמקלות באופן חלקי. זכרו שהנזלת מדבקת ביותר, ולכן קנחו את האף באמצעות טישיו חד פעמי. כדאי גם לחטא ידיים אם נוצר מגע בין כף היד לנזלת.

 

למה אנחנו סובלים מנזלת?

 

8. הגרון כואב? חכו עם האנטיביוטיקה

לצד השיעול והנזלת, גם הגרון נוטה להצטרף לחגיגה. דלקות בשקדים שכיחות מאוד בעונות הסתיו והחורף ופוקדות ילדים ומבוגרים כאחד. הזיהום נאגר בשקדיים שהופכים דלקתיים, מגדילים את נפחם, הופכים אדומים וכואבים.

 

אבל מרבית הגורמים לדלקת הם שוב - וירוסים. מתחת לגיל שלוש שנים, כ-99% ממקרי דלקות הגרון הן ויראליות, להם אחראיים הוירוסים EBV ו- CMV, הלא הם נגיפי מחלת הנשיקה. ויש גם וירוסים אחרים.

 

כאשר השקדים גדולים, אדומים מאוד ועליהם תפליטים – נקודות לבנות, לעתים עם ריח אופייני, המדובר בחיידק סטרפטוקוק שדורש טיפול אנטיביוטי. אלה המיומנים יוכלו לזהות בקלות את הדלקת בגרון במבט קל במראה. אם אכן השקדיים גדולים, נפוחים ועם תפליטים, תוכלו לבצע משטח גרון ביתי ובמידת הצורך להתחיל בטיפול אנטיביוטי שנמשך 10 ימים, במוקסיפן או רפאפן.

 

ומה קורה אם זוהי סתם דלקת גרון ויראלית? שתו ואכלו מוצרים קרים. בניגוד להמלצה לשתות "תה חם", הרי שהוא רק ירחיב את כלי הדם בגרון, ויחמיר את הכאב. דווקא גלידה עדיפה. בנוסף גרגרו את הגרון (מבלי לבלוע) בתמיסת חיטוי דוגמת גרגול, אחרי כל ארוחה.

 

צפו: הטיפול בדלקת גרון

 

9. ויטמינים לחורף? חבל על הכסף

הפרסומות מבטיחות לכם הגנה מפני מחלות החורף, אבל האמת היא, שאין שום מחקר רחב היקף מבוסס ואמין, שמאשר שויטמינים או תוספי תזונה כלשהם מונעים מחלות זיהומיות, גם לא ויטמין C. מצד שני, כמה מחקרים (אחד מהם ישראלי) גילו שסבתא כנראה צדקה, ומרק עוף, כן - זה עם הפולקע המכובסת וטיפות השומן, עשוי להפחית את תסמיני השפעת.

 

5 דרכים להכין מרק עוף בריא יותר

 

10. ומה עם פרוביוטיקה?

עדיין אין הוכחות חד משמעיות לכך שהפרוביוטיקה תמנע מחלות או תקצר את משך המחלה, למרות הבטחות רבות שהחברות המסחריות טורחות לפרסם. אבל אם אתם מטופלים באנטיביוטיקה, הסיפור אחר לגמרי. אנטיביוטיקה אמנם הורגת את החיידקים הרעים שבהם נדבקתם, אבל היא מחסלת גם את החיידקים הטובים במעיים. התוצאה היא, שבמהלך הטיפול האנטיביוטי אתם עלולים לסבול מכאבי בטן, נפיחות ושילשולים. לכן נהוג להמליץ על נטילת פרוביוטיקה יחד עם הטיפול האנטיביוטי. ודאו שיש מרווח של כשעתיים בין נטילת האנטיביוטיקה לבין הפרוביוטיקה, אחרת האנטיביוטיקה תחסל גם את החיידקים הטובים שבפרוביוטיקה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
מצוננים קרוב לוודאי שזה ויראלי
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים