שתף קטע נבחר

"הרופאים נתנו לי 9 חודשים – מאז עברו 15 שנה"

יצחק (איצי) באר, הרגיש לא טוב במשך תקופה ארוכה, ורק הרופא השני שפנה אליו אבחן כי הוא חולה בסרטן ערמונית גרורתי. היום, 15 שנים אחרי - ולמרות התחזית הקודרת, הוא משמש כיו"ר עמותת "לחיות עם סרטן הערמונית", ומספר על החיים בצל המחלה

הסיפור שלי התחיל לפני כ-15 שנה, מעט לפני חגיגות ה-50 שלי. במהלך אותה שנה לא הרגשתי טוב. החלטתי ללכת אל רופא המשפחה שלי, והתלוננתי בפניו על כאבים. הרופא הפנה אותי לבצע בדיקות דם שגרתיות, שבהן לא נמצאו ממצאים חשודים. למרות שפניתי לרופא שוב ושוב, הוא בכלל לא חשב שאני עלול להיות חולה ולא רשם בבדיקות את בדיקת הדם לסמן של סרטן הערמונית, ה- PSA. בסופה הוא אף פטר אותי במילים "לך הביתה אתה בריא".

 

קיראו עוד

סרטן הערמונית: איך מחליטים מתי לטפל?

סרטן הערמונית: פריצת דרך מאריכה חיי החולים

1 מכל 6: כל מה שצריך לדעת על סרטן הערמונית

 

אבל אני המשכתי להרגיש רע מאוד. אשתי הציעה שאלך להיבדק אצל רופא אחר. קבענו תור לרופא אחר, והגעתי אליו חושש מאוד. הרופא שבמהלך הביקור הבחין בממצאים חשודים שלא הצליח להסביר, הפנה אותי לבדיקת מיפוי עצמות.

 

שבת קשה עברה עליי לאחר אותו הביקור. ניסיתי לאסוף את עצמי, והחלטתי שבבוקר יום ראשון אקבע תור לבדיקות שאליהן הופניתי. הצלחתי לקבוע תור בבית-החולים רמב"ם, וכבר באותו היום הגעתי לבית החולים. בצהריים כבר היה בידיי פענוח מיפוי העצמות.

  

הרופא הרנטגנולוג שבחן את תוצאות הבדיקה, אמר בסבר פנים חמור שיש "קליטות" בעצמות שלי. שאלתי אותו מה זה אומר, והוא הסביר לי שאלה יכולים להיות מספר דברים, למשל תוצאה של שברים או סדקים שהיו בעבר בעצמות, או מחלת עצמות בשם Padget. שאלתי אותו האם זה יכול להיות סרטן, והוא הניע בראשו במין תנועה שמשתמעת לשתי פנים, ואמר בקול חלוש שאכן כן, זה יכול להיות.

 

חשבתי לעצמי שמעניין שגם רופא שעיסוקו, בין היתר, הוא אבחון מחלות סרטן, מתקשה להוציא את המילה "סרטן" מפיו. לולא שאלתי אותו, קרוב לוודאי שהוא לא היה מזכיר אפילו ברמז שיכול להיות שהסיבה ל"קליטות" היא מחלת הסרטן. גם אמי, שהייתה חולה בסרטן, לא הוציאה מפיה מעולם את השם המפורש. היא פשוט קראה לזה "גידול", וכך גם אמר הרופא שבישר לה את דבר מחלתה: "יש לך גידול", כך הוא אמר לה.

  

הרופא לא בדק את מדד ה-PSA בבדיקות הדם. סרטן הערמונית (צילום: shutetrstock) (צילום: shutetrstock)
הרופא לא בדק את מדד ה-PSA בבדיקות הדם. סרטן הערמונית(צילום: shutetrstock)

 

הפכתי להיות חלק מהסטטיסטיקה

מתברר שבישראל מתגלים 2,250 חולים חדשים בסרטן הערמונית מדי שנה. כ- 20% מהם סובלים מסרטן גרורתי. לפתע הפכתי לאחד מאותה סטטיסטיקה נוראית של סרטן הערמונית הגרורתי ששומעים עליה מדי פעם.

 

המחלה הקטלנית הזו, היא שכיחה מאוד ומהווה את הגורם השני בשכיחותו לתמותת גברים מסרטן בעולם המערבי.  הודעתי לאשתי שאני מתאשפז. היא הופתעה מאד. עד לאותו הרגע לא חדרה להכרתה המחשבה שמדובר כאן במשהו רציני, וגם אני ניסיתי לשדר עסקים כרגיל ככל האפשר.

 

עם הגעתי לבית החולים, התחלתי בטיפול על ידי אונקולוג. הטיפול עבד טוב, אך לא לזמן ארוך. הרופא הסביר שהטיפול בדרך כלל מדכא את המחלה לתקופה מסוימת, ולאחר מכן הסרטן לומד איך להתגבר על הטיפול.

 

בביקורים אצל האונקולוג שאלתי אותו מה ניתן לעשות לאחר שהטיפול יפסיק להשפיע והסרטן יחזור וישגשג. הוא השיב, שלצערו אין לו בשורה בעניין וצריך להתחיל להתפלל.

 

בהיותי מאושפז בבית החולים התחלתי ללמוד כל שיכולתי על המחלה. למדתי כי לחולה במצבי צפוי לאורך חיים של תשעה חודשים עד שנתיים מכסימום. אין צורך להכביר מילים על גודל ההלם שפקד אותי. קודם מתברר כי יש לי סרטן במצב מתקדם ואח"כ מתברר לי כי תוחלת חיי כה קצרה.

 

חזרתי לביתי והתחלתי לחקור את התחום בפורומים שונים מכל העולם, וכך הגעתי לטיפול כימותרפי ניסיוני שניתן לחולי סרטן הערמונית בארצות הברית. אותו טיפול לא הייתה רשום בסל התרופות ולכן נאלצתי לכתת את רגליי וללכת למומחים הגדולים בארץ כדי שיאשרו לי לקבל את הטיפול הזה. באותו זמן הייתה בין הרופאים המומחים הבנה שלסרטן הערמונית אין טיפול יעיל.

 

למראה ההחמרה במדדי המחלה, ומתוך ההבנה העמוקה שזוהי האפשרות היחידה להצלת חיי, רופאה אונקולוגית הסכימה לאשר לי את הטיפול הלא נעים הזה. מכיוון שהתכשיר לא היה בסל התרופות נאלצתי לשלם עליו תשלום מלא.

 

התחלתי לקחת את התרופה החדשה, אך העלויות היו כבדות מאוד. כל חודש של טיפול תרופתי עלה לי כ-10 אלפים שקלים, וכל מה שחסכתי בחיי החל לאזול. אמנם החיים חשובים יותר, אבל המחשבה שאגמור את כל חסכונות המשפחה הפריעה לי מאוד. לאחר מספר שנים, התכשיר הכימותרפי שקיבלתי נכנס לסל הבריאות, והיום סוף סוף חולים רבים, יכולים ליטול את התרופה מבלי להתרושש לחלוטין.   

 

חי חיים מלאים

בעקבות מחלתי, הכרתי את לני הירש, שמתמודד במשך שנים ארוכות עם המחלה והיה פעיל למען החולים במחלה. יחד עם חולים נוספים, הקמנו עמותה, אשר מסייעת לחולים בסרטן הערמונית ובני משפחותיהם.

 

העמותה "חיים עם סרטן הערמונית" שכיום אני עומד בראשה, תומכת בחולים ובבני משפחותיהם, מספקת מידע כללי בקשר למחלה, מארגנת מפגשים עם מומחים מן הארץ ומן העולם המסבירים על המחלה, ואף מספקת תמיכה והכוונה לחולים הזקוקים לכך.

 

במקביל לעיסוקיי עם העמותה, החלטתי לכתוב יומן המתאר את מה שעבר עלי ועל משפחתי בכל אותם ימים קשים. פרקי היומן הצטברו אט אט ובסופו של דבר הפכו לספר שנקרא: "בשיטת החתול, איך התגברתי על סרטן הערמונית".

 

כיום, אני חי חיים מלאים, כמעט, כחולה סרטן ערמונית גרורתי וחש בר מזל. אני יודע שהמחלה מנוולת, אך אני יודע שיכולתי לה, וחש שאוכל לה עוד שנים רבות.

 

הכותב הוא יו"ר עמותת "לחיות עם סרטן הערמונית"

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים