שתף קטע נבחר

סכנת הטוסט והצ'יפס: מהו החומר הרעיל במזון שמסרטן?

פחות מחודש לאחר שארגון הבריאות העולמי הזהיר מסכנת הבשר המעובד, אזהרה חדשה. הפעם, מפני טוסט וצ'יפס והחומר אקרילאמיד. עד כמה הסכנה ממשית, והאם יש סיבה לפאניקה? צפו במומחים מסבירים

עוד לא נרגענו מבהלת הבשר המעובד וסכנת הסרטן, וסכנה חדשה בפתח: האיגוד הבריטי לבטיחות במזון, פרסם אתמול (ג') כי טוסט ומוצרי מזון מטוגנים רבים, משחררים את הכימיקל הרעיל "אקרילאמיד" שידוע כמסרטן. ההודעה עוררה בהלה רבה בעולם. האם פירושו של דבר שבקרוב נצמצם משמעותית את המזונות המותרים?

 

צפו בדיון באולפן: האם המזון שלנו מסרטן?

 

 

האזהרה החדשה באה בעקבות דגימות של מוצרי מזון מ-50 בתי אב, שנערכו על ידי האיגוד הבריטי לבטיחות במזון. המדענים בדקו את רמות החומר אקרילאמיד במזונות אלה. הממצאים הראו כי בפרוסת טוסט לא שחומה במיוחד נמצאה כמות של כ-9 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לכל ק"ג משקל טוסט. המצב החמיר כאשר פרוסות הטוסט היו שחומות במיוחד, אז נמצא 167 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לק"ג. אבל התוצאות החמורות ביותר היו בצ'יפס: המדענים מצאו 1,052 מיקרוגרמים של אקרילאמיד לכל ק"ג צ'יפס. 

 

אקרילאמיד הוא תוצר לוואי של תהליכי אפייה בישול וטיגון. הוא נוצר כאשר מזונות עמילניים מבושלים בטמפרטורות גבוהות, מעל 248 מעלות פרנהייט - 120 מעלול צלזיוס. מזונות יכילו כמויות גדולות יותר של אקרילאמיד, כאשר הם מתבשלים נאפים או מטוגנים משך זמן רב יותר בטמפרטורות גבוהות. הכימיקל נוצר ומשתחרר מהמזון גם כאשר הוא מעובד על הגריל.

 

"מזונות רבים מקבוצות מזון רבות הם בעלי פוטנציאל ליצור אקרילאמיד בעת בישול", אמר היועץ המדעי הראשי של המכון לבטיחות במזון בבריטניה אשר הכין את הדו"ח החדש, "לכן כדאי שלא לצלות או לבשל את המזון בטמפרטורות גבוהות למשך זמן רב, כדי להפחית את כמויות האקרילאמיד שנוצר".

 

 

 ( ) ( )

 

אין זו הפעם הראשונה בה עלה הקשר בין אקרילאמיד לבין סרטן. מחקרים מהעבר כבר הראו שיעור גבוה של סרטן בקרב אלה שצרכו מוצרי מזון שבושלו או טוגנו ושחררו כמויות גבוהות של החומר אקרילאמיד.

 

"אכילה רציפה וקבועה של מזונות מסויימים בפירוש עלולה לגרום לסרטן" אומר ל-ynet פרופ' מיכה בר חנא, מביה"ס לבריאות הציבור באוניברסיטת חיפה ולשעבר מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות, "ישנן עדויות מחקריות לקשר בין סרטן לתזונה. אחד המחקרים המובהקים הראה כי שיעור סרטן הקיבה השתנה משמעותית אצל יפנים שהיגרו לארצות הברית".

 

"לא צריך להיכנס לפאניקה"

"אין כל סיבה לפאניקה" מוסיף פרופ' בר-חנא, "לאכול צ'יפס או מטוגנים או המבורגר שלוש פעמים בשבוע או אפילו כל יום, זה בטח שלא טוב לבריאות, נקודה. אבל ברגע שהתזונה כוללת פירות, ירקות, ומידי פעם גם סטייק וצ'יפס, זה לא אמור להשפיע משמעותית על הבריאות. מחקרים יגלו גם בעתיד חומרים מסרטנים במזון, אבל הכל שאלה של מידה ואיזון. צריך לזכור שסרטן הוא לא משהו שמתפתח בין לילה, אלא תהליך ארוך שמתרחש על פני 10 או 20 שנים".

 

"ההמלצות תמיד היו לצרוך מוצרים שקרובים יותר לצורתם המקורית ללא עיבוד מיותר" מסבירה פרופ' רות בירק, דיקן ביה"ס למדעי הבריאות באוניברסיטת אריאל, "זו התזונה הבריאה והמומלצת, עם כמה שפחות תוספים שאינם ממקור טבעי. אבל באופן כללי ניתן לומר שהכל תלוי בכמות ובריכוז. בעולם התזונה, אנחנו תמיד קוראים לאכול תזונה מגוונת, יחסית ככל האפשר למוצר המקורי, ושכוללת ירקות פירות ומזונות פחות מעובדים".

 

"אין סיבה להיתפס להיסטריה על כל מחקר או דו"ח חדש שיוצא" מוסיפה פרופ' בירק, "חשוב לקרוא מחקרים, אבל צריך לבצע את התרגום שלהם בצורה מאוד זהירה. לכן, כדאי להמתין תמיד להמלצות שו משרד הבריאות או ארגוני בריאות מוסמכים, ובינתיים להקפיד על ההמלצות הותיקות לשמירה על אורח חיים בריא, שכולל פעילות גופנית ותפריט תזונתי מאוזן".

 

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מה החומר המסוכן שנמצא בהם?
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים