שתף קטע נבחר

שניצלים צמחיים - לא באמת יותר בריאים משניצל רגיל

ארגון הבריאות העולמי מזהיר אותנו מפני צריכת בשר מעובד, אבל האם התחליפים שקיימים בשוק באמת בריאים יותר?

"בשר מעובד נחשב מסרטן", כך הזהיר אותנו ארגון הבריאות העולמי. אבל מה זה בדיוק בשר מעובד ואילו מוצרי בשר נחשבים מומלצים? פה קצת השאירו אותנו מבולבלים. האם ליתר ביטחון, עדיף להחליף את השניצל של סבתא בשניצל מן הצומח? כנראה שכך לפחות חושבים חלק מאיתנו, על פי הנתונים שמעידים על ירידה חדה בצריכת הבשר ועלייה של 17% בצריכת תחליפי הבשר. 

 

בסופו של דבר, כדאי לזכור שגם השניצלים הצמחיים הם "מוצר שעבר תהליך של עיבוד". אז האם יש בהם ערכים תזונתיים שבאמת מחליפים את הבשר? למעשה - זה עלול להיות בדיוק ההיפך.

 

צפו בד"ר מאיה רוזמן מסבירה על השניצלים:

 

 

מה לא לאכול

ארגון הבריאות העולמי: בשר מעובד מסרטן כמו סיגריות

FDA קבע: שומן הטראנס מסוכן - להסירו מכל מוצרי המזון

מחקר: בשר וגבינות - מסוכן יותר מעישון סיגריות

 

בעיקרון, בשר הבקר, העוף והדגים תורמים לגוף חלבון מאיכות טובה, שדרוש לבניית השרירים, השיער, מערכת החיסון ושאר רקמות הגוף. גם מינרלים כמו ברזל שדרוש למניעת אנמיה וחולשה, אבץ שדרוש למערכת החיסון ולפוריות, וגם הרבה ויטמיני B בהם גם ויטמין B12.

 

 (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
(צילום: shutterstock)

 

השניצל הצמחי

נתייחס לתחליף זה מבחינת כמות ואיכות החלבון, כמות הברזל, וכמות ויטמין B12.

 

חלבון: בהשוואה למנה קטנה של מאה גרם חזה עוף, המכיל כמעט 30 גרם חלבון, השניצלים הצמחיים מכילים כמות קטנה יותר של חלבון, ויחסית כמות גדולה של פחמימות.

 

ברוב המקרים מדובר בחלבון סויה, שהוא חלבון איכותי אבל עדיין פחות איכותי בהשוואה לחלבון מן החי. שניצל צמחי מכיל בממוצע 10-15 גרם חלבון, כמחצית ממה שיש במנת עוף או דג.

 

לעתים, מכילים השניצלים הללו חלבון חיטה בנוסף לחלבון הסויה, מה שמפחית את איכות החלבון, אבל – כשמדובר בשניצל על בסיס ירקות, כמו שניצל תירס או שניצל ברוקולי, כמות החלבון בהם כל כך קטנה – שהם לא מהווים תחליף למנת החלבון בארוחה, למרות שהם נראים כמו שניצל.

 

בשניצל תירס למשל כ-5 גרם חלבון ביחידה (לעומת 30 גרם במנת חזה עוף), ומדובר בחלבון פחות איכותי. כמות חלבון נמוכה זו גורמת לכך ששניצל צמחי על בסיס ירקות אינו תחליף ראוי למנת החלבון של הארוחה.

 

אין להסתמך על שניצל תירס, ברוקולי, תרד, או ירקות כתחליף למנת החלבון בארוחה מדי יום ולתקופה ארוכה, זה עלול לגרום למחסורים ולהתפתחות אנמיה, נשירת שיער, חולשה, בעיות זיכרון ובעיות חיסוניות.

 

ברזל: סויה מכילה כמות יפה של ברזל, אך פחות בהשוואה לעוף, בקר או דג. לכן, תחליפי הבשר שמכילים ברזל הם אך ורק אלו שמועשרים. במנה ממוצעת של בשר כ-1 מ"ג ברזל, בתחליפי בשר שמועשרים בברזל כמות אפילו גדולה יותר. בשניצלים שאינם מועשרים כמות זניחה ולא משמעותית.

 

ומה לגבי ויטמין B12? הוא נמצא באופן טבעי אך ורק במוצרים מן החי (בשר, דגים, מוצרי חלב וביצים). לכן בתחליפי הבשר מן הצומח הוא ישנו אך ורק במוצרים מועשרים. השניצלים המועשרים מכילים B12 בכמות הדומה לזו שבחזה עוף, ופחות מאשר בדג או בבקר.

 

 ( )

 

סויה ובריאות

הסויה היא קטנית, שמכילה חלבונים באיכות טובה, נוגדי חמצון, הרבה סידן שנספג ביעילות, וגם ברזל. יש בסויה חומרים שדומים להורמון אסטרוגן, ונקראים פיטואסטרוגנים. אלו משפיעים על מאזן ההורמונים בגוף, ובעבר היו חשודים כמגדילים את הסיכון לסרטן.

 

מחקרים שהצטברו בשנים האחרונות מעידים על כך, שהסויה דווקא מפחיתה את הסיכון לסרטן מסוגים שונים, ועל פי האגודה למלחמה בסרטן מומלץ לצרוך מוצרי סויה אפילו כל יום.

 

צריך לזכור שאחת מהסיבות להמלצה לצרוך סויה זה לא היתרונות שלה, אלא גם כדי להפחית את כמות השומן מן החי שאנחנו אוכלים. צמחונים יכולים לאכול מוצרי סויה במקום בשר, כדי לקבל חלבונים וברזל, מי שרגיש למוצרי חלב - יכולים ליהנות מכך שגבינות ומעדנים על בסיס סויה מכילים חלבון וסידן ממש כמו במוצרי חלב.

 

מוצרי סויה מומלצים גם לנשים בגיל המעבר - כי ההורמונים הצמחיים בסויה עוזרים להפחית גלי חום, ועוד תופעות גיל המעבר.

  

ומה יעשה מי שלא רוצה בשר אבל גם לא שניצלים צמחיים קנויים?

צמחונים שלא אוכלים דגים חייבים לשלב בתפריט לפחות ביצה אחת ליום, כי בביצה נמצאים החלבונים הכי איכותיים מכל המזונות. הטבעונים יכולים למצוא חלבון בקטניות כמו עדשים או שעועית לבנה מספקות חלבון צמחי, וחלבון זה איכותי יותר בשילוב של קטניות עם דגנים.

 

קטניות – שעועית לבנה, שעועית חומה/שחורה, שעועית מאש, עדשים כתומות/ירוקות/שחורות, גרגרי חומוס, אפונה, תורמוס, פול ירוק/מצרי דגנים – אורז, כוסמת, חיטה, בורגול, קוסקוס.

 

 ( )

 

 

שורה תחתונה – לא כל "המבורגר" הוא מוצר מעובד, ולא כל שניצל מזיק לבריאות. אבל אם אתם בוחרים לוותר על בשר, כדי לשדרג את בריאותכם העדיפו קטניות ומזון טבעי.

 



 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
איזה שניצל הכי בריא?
צילום: shutterstock
צילום: סיוון שחור
ד"ר מאיה רוזמן
צילום: סיוון שחור
ד"ר רק שאלה
מומלצים