שתף קטע נבחר

מחקר מצא: התנהגות גסת רוח מדבקת בדיוק כמו שפעת

קיללתם, צעקתם, חניתם בחניית נכה, ליגלגתם, השפלתם, עשיתם שיימינג או סתם הרסתם מושבים באיצטדיון וברחתם? מחקר חדש מגלה שהמעשים הבזויים שלכם מדבקים

האם אתם מהישראלי היפה או הישראלי המכוער? אם הבחירה השניה מאפיינת אתכם, כדאי שתדעו שההתנהגות שלכם מדבקת. מחקר חדש מגלה שגסות רוח עשויה לעבור אל אלה שצופים בכם, ולהישאר שם למשך כמה ימים, ממש כמו הידבקות במחלת השפעת.

 

קראו עוד ממחקרי הבריאות:

מחקר ישראלי: מגורים ליד כביש ראשי - סיכון מוגבר לשבץ

מחקר ענק: מה הדרך הכי מדויקת למדוד חום?

ארגון הבריאות הבריטי: חומר מסרטן בטוסט ובצ'יפס

 

כדי לבדוק את ההגיון מאחרי התפשטותה של התנהגות גסה, הפרופסורים טרבור פולק, אנדו וולום ואמיר ארז מאוניברסיטת פלורידה ערכו כמה תצפיות התנהגותיות. החוקרים מצאו שאלה שנחשפו להתנהגות גסה, הם בעלי "שדים חבויים של אלימות", ועוינות באינטראקציות החברתיות שלהם.

 

מחקרים קודמים התמקדו בהתנהגות אלימה של אוכלוסיות נמוכות הכנסה. הפעם החוקרים בדקו את התאוריה דרך מגוון משחקי תפקידים של הנבדקים שצולמו בוידאו. חלק מהנבדקים נחשפו למסרים אלימים או בוטים ונתבקשו להגיב על כך. תגובותיהם נרשמו גם שבוע לאחר הניסוי.

 

יותר אלימות ברשתות חברתיות ובמסרונים

המשתתפים במחקר צפו תחילה בסרטונים המראים אינטראקציה מנומסת או גסת רוח בין עובדים. לאחר הצפייה, התבקשו הנבדקים להגיב למייל שהגיע מלקוח. המייל היה נייטרלי (למשל: "אני כותב כדי לברר על משהו שהזמנתי לפני כמה שבועות"), מייל אגרסיבי מאוד (למשל: "אני מניח שאתה אחד מהעובדים הבלתי יעילים שאיבד את ההזמנה שלי") או למייל גס רוח ("אני לא מתפלא, כולם אמרו שאתם נותנים שירות לקוחות גרוע").

 

החוקרים מצאו כי חשיפה קודמת להתנהגות גסת רוח, יוצרת רגישות גבוהה יותר לגסות רוח. אלה שצפו בוידאו האגרסיבי, נטו לשלוח ללקוח העוין תגובה גסה יותר, בעוד שאלה שצפו בוידאו שבו נראתה אינטראקציה מנומסת, השיבו ללקוח בנימוס.

 

אז מי אשם בגסות רוח? לדעת החוקרים, בפירוש אנחנו: "זו הופכת לנורמה בעבודה, בציבור ובמיוחד אצל אלה שמתבססים על תקשורת באמצעות טקסטים כמו מייל, רשתות חברתיות או מסרונים מהירים", הם אומרים, "אנחנו מלאי תירוצים על התנהגותנו גסת הרוח: אנחנו מאשימים את ההתנהגות ביום הרע שעברנו, בבעיות בבית, או בקיבה ריקה ורעב. אבל בעצם אין לגסות רוח כל הצדקה".

 

איך להפסיק את התפשטות התופעה?

לחוקרים כמה עצות, במיוחד לאלה שסובלים מגסות רוח בעבודה:

הימנעו מאיבוד שליטה: גסות הרוח מדבקת, היו אתם אלה ששוברים את השרשרת.

 

הפגינו בטחון עצמי בעבודה: חוסר ביטחון מושך בריונות.

 

אם גסות הרוח נמשכת מצד הסובבים: התעמתו איתם בעדינות והסבירו: "יש כאן אי הבנה".

 

אל תקחו את זה אישית: ככל שתקדימו להבין שגסות הרוח לא אישית כלפיכם, כך יהיה לכם קל יותר להגיב מבלי להיות גסי רוח בעצמכם.

 

נסו לתקשר במייל: סביר להניח שהבוס החצוף שלכם או המנהל הדוחה יהיה פחות גס רוח כשדבריו מופיעים שחור על גבי לבן.

 

היו כנים: קחו בחשבון שלבוס שלכם יש הרבה עניינים לא פתורים, לא רק איתכם. אל תחששו לגשת אליו, לשוחח איתו על כך שנפגעתם. רק הקפידו להיות מקצועיים, ולא לגלוש לכדי גסות רוח בעצמכם.


גסות רוח? קבלו את טיסת השוקולד:

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
נחשפתם לאלימות מילולית? קרוב לוודאי ש"תאמצו" את אותה התנהגות
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים