שתף קטע נבחר

לא ייאמן: אין קשר בין צריכת ג'אנק פוד לעלייה במשקל

מחקר חדש של חוקרים אמריקנים מצא כי ממתקים, משקאות מתוקים ומזון מהיר, אינם הגורמים לעלייה ברמות ה-BMI עבור 95% מהאנשים. מה כן משפיע על העלייה במשקל?

כשאנו רואים אדם שמן אוכל ג'אנק פוד, אנחנו מזעזעים. איך הוא מרשה לעצמו? אנחנו משוכנעים שהוא אשם במשקלו בכך שהוא בוחר לאכול מזון מהיר ולא בריא בדמות ממתקים, חטיפים מלוחים, שתייה מתוקה ועוד. מחקר חדש מצליח להפריך גישה זו, ומוכיח כי עבור 95% מהאוכלוסייה, לא המזון המהיר הוא הגורם להשמנה.

 

קראו עוד על השמנה:

מהפך: בעלי עודף משקל קל בריאים יותר מבעלי משקל תקין

ישראל: 47% אוכלים מזון קפוא; 42% אוכלים מטוגן

מה כדאי לכם לשתות כדי לרדת במשקל?

 

את המחקר ערכו דייויד ג'אסט ובראיין וונסינק ממעבדת FOOD AND BRAND באוניברסיטת קורנל, ותוצאותיו פורסמו בחודש האחרון בכתב העת obesity science and practice.

 

במחקרם בחנו החוקרים את הקשר בין צריכת משקאות מתוקים ומזון מהיר להשמנה. החוקרים בחנו תוצאות מחקר שנערך בין השנים 2008-2009 בנושא תזונה ובריאות במרכז לבקרת מחלות בארצות הברית.

 

צריכת צ'יפס חריגה נמצאה רק אצל בעלי עודף משקל קיצוני (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
צריכת צ'יפס חריגה נמצאה רק אצל בעלי עודף משקל קיצוני(צילום: shutterstock)

 

הם השוו בין צריכת מזונות בשני ימים לא עוקבים באוכלוסיית מחקר שמנתה אנשים בעלי BMI בכל הטווחים. התוצאות הראו כי אנשים עם BMI גבוה ממקובל (למעלה מ-25) לא צרכו יותר מזונות מהירים ומתוקים, בהשוואה לבעלי BMI תקין (בטווח שבין 18.5-25).

 

רק בשתי קבוצות אוכלוסייה קטנות, הראו הממצאים קשר משמעותי בין צריכת מזון מהיר למשקל. הקבוצה הכוללת אנשים עם תת המשקל (BMI נמוך מ-18.5) צרכו משקאות מתוקים בכמויות גבוהות ב60% בהשוואה לאנשים עם משקל תקין. בנוסף, קבוצת האנשים עם השמנה חולנית (BMI גבוה מ-44.9) הראתה צריכת צ'יפס גבוהה בכ-50% מאנשים עם משקל נורמלי.

 

שתי קבוצות אלה מייצגות רק 5% מהאוכלוסייה, המאופיינות בהתנהגויות אכילה קיצוניות, ומצויות בקצוות ההתפלגות הנורמלית. המשמעות היא כי עבור כל יתרת 95% מהאוכלוסייה המצויים בתחומי ההתפלגות הנורמלית - בעלי משקל תקין, עם עודף משקל, ועם השמנה - לא נצפה קשר ישיר בין צריכת המזון המהיר והממתקים לבין המשקל.

 

מה כן גורם להשמנה?

לפי התוצאות, נראה כי יתכן שאסטרטגיית הטיפול המתמקדת בשלילת מזונות הג'אנק, אינה אפקטיבית להורדת משקל, שהרי אנשים במשקל גבוה מלכתחילה אינם צורכים יותר מזונות ג'אנק מאלו שמשקלם תקין.

 

כנראה שההשמנה תלויה בכמויות המזון הכלליות שאנו צורכים, בדפוסי האכילה וברמת הפעילות הפיזית. בנוסף, אנחנו שונים זה מזה בדרך שבה גופנו מנצל את המזון אותו אנו צורכים, בשל מבנה גנטי שונה.

 

יש ביננו בעלי נטייה לעודף משקל ויש כאלה שלא. עלינו ללמוד לקבל את השונות ולהפסיק להתייחס למשקל האדם, כמרכיב שמעיד על בריאותו או על טיב הבחירות התזונתיות שלו.

 

טיפים לאכילה נכונה

אכילה נכונה היא זו הנובעת מבחירה חופשית - אכילה בה יש שילוב אוכל בריא עם אוכל מענג, ותלויה בטעם ובהנאה האישית.

 

אכילה נכונה נובעת מהקשבה לקודים טבעיים של רעב ושובע - כדאי להתחיל לאכול כאשר מרגישים רעבים, ולהפסיק כשיש תחושת שובע נעימה.

 

אכילה נכונה משוחררת מאיסורים המובילים לתסכול, ייסורים, תחושות אשם וחרטה.

 

והכי הכי חשוב - לחיות חיים פעילים. זהו כלל הנכון לכל האנשים בכל הצורות והגדלים.

 

איך מתמודדים עם השמנת יתר אצל ילדים? צפו: 

 

אבישג לבקוביץ דיאטנית קלינית מומחית לטיפול בהשמנה והתנהגויות אכילה, מרכז שפת האכילה






 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
shutterstock
היא לא שמנה בגלל ההמבוגר!
shutterstock
ד"ר רק שאלה
מומלצים