שתף קטע נבחר

ירידה של 25% בקניית דירות בספטמבר

האוצר: בספטמבר נרכשו 6,600 דירות בישראל - רק רבע מהדירות שנקנו באוגוסט. מדובר בירידה של 20% לעומת אשתקד. משקיעי הנדל"ן רכשו 1,200 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2005

בחודש ספטמבר 2015 נרכשו 6,600 דירות בישראל - ירידה של 25% במספר עסקאות הנדל"ן בהשוואה לחודש הקודם, וירידה של 20% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. סך רכישות משקיעי הנדל"ן עמד על 1,200 דירות בלבד - הרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2005. כך עולה מסקירה שמפרסם היום (א') משרד האוצר.

 

 

במשרד האוצר מציינים כי ירידה זו מיוחסת בחלקה לחגי תשרי. עם זאת, הדגישו כי רמה זו של עסקאות היא הנמוכה ביותר מאז אפריל 2014, עם תחילת ההמתנה לתוכנית מע"מ אפס. בנוסף, ניתוח ראשוני של העסקאות בחודש אוקטובר מצביע על רמה נמוכה של עסקאות גם בחודש זה. בכך עומדת רמת העסקאות הממוצעת בספטמבר-אוקטובר השנה על רמתה הנמוכה ביותר מאז ספטמבר-אוקטובר 2011 אשר עמדו בצל המחאה החברתית.

 

על פי הסקירה, משקל המשקיעים בסך העסקאות בחודש ספטמבר עמד על קרוב ל-19% - עלייה של 0.2% בהשוואה לחודש הקודם, אבל שיעור זה עדיין נמוך משמעותית בהשוואה לחלקם של המשקיעים בסך העסקאות טרם הכבדת המיסוי על דירות אלו בסוף חודש יוני. בסך הכל הסתכמו רכישות המשקיעים בחודש ספטמבר ב-1,200 דירות - ירידה של 14% בהשוואה לחודש הקודם והרמה הנמוכה ביותר מאז אוקטובר 2005.

 (צילום: נחום סגל ) (צילום: נחום סגל )
(צילום: נחום סגל )

 

המשקיעים מחפשים דירות בעיקר בנתניה ב"ש

הגידול במשקל המשקיעים בחודש ספטמבר מתרכז בשני אזורים - נתניה ובאר שבע. באזור נתניה הגידול במשקל המשקיעים חל חרף ירידה של 10% ברכישות המשקיעים באזור, והוא מבטא בעיקר ירידה בשיעור חד יותר, של 50%, ברכישת דירות למגורים באזור - הן של זוגות צעירים והן של משפרי דיור. יצוין כי ירידה חריגה זו מיוחסת במידה רבה לפרויקט רחב היקף המשווק באחד הישובים באזור.

 

באזור באשר שבע, הגידול במשקל המשקיעים בחודש ספטמבר מבטא גם גידול ברכישות המשקיעים באזור. גידול זה עמד על 25% - אולם על רקע רמות השפל ברכישות המשקיעים מאז הכבדת המיסוי עליהם, מדובר בתוספת רכישות של 40 דירות בלבד. בנוסף, יש לציין כי זהו האזור היחיד שבו נרשם גידול ברכישות המשקיעים בחודש ספטמבר.

 

כמו כן, חל גידול משמעותי במשקל המשקיעים שאינם תושבי האזור. כך, בעוד שבמחצית הראשונה של 2015 עמד שיעור המשקיעים המקומיים (תושבי אזור באר שבע) על 44% מסך רוכשי דירות להשקעה באזור, ירד שיעור זה לשליש בלבד בחודש ספטמבר.

 

באוצר מציינים כי ייתכן שהגידול במשקלם של המשקיעים שאינם תושבי האזור מבטא קושי במימון רכישת דירה להשקעה באזור מגוריהם (חלק הארי שלהם מתגורר באזור תל-אביב וירושלים); או רצון להימנעות מהמיסוי הכבד יותר באזורים בהם המחירים גבוהים יותר.

 

ירידה ברכישת דירות על ידי הזוגות הצעירים

באשר לזוגות צעירים, רכישת דירות על ידי פלח זה רשמה ירידה של 27% בחודש ספטמבר בהשוואה לחודש הקודם; וירידה של 9% בהשוואה לתקופה המקבילה אשתקד. הירידה ברכישות הזוגות הצעירים הקיפה את כל האזורים, והיא בולטת במיוחד באזור נתניה (ירידה של 42%) ואזור רחובות (ירידה של 33%).

 

ירידה חדה של 27% נרשמה גם בסך הדירות שרכשו משפרי הדיור בחודש ספטמבר. זאת בהמשך לירידה בשיעור מצטבר של 30% בחודשים יולי-אוגוסט, בהשוואה לרמות השיא שנרשמו ברכישות אלה בחודש יוני.

 

ירידה חדה זו ברכישות משפרי הדיור מאז חודש יולי עשויה להיות מוסברת, בין היתר, בירידה החדה בפעילות המשקיעים. בהקשר זה יש לציין כי בחודש יוני, בו נרשמה רמת שיא ברכישות משפרי הדיור (כמו גם המשקיעים, טרם הכבדת המיסוי עליהם), ריכזו המשקיעים 40% מסך הדירות שמכרו משפרי הדיור. מאז יולי ירד שיעור זה לממוצע של 14% בלבד.

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים